Så skapar du en bra annons på Blocket

Kontrollera registreringsnummer
SE

Hur säljer du din bil snabbt och till ett så bra pris som möjligt? För att få till en smidig affär finns det ett antal saker att tänka på, som att skapa en riktigt snygg annons på Blocket. Gör du rätt kan din bil bli såld fort - och dessutom till ett högre pris än hos en bilhandlare.

När du funderar på att sälja din bil kan du välja att göra detta på flera olika sätt. Du kan gå till en bilhandlare och få den inbytt mot en annan eller ta emot ett bud. Du kan även sälja din bil privat på Blocket bilar i hela Sverige och få upp priset. Men hur gör du för att få en riktigt bra affär på Blocket egentligen? Det finns ett antal råd som gör försäljningen på Blocket både enklare och mer lönsam för dig.

Skapa en åtgärdslista innan du skapar en annons på Blocket

Innan du väljer att skapa en annons kan det vara skönt att vara klar med allt administrativt kring bilen. Det är mycket som ska fixas när en bil ska ut till försäljning, så samla allt to-do i en lista. Punkter på listan kan vara att samla ihop alla dokument så som servicebok, besiktningsprotokoll, kvitton från reparationer, registreringsbevis och annat, samt att leta reda på extranyckeln. Lägg inte upp din annons förrän du har bockat av alla punkter på din lista.

Ta snygga foton till bilannonsen

Snygga, vältagna bilder kan vara helt avgörande för en bra affär på internet. När en presumtiv bilköpare står i valet och kvalet mellan två, på pappret likvärdiga, bilar kan riktigt fina bilder vara det som avgör huruvida denna väljer din eller någon annans bil. Ska du sälja en Ford Focus kan du räkna med att en hel del andra gör exakt samma sak eftersom det är en så vanlig bil. Då gäller det att sticka ut med snygga foton som fångar intresset.

Så tar du bra bilder på bilen

Hur tar man snygga, intresseväckande bilder på en tråkig bil? Några tips är att:

  • Tvätta bilen och se till att allt det som är slitet byts ut, en ny vindruta kan göra stor skillnad.
  • Tända bilens strålkastare för att få bilen att se levande och aktiv ut.
  • Ha en lugn bakgrund och undvik att ha byggnader bakom som stör huvudmotivet. Har du en kamera på vilken du kan ställa in kort skärpedjup kan du låta bilen vara skarp och bakgrunden suddig.
  • Försök att spegla ljuset så att lacken ser glansig ut och karossens linjer verkligen syns. Ett tips är att fota i vackert eftermiddagsljus när solen har en varm ton.
  • Tänk att bilen inte alltid måste stå rakt, vinkla kameran för att se om något händer. Testa dig fram för att få en vinkel du tycker är bra.
  • Fälgar är en viktig del av bilens design, vrid ratten så att dessa syns på bilen. Vrid däremot aldrig själva däcket mot kameran, då försvinner fälgen och bilen ser tristare ut.

Skriv en bra annonstext utan stavfel

När du skriver en annonstext, se till att du gör det i ett ordbehandlingsprogram för att fånga upp eventuella stavfel. Ett stavfel gör mycket för intrycket och du framstår som en bra mycket mer seriös säljare om det är en text utan särskrivningar och stavfel. Stavningskontrollen upptäcker sällan särskrivningar, så är du osäker bör du be någon annan läsa igenom din annonstext. Klistra därefter in den i annonsrutan på Blocket. Tänk på att den maximala ordmängden är 2000 tecken.

Var ärlig i din bilannons

Det lönar sig alltid att vara ärlig och saklig i annonser på Blocket. Var informativ och skriv allt som kan vara intressant för en köpare att veta. Beskriv bilens egenskaper för de som inte kan skilja olika bilmodeller åt. Skriv vad för fördelar bilen har och om det finns något som en köpare bör veta som behöver åtgärdas. Annonser med humor är uppskattade, även om de trots detta ska vara sakliga och ärliga.

Var kontaktbar på telefon, mail och sms

Att vara snabb och tillgänglig som säljare ökar dina chanser att få bilen såld snabbt. Rena skambud behöver du inte svara på.  Svara på alla bud och förfrågningar vars avsändare som verkar seriösa och genuint intresserade av din bil. Svara på eventuella frågor som presumtiva köpare har, det inger förtroende och detta är bara till din fördel i en sådan här situation.

Erbjud köpare att läsa CARFAX-rapport

Apropå förtroende: en CARFAX-rapport ger köparen fullständig information om bilens historik. Där finns uppgifter om mätarställningen, besiktningar, fordonsskatt, stöldstatus, servicehistorik, information från Transportstyrelsen, byten av bilägare och ett flertal tekniska detaljer som kan vara av intresse. Men inte minst är det en stor fördel för dig som säljare att kunna stå vid ditt ord och vara alltigenom ärlig, det gör att eventuella köpare känner tillit och trygghet. 

Pris på bilen

Var hamnar bilar motsvarande din i pris på Blocket? Försök göra en realistisk och rimlig bedömning av vilket pris du skulle kunna få ut och lägg inte ut bilen till ett alldeles för högt pris.

Låt köparen pruta

Om du vill få bilen såld snabbt kan du låta köpare pruta, utan att för den delen acceptera ett skambud. Om du slår av några tusen kronor på priset kan det bli en snabb affär utan att du för den delen går så mycket minus kostnadsmässigt.

Om du följer tipsen i artikeln kommer din bilförsäljning förhoppningsvis gå både smidigt och snabbt till. Lycka till med att få din bil såld på Blocket Bilar.