10 steg: Att sälja din bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Om du är intresserad av att sälja din bil är tips på hur man snabbt och lätt får bilen sålt till bästa pris vara behjälpliga. Av denna anledning har CARFAX sammanställt en lista med 10 steg som ska hjälpa dig genom säljprocessen. Listan kan även fungera som en checklista som hjälper dig att undvika att begå några misstag när du säljer din bil!

Steg 1: Informera dig själv om hur marknaden för begagnade bilar ser ut och fungerar

Det första steget, innan du säljer din bil, är att ta reda på hur marknaden för begagnade bilar och vad som finns till försäljning i dagsläget. Leta på internet efter andra som säljer liknande bilar för att få en uppfattning om prisbilden. Detta ger dig även en god inblick i vilken konkurrens som finns på marknaden inför det att du själv vill sälja.

Steg 2: Välj ett konkurrenskraftigt pris

Att prissätta din bil är ett av de viktigaste stegen när du säljer din bil. Om du sätter ett för högt pris är risken att ingen är intresserad av att köpa bilen och sätter du ett för lågt pris går du miste om en del av vinsten. Genom att se över vilka priser liknande bilar på marknaden säljs för kan du göra en avvägning och hitta ett rimligt pris som passar din bil.

Steg 3: Bilar med

Första intrycket hos en potentiell köpare kommer att göra stor skillnad. Av denna anledning rekommenderar vi dig att säkerställa att bilen ger ett så bra första intryck som möjligt. Att lägga lite extra tid på att se över att hjul, däck, säten och bilens yttre är i gott skick kan hjälpa dig att sälja din bil snabbare.

Steg 4: Var du ska annonsera

Genom att annonsera din bil i en lokaltidning eller sätta upp lappar vid parkeringsplatser kan du nå ut till fler potentiella köpare, vilket hjälper dig när du försöker få din bil. Det mest effektiva sättet att nå ut till folk är över internet där du kan använda dig av olika hemsidor för begagnade bilar eller social media.

Steg 5: Hur man skapar en annons som säljer

Det viktigaste att inkludera i din annons är: priset, märke, år, modell och färg på bilen. Du kan också beskriva vilket skick bilen befinner sig i. Utöver detta är det till stor fördel att ha med skarpa och tydliga bilder på bilens yttre vilket kan hjälpa dig att få bilen såld snabbare.

Steg 6: Att låta potentiella köpare titta på bilen

Detta kan vara det mest tidskrävande steget i säljprocessen. Börja med att försöka få en bild av de potentiella kunderna innan de kommer för att kolla på  bilen. Någon som inte är genuint intresserad av din bil kanske bara slösar bort din tid. Innan du låter någon provköra din bil, kontrollera att personen i fråga har körkort. Vidare är det viktigt att du svarar ärligt och öppet på samtliga frågor som köparen ställer.

Steg 7: Visa upp CARFAX-rapporten för din bil

Genom att visa din bils CARFAX-rapport för potentiella köpare visar du att du har alla korten på bordet och att du vill göra en ärlig affär. Att visa bilens fordonshistorik ifrån en neutral källa är ett sätt att ge potentiella köpare bättre förtroende.

Steg 8: Att förhandla om priset

När en köpare säger sig vara intresserad av att köpa bilen ger de ofta ett priserbjudande och här börjar själva förhandlingen. Om du strikt vill hålla dig till utgångspriset kan det resultera i att köparen ifråga avstår. Låt inte detta få dig att förlora hopp! En annan köpare kan vara överens om ett pris som stämmer bättre överens med det pris du föreställt dig.

Steg 9: Hur du hanterar komplikationer

När du håller på att sälja din bil kan det vara så att köparen vill att bilen genomgår en inspektion av köparens mekaniker innan ett slutgiltigt köpbeslut fattas.  Om det skulle visa sig att bilen är i behov av reparationer kan du antingen gå med på att betala dessa eller dela på priset med den nya köparen. Å andra sidan, har du från början sagt att du vill sälja bilen till priset i det skick den är, kan du stå över den biten.

Steg 10: Att genomföra köpet och lämna över nycklarna

Vilken lagstiftning som gäller för försäljning av begagnade bilar varierar beroende på land. För att vara säker på att säljprocessen går rätt till bör du informera dig hos Trafikverket för att se att du uppfyller samtliga villkor för att bilen ska kunna skrivas över på den nya ägaren. Var även noga med att betalningen sker på ett säkert sätt.

Det slutgiltiga steget i säljprocessen är att officiellt ge över nycklarna till den nya ägaren. Att sälja en begagnad bil ska i idealfallet vara en 'win-win'-affär för båda parterna.