En dödsfälla att ta på allvar: hund i varm bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

I takt med att sommaren närmar sig och temperaturen stiger ökar även förekomsten av flämtande hundar i varma bilar. Vi har sammanställt allt du behöver veta om riskerna kring hundar i bilar samt vad du har rätt att göra om du upptäcker en hund i fara.

Hundar är värmekänsliga

Hundar är i regel värmekänsliga då de inte kan svettas på samma sätt som människor kan i samband med att det blir varmt. En hund börjar istället flåsa för att få in sval luft och på så sätt svalka sig. En hund i en varm bil kan med andra ord snabbt bli överhettad om luften blir för varm och på så sätt drabbas av livshotande skador.

Det blir snabbt varmt i bilen

Vi känner alla till den där obehagliga känslan när man öppnar bildörren efter att bilen stått parkerad ett tag under varma sommardagar. Undersökningar har visat att temperaturen i en bil, även om bilen står parkerad i skuggan, kan uppnå över 80 °C – och det snabbt! Många gånger hjälper det inte heller att fönster varit nervevade.

hund bil

Svåra inre skador och värmeslag

Tyvärr förekommer det att hundar lämnas i bilar av sina ägare under varma dagar och i värsta fall drabbas av akut värmeslag och svåra inre skador. Överhettning kan leda till skador på inre organ som är så pass allvarliga att hunden inte överlever. Symptom på överhettning och värmeslag brukar vara att hunden flämtar, verkar nedstämd och vinglig, och har röda och torra slemhinnor.

Hund med värmeslag? Du måste handla snabbt!

Först och främst måste hunden ut ur bilen, och det så snabbt som möjligt. Bjud den på vatten och duscha gärna av den med vatten för snabb avsvalkning. En hund med värmeslag ska sedan direkt transporteras till närmaste djursjukhus eller veterinär. För att förebygga att din hund drabbas av värmeslag bör du alltid ha vatten med till hunden, undvik fysisk ansträngning och träning under varma dagar och raka ner pälsen på hunden under sommaren.

I nödfall: slå sönder bilrutan

Om du upptäcker en hund i fara, uppmanar polisen att först kolla om bildörrarna är öppna. Därefter bör du kontakta polisen (antingen via 112 om läget är akut, eller 11414). Om du inte kan komma i kontakt med ägaren på något sätt, har du rätt att som sista åtgärd i nödfall krossa bilrutan för att få ut hunden. I vanliga fall räknas detta som skadegörelse, men straffrihet när man handlat i nöd.

lagar hund

Detta står i brottsbalken

24 kap. 4 paragrafen brottsbalken
"4 § En gärning som någon, i annat fall än som nämnts tidigare i detta kapitel, begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.
Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Lag (1994:458)."

Vill du veta mer om CARFAX?

Vår ambition är att du som bilköpare ska kunna fatta säkra och trygga köpbeslut med hjälp av en snabb och oberoende fordonskoll på nätet. Med CARFAX kan du kolla upp biluppgifter och fordonshistorik för alla begagnade bilar i Sverige med bara ett par klick. Med vår riskfaktorcheck kan du kolla upp en bil helt gratis med bilens reg.nummer!