Så säljer du din begagnade bil – en guide som maximerar dina säljchanser

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det är mycket du bör tänka på när du ska sälja en begagnad bil – allt från att sätta rätt pris och skriva en säljande annons till att faktiskt genomföra affären. CARFAX har satt ihop en guide med vad du bör tänka på när du ska sälja din begagnade bil.

Bestäm annonsplats

Först måste du bestämma dig för vilka hemsidor du vill annonsera på. I dagsläget finns flera alternativ att välja mellan när du vill sälja din bil på nätet, bland annat Blocket.se och Bilweb.se. Vissa tidningar har även annonsplatser på sina hemsidor där du kan sälja din bil privat. För att bestämma dig för vilka annonsplatser som är rätt för dig bör du avgöra följande:

 1. Räckvidd: Är annonsplatsen populär för att sälja bil på nätet? Hur många besökare har sidan och hur många kan se din bilannons?
 2. Kostnad: Vill du endast annonsera på gratissidor när du säljer din bil privat eller är du beredd att betala för annonsplatsen?
 3. Tid: Hur länge vill du att din annons ska ligga uppe? Olika sidor har olika långa giltighetstider för annonserna, allt från en vecka eller till att bilen säljs.

Du kan också använda dig av sociala medier för att nå ut till många intressenter när det är dags att sälja din bil privat. Posta bilder på din bil och länken till din bilannons på till exempel Facebook, Instagram och Twitter. Att gå med och annonsera i olika köp- och säljgrupper på Facebook kan öka dina säljchanser ytterligare när du säljer din bil privat. Det är en bra idé att lägga upp din bilannons på flera annonssidor, detta ökar chanserna för att du ska kunna sälja din bil på nätet. Var bara noga med att ta bort annonsen från alla sidor när du väl fått din bil såld för att undvika missförstånd.

Prissätt din begagnade bil

Först och främst är det viktigt att sätta ett rimligt pris när du ska sälja din begagnade bil. Värdera din bil och titta på bilannonser för att avgöra vad liknande bilar på marknaden säljs för. Det är vanligt att köpare vill förhandla om priset, av denna anledning bör du sätta ett pris med marginal för prutning. Genom att inkludera några passande ord i samband med att du skriver ut priset kan du ge intressenter en indikation på hur flexibel du är gällande priset. Med formuleringar som ”säljs till högstbjudande” eller ”pris förhandlingsbart” kan du visa att du är öppen för prisförhandling när du ska sälja din begagnade bil. Om du inte vill förhandla om priset kan du inkludera ord som ”icke-förhandlingsbart”, det sänder en tydlig signal till potentiella köpare att du inte är beredd att förhandla när du säljer din bil privat.

Utforma en säljande annons

När du ska sälja din bil privat är viktigt att fånga läsarens intresse med en välformulerad och välstrukturerad annons som innehåller relevant information. Tänk som en köpare när du skriver din bilannons. Vilken information är viktig ur köparens perspektiv? En informativ och relevant bilannons bör inkludera följande:

 • En tydlig och saklig rubrik.
 • Bilmärke, modell, årsmodell, antal dörrar, bränsletyp (bensin eller diesel) och mätarställning. Eventuellt kan du även inkludera motorstorleken.
 • Detaljerad teknisk information som färg, inredningsfärg, miltal, extrautrustning, växellåda (manuell eller automatisk) etc.
 • Information som gör att din bilannons sticker ut i mängden, som till exempel icke-rökar-bil, inga olyckor, lågt ägarantal, specialfunktioner och bränsleeffektivitet.
 • Bra och tydliga bilder på bilen. I CARFAX fotoskola kan du lära dig hur du tar bra bilbilder.

En annonstext med slarvfel och stavfel ger ett oseriöst intryck, använd dig av ett rättstavningsprogram för att försäkra dig om att texten är korrekt.

Bilderna är viktiga när du säljer din begagnade bil

En bil säger mer än tusen ord. Många köpare klickar förbi annonser utan bilder. Samtidigt kan bilder av dålig kvalitet avskräcka en köpare. Ha följande i åtanke när du ska fotografera din bil inför att du ska sälja din begagnade bil:

 • Tvätta din bil ordentligt, både på in- och utsidan.
 • Ta tydliga och skarpa bilder i dagsljus.
 • Ha gott om plats och en diskret bakgrund för att inte ta fokus från bilen du vill sälja. Ta gärna en bild på bilen på en mer inspirerande plats. Ett sommargult rapsfält eller en fin strand är trevliga miljöer.
 • Ha med bilder på eventuella utmärkande funktioner eller extrautrustning (till exempel uppfällbara säten eller eftermarknadsdelar i motorrummet).
 • Ta bilder från olika vinklar. Ha med en bild där hela bilen syns tydligt, bilder på bilens interiör, bagageutrymme, instrumentbräda och närbilder på bilens detaljer.
 • Dokumentera eventuella skador eller defekter och ha med dem i din bilannons.

Tips till dig som ska sälja en begagnad bil

 • Ärlighet varar längst när du ska sälja din bil privat. Nämn redan i annonsen om bilen har en buckla eller repa. Det visar att du är en ärlig säljare och på så sätt undviker du att köpare blir besvikna när de kommer för att titta på bilen.
 • Rengör din bil ordentligt inför fotografering och bilförsäljning. Glöm inte bort att dammsuga insidan samt rengöra motorrummet!
 • Förutom att rengöra bilen bör du även åtgärda mindre defekter, som stenskott och bucklor på fälgarna. Att investera i ett lackstift för att ta bort ytliga repor är en bra idé.
 • Ha bilens dokument nära till hands så att du kan visa att du har underhållit bilen ordentligt. Har du till exempel gjort en rostskyddsbehandling är ett kvitto på detta en värdehandling.
 • Var anträffbar på det nummer du angivit i annonsen och svara så fort du kan på mail som kommer från potentiella köpare.

Erbjud en carfax-rapport

Köpare av begagnade bilar, inte minst när det rör sig om privata bilaffärer, är inte bara intresserade av bilens nuvarande skick utan även av bilens fordonshistorik. Vad bilen har varit med om har betydelse för bilens värde. En CARFAX-rapport visar detaljerad fordonshistorik för din bil på ett tydligt och lättläst sätt. CARFAX-rapporten innehåller bland annat information om besiktningshistorik, ägarbyten och mätarställningsavläsningar. Genom att erbjuda potentiella köpare en CARFAX-rapport för din bil kan du snabbt bekräfta att bilen inte har några dolda problem, att det du skriver i din annons stämmer – och att bilen är värd sitt pris.

CARFAX-rapporter på Blocket, Bytbil, Bilweb och Wayke

Checklista – vägen till att sälja en begagnad bil

 • Undersök marknaden för begagnade bilar. Sök efter andra som säljer liknande bilar för att få en uppfattning om prisbilden. Detta ger dig även en god inblick i konkurrensen på marknaden inför att du ska sälja din begagnade bil privat.
 • Sätt ett konkurrenskraftigt pris. Med ett för högt pris är risken att ingen vill köpa bilen och med ett för lågt pris går du miste om en del av vinsten. Genom att värdera din bil och undersöka vilket pris liknande bilar säljs för kan du komma fram till ett rimligt pris.
 • Säkerställ att bilen ger ett bra första intryck. Lägg lite extra tid på att se över att hjul, däck, säten och att bilens yttre är i gott skick. Detta kan hjälpa dig att sälja bilen snabbare.
 • Bestäm var du ska annonsera. Det mest effektiva sättet att nå ut till potentiella köpare är över internet. Använda dig av olika hemsidor för begagnade bilar och sociala medier. Du kan också annonsera i lokaltidningen eller sätta upp lappar på parkeringsplatser.
 • Utforma en säljande annons. Det viktigaste att inkludera i din bilannons är bilens pris, märke, modell, årsmodell och färg. Du kan också beskriva vilket skick bilen befinner sig i. Ha med skarpa och tydliga bilder på bilen, det kan hjälpa dig att sälja din begagnade bil snabbare.
 • Låt potentiella köpare titta på bilen. Försök att få en bild av de potentiella köparna innan de kommer för att titta på bilen. Någon som inte är genuint intresserad av bilen slösar bara på din tid. Innan du låter någon provköra din bil måste du kontrollera att personen i fråga har körkort.
 • Visa bilens CARFAX-rapport. På så sätt visar du potentiella köpare att du vill göra en ärlig affär. Att visa bilens fordonshistorik från en neutral källa är ett sätt att inge förtroende.
 • Genomför försäljningen och lämna över nycklarna. För att vara säker på att säljprocessen går rätt till bör du informera dig hos Trafikverket för att se att du uppfyller villkoren för att bilen ska kunna skrivas över på den nya ägaren. Var även noga med att betalningen sker på ett säkert sätt. Det slutgiltiga steget i säljprocessen är att officiellt ge över nycklarna till den nya ägaren. Att sälja en begagnad bil ska idealt vara en ”win-win”-affär för båda parterna.

Klicka här för att se ett exempel på en CARFAX-rapport!