Att köpa en modifierad bil – är det en bra idé?

Kontrollera registreringsnummer
SE

Populariteten hos filmserien Fast and Furious har satt en mycket stark spotlight rakt på världen av modifierade bilar. Även om alla modifieringar går till sådana extrema längder som i dessa filmer, har många ägare gjorts små modifikationer på sina fordon, som till exempel eftermarknadsfälgar, fönstertoning, och mycket mer.

Om du letar efter en begagnad bil, finns det en ganska stor chans att du hittar några modifierade bilar. Den stora frågan är, borde du köpa en? Läs vidare för att få reda på svaret, då CARFAX diskuterar för- och nackdelar med att köpa modifierade begagnade bilar.

Fördelar med att köpa begagnade, modifierade bilar

Det finns ett flertal fördelar med modifierade bilar i allmänhet. I vissa fall kan modifikationer förbättra fordonet med mycket små marginaler. Till exempel, ett eftermarknads-kalluftsintag eller ett fullflödes-avgassystem kan öka hästkraftsiffran, och möjligtvis till och med bränsleekonomin. Båda dessa modifikationer kan ses som önskvärda. Ännu bättre är att dessa sällan på något negativt sätt påverkar fordonet. Andra sorters motormodifikationer har givetvis fördelen att göra bilen snabbare.

modifierade bilar

Dessutom är det vanligt att folk tycker att modifikationer som till exempel större fälgar eller tonade rutor gör att bilen ser bättre ut. Och eftersom dessa förändringar vanligtvis inte ökar fordonets pris speciellt mycket kan man få dessa i stort sett utan extra kostnad.

En till stor fördel (eller nackdel om man frågar vissa) med att köpa en redan modifierad begagnad bil är att om du planerar att modifiera bilen själv har jobbet gjorts (eller i alla fall påbörjats) åt dig. Den tidigare ägaren spenderade tid, pengar och ansträngning så att du inte behöver.

Nackdelar med att köpa modifierade bilar

I många situationer finns det fler nackdelar än fördelar när det gäller att köpa begagnade modifierade bilar. Om vi tänker tillbaka på fördelarna motormodifieringar, finns det motargument till dessa också. Ibland påfrestar eftermarknadsdelar som är gjorda för att göra din bil snabbare motorn mer än originaldelarna. Om modifikationerna är för kraftfulla eller om det är utfört på ett felaktigt sätt kan du sitta där med en tickande bomb istället för en motor.

I många fall vet köparen inte vem som jobbat på fordonet eller hur skickliga de är. Är det ett hemmabygge eller modifierades bilen hos en professionell verkstad? Många småmodifikationer verkar enkla att genomföra (t.ex. tona rutor eller byta fälgar), och ofta försöker ägare göra detta själva. Detta kan leda till misstag och inkorrekt installation. Även om det gjorts av proffs, försök ta redo på namnet på verkstaden och kolla upp dem online för att se om de är pålitliga.

Om bilen i fråga inte är för gammal kan garantin fortfarande vara aktiv. Problemet med detta är att modifieringar ofta ogiltigförklara garantin. På tal om garanti kan det vara en bra idé att kolla upp om delarna som använts för modifikationerna har någon giltig garanti – och i sådant fall, hur lång. Det sista du vill ha är att ha ett problem några veckor efter du köpt bilen som kostar dig tusentals kronor att laga.

Var säker när du köper modifierade bilar

När du köper en begagnad bil, vare sig den modifierats eller inte rekommenderas det alltid att dyka lite djupare i ett fordons förflutna innan köp. Det bästa sättet att få reda på vad som hänt i ett fordons förflutna är att kontrollera det med en fordonshistorikrapport från CARFAX. CARFAX-rapporten innehåller en stor mängd användbar information om ett fordons förflutna, som till exempel:

  • Ägarhistorik
  • Import-/exportinformation
  • Olyckor
  • Service och verkstadsdata
  • Mätarställningshistorik
  • Hur fordonet använts (t.ex. taxi, hyrbil, etc.)
  • Har fordonet varit stulet? Skrotats?
  • Har bilen en Salvage Title?
  • Vatten-, hagel- eller eldskador
  • … och mycket mer

Denna information kan hjälpa dig göra ett bättre köpbeslut och undvika att köpa en bil med dolda problem. Förutom en CARFAX-rapport, när det gäller modifierade bilar, få bilen besiktad och be om alla kvitton för alla modifikationsarbeten som gjorts. Att ta dessa steg kommer hjälpa dig skydda dig själv från att göra en dålig investering.