Ett optimalt sök på fordon

Kontrollera registreringsnummer
SE

Är det dags för ett storköp och ny bil? Det är en lång process man kommer gå igenom från den dagen man börjar sitt sök på fordon tills dess att man kan parkera bilen hemma i garaget. Ett av de viktigaste momenten i processen är sökandet man gör precis i början. Med det här inlägget förklarar vi hur du gör ett optimalt sök för att bilköpet i slutändan ska bli så bra som möjligt.

Så klart finns det mängder av frågor att ställa sig innan man har skrivit under och accepterat ett bilköp. Ibland är det avgörande att vara väl förberedd och påläst för att inte lyckas bli lurad på kuppen och göra en misslyckad affär. Det gäller att vara lika förberedd oavsett om man tänker köpa en begagnad bil av en privatperson eller av en bilhandlare.

Med en bra start av bilsökandet kommer man ha stor chans till att hitta den bästa bilen med bästa förutsättningarna. Genom att vara väl påläst om både fordonet och säljaren ökar man även chanserna till ett bra köp som man i efterhand inte kommer att ångra. Tyvärr är det många säljare som väljer att inte berätta hela sanningen och undviker att visa tidigare historik om bilen, vilket vi på CARFAX i stället kan hjälpa till med.

Vad är det du söker?

För att kunna börja sökandet gäller det att du bestämmer dig för några prioriterade kriterier. Genom att avgränsa vissa av önskemålen blir det lättare att kunna fortsätta sökandet och slippa fastna precis i början. Det är inte alltid så lätt att veta exakt vilken årsmodell eller bilmärke som faller en bäst i smaken, men vanligtvis har man en liten aning om vad som är favoritmärket och vilken av sina tidigare bilar som passat bäst och varit bekvämast.

Det bästa i början är faktiskt att göra ett sök på fordon som man gillat tidigare. Är det en gammal eller ny modell, vilket bilmärke, stor eller liten bil, vilken färg? Det finns mängder av olika val att ta ställning till. Även om inte alla delar går att få uppfyllda i en och samma bil till ett bra pris, är det en viktig del i sökandet för att man i slutändan ska kunna känna sig nöjd.

Var söker du?

I dag är Internet den ledande platsen för att både köpa, sälja och leta information om bilar. Genom att söka på till exempel ”sök bil” eller på det bilmärket och modell som känns bäst kommer du snabbt få förslag på sidor som säljer just den bilen. På en sajt som till exempel Blocket, som är en av de ledande sidorna för att köpa och sälja begagnat, finns stort utbud i alla prisklasser där både privatpersoner och återförsäljare annonserar ut sina bilar. Varje dag kommer tusentals annonser ut och mängder av affärer avslutas på grund av att köpare och säljare hittat varandra just där.

Hemsidan Bytbil är ett annat bra exempel på sajt som du kan använda som hjälpmedel i ditt sökande. Där kan du få ett bra uppslag på begagnade bilar till salu, prisuppgifter och även bra information om handlare och återförsäljare av bilar.

Hittat en bil med potential

När man har bestämt sig för en bil som verkar uppfylla kraven på önskelistan, är det viktigt att fortsätta sökandet för att kunna ta del av eventuell dold information som finns registrerad om bilen. Det är viktigt att söka på fordonsuppgifter, speciellt när du ska köpa en begagnad bil, för att få kännedom om bland annat vilka ägare bilen har haft under åren och om den haft några tidigare skador.

För att ta del av bilens historik kan du använda dig av CARFAX egna verktyg. Med hjälp av sökverktyget kan man få en sammanställd rapport om bilen man funderar på att köpa genom att göra en sökning på bland annat registreringsnumret. CARFAX-rapporten visar detaljerad registreringshistorik, alla ägarbyten, mätarställningshistorik, service- och reparationsdata och exklusiv CARFAX-statistik. Med den information kommer man snabbt och enkelt kunna avgöra om köpet är värt eller om det finns information som säljaren försöker dölja.

Jämföra priser och värdera

Viktigt för att kunna spara så mycket pengar som möjligt är att jämföra priserna innan du gör ditt slutgiltiga val. På till exempel Bilpriser kan du värdera bilen med hänsyn till den begagnade bilmarknaden och samtidigt se vad andra bilar säljs för i samma märke och årsmodell. Med en värdeminskningskurva och tidigare erfarenheter av efterfrågan påverkas priset även om det är en ny eller begagnad bil. Genom att söka efter sådan information kan du avgöra om priset du själv tänkt lägga är rimligt och samtidigt utesluta risken att bli lurad av säljaren.

Det gäller alltså att söka, hitta, jämföra och ta del av information som är registrerad på bilen. Genom att söka och samla på sig så mycket information som möjligt innan köpet undviker du risken att göra en orimligt dyr affär.