Så illa kan det gå när man glömmer att dra i handbromsen

Kontrollera registreringsnummer
SE

Känslan, den där isande känslan i magen, när man inser att man nyss begått ett stort misstag är någonting många av oss kan relatera till. I detta videoklipp finns ett par filmer samlade som visar vad som kan hända när bilförare glömmer att dra åt handbromsen. Att inte dra åt handbromsen när bilen är parkerad behöver inte nödvändigtvis leda till några större missöden, men ibland är ändå olyckan framme.

Ibland kan det kännas onödigt att dra åt handbromsen, men för att ändå vara på den säkra sidan rekommenderar vi att alltid ha som vana att ändra dra åt den. Det finns flera anledningar till att dra åt handbromsen vid parkering än att bilen står säkrare på sin plats – det ökar inte bara säkerheten utan gör även så att bilens automatlåda inte riskeras att gå sönder. Det är också viktigt att använda handbromsen för att bibehålla rörligheten i konstruktionen.

Automatlådan kan ta skada

För bilar med automatlåda är det viktigt att inte bara lägga i växeln i P-läge när bilen är parkerad, utan även handbromsen. Framförallt när du parkerat i en backe finns det en risk att bilens transmission går sönder – ibland räcker det med en liten knuff. Detta kan undvikas genom att lägga i handbromsen. Att dagligen använda handbromsen kan dessutom motverka smuts och rost i bromsmekaniken.

Automatlåda

Kolla upp bilens CARFAX-rapport

Idag finns CARFAX-rapporter tillgängliga för alla svenskregistrerade bilar. I varje rapport finns tekniska specifikationer för bilen i fråga, du kan till exempel kolla upp om bilen har automatlåda eller inte. Dessutom innehåller rapporten fordonshistorik som till exempel besiktningar, ägarbyten, mätarställningsavläsningar, stöldstatus och mycket mer. Vi erbjuder dig även tekniska specifikationer för samtliga bilar i Sverige i vår identitetscheck för begagnade bilar - helt gratis! Vår ambition är att bidra till en säkrare och mer transparent marknad för begagnade bilar.