Säljtips: För dig som ska sälja bil privat på nätet

Kontrollera registreringsnummer
SE

​​Sälj din bil snabbare och till ett bättre pris!

Ska du sälja din bil privat på nätet? CARFAX listar de bästa tipsen som hjälper dig att få till den perfekta annonsen för att maximera dina säljchanser. Vi ger dig tips på hur du bör gå tillväga när du ska sälja din bil privat på nätet för att dels få bilen såld snabbare samt till ett bättre pris. Dessutom har vi listat tre bonustips från en professionell bilhandlare som delar med sig av sina erfarenheter.

fråga på annat fordon

1. Annonstexten

Försök att sätta dig in i köparens perspektiv innan du skriver annonsen, vilken information är viktig ur ett köparperspektiv?

 • Håll rubriken tydlig och saklig. Viktigast är att ha med märke, modell, årsmodell och mätarställning. Eventuellt kan du även inkludera motorstorleken
 • Inkludera detaljerad teknisk information (färg, inredningsfärg, miltal, extrautrustning etc.)
 • En annonstext med slarv- och stavfel ger ett oseriöst intryck, använd dig av ett rättstavningsprogram för att försäkra dig om att texten är korrekt

! Bilhandlaren tipsar: Ärlighet varar längst! Nämn redan i annonsen om bilen har en buckla eller repa. Så visar du att du är ärlig och undviker att köpare blir besvikna när de kommer för att kolla på bilen.

sök fordon

2. Annonsbilder på din bil

 • Se till att ta tydliga och skarpa bilder i dagsljus​
 • Välj att ta bilder med diskret bakgrund för att undvika att fokus tas från bilen du vill sälja
 • Rekommenderat är att ha med en bild där hela bilen syns tydligt, ett par bilder på bilen från olika vinklar, samt närbilder där man kan se bilens detaljer
 • Säljer du en bil med utmärkande funktioner, modifikationer eller extrautrustning är det bra att ha med dessa på bild (ex. uppfällbara säten eller eftermarknadsdelar i motorrummet)
 • Att ha med en bild på bilen när den befinner sig i en lite mer inspirerande omgivning är ett stort plus – kanske en bild tagen ute på en landsväg invid ett sommargult rapsfält?

CARFAX Fotoskola ger dig de bästa tipsen på hur du tar de perfekta bilderna till din annons.

! Bilhandlaren tipsar: Utöver att tvätta bilen inför att du ska ta bilder till din annons rekommenderar jag att åtgärda mindre defekter, såsom stenskott och bucklor på fälgarna. Att investera i ett lackstift för att ta bort ytliga repor är en god idé!​

bilskatt

3. Försäljningspriset

 • Först och främst är det viktigt att sätta ett rimligt pris på bilen. Kolla annonser där liknande bilar är listade till försäljning för att avgöra marknadspriset
 • Det är vanligt att köpare vill förhandla ner priset, av denna anledning rekommenderas att du sätter ett pris med marginal nedåt för prutning

! Bilhandlaren tipsar: Köpare av begagnade bilar, inte minst när det rör sig om privata bilaffärer, är inte bara intresserade av bilens nuvarande skick utan även av bilens fordonshistorik – vad bilen varit med om har betydelse för bilens värde. Genom att erbjuda potentiella köpare en CARFAX-rapport för din bil kan du snabbt bekräfta att det du säger i din annons stämmer och att bilen är värd sitt pris. På så sätt sparar man sig själv både tid och pengar!

När du väl har en färdig bilannons finns det ytterligare ett par tips som är viktiga att känna till:

Rengör bilen. Att tvätta din bil ordentligt inför försäljning är mycket viktigt. Glöm inte bort att dammsuga insidan samt rengöra motorrummet! Att åtgärda mindre repor eller stenskott är också ett stort plus.

Dokument.Det är viktigt att du har alla dokumenten för bilen till hands som visar att du har underhållit bilen ordentligt. Har du till exempel gjort en rostskyddsbehandling är ett kvitto på detta en värdehandling i samband med köp.

Var anträffbar.Se till att du går att nå på det nummer du angivit i annonsen och svara så fort du kan på mail som kommer från intressenter.

Hur CARFAX kan hjälpa dig att sälja din bil

CARFAX hjälper dig att sälja din bil till det pris den förtjänar!

CARFAX-rapport kan du bland annat visa att din bil har:

 • Besiktigats regelbundet
 • Konsekvent mätarställningshistorik
 • Ägts och körts i Sverige

Visa att din bil har ren fordonshistorik rapporterad till CARFAX och lämna inte rum för utdragna prisförhandlingar när du ska sälja din bil privat.