Hur man kan ta reda på om det rör sig om en krockad bil

Sök registreringsnummer gratis
SE

​Det finns gott om krockade bilar till försäljning. I fall där olyckan hålls offentlig är det inga större svårigheter att få reda på detaljer av säljaren. Men vad händer när försäljaren inte nämner någonting om en olycka och man ändå inte kan bli av med känslan av att det skulle kunna röra sig om en krockad bil? Då kan du ta hjälp av följande tips.

Detta krävs för att kontrollera om det rör sig om en krockad bil

Det första du bör göra är att söka hjälp hos en mekaniker eller erfaren bilhandlare för att söka efter ledtrådar som indikerar att det rör sig om en krockad bil. Viktigt är att kolla på bilen i dagsljus och gärna ta med hjälpmedel som ficklampa, måttband och magneter. Om du har tillgång till en lackskiktsmätare ska du definitivt ta med en sådan också. Dessa hjälpmedel kan vara avgörande i bedömningen av krockade bilar. Avslutningsvis är det värt att tillägga att du ska ha gott om tid när du genomför kontrollen för att inte av tidsbrist förbise viktiga detaljer.

Tips på hur man kan se om bilen är krockad:

  • Kontrollera att alla skruvar sitter som de ska, till exempel under motorhuven, och om det finns repor runtom. Skulle områdena runt en skruv vara repiga indikerar detta att delar kan ha blivit utbytta vilket kan vara till följd av en bilolycka.
  • Använd ficklampa, måttband och skjutmått. Var uppmärksam på att spalterna är jämna överallt. Skulle det förekomma ojämnheter kan detta bero på att det rör sig om en krockad bil.
  • Var noga med att kontrollera lacken på bilen ifrån olika vinklar och med olika typer av ljus. Var uppmärksam på om det förekommer oregelbundenheter i lacken såsom ojämna färger och buktade ställen vilket kan tyda på att det gjorts en omlackering. Med en lackskiktsmätare kan du noggrant kontrollera att lacken är jämn och lättare upptäcka ställen som kan ha blivit omlackerade.
  • Med en magnet kan du hitta ställen som blivit spacklade genom att se om magneten inte lika enkelt eller alls fäster på lacken. Skulle detta vara fallet tyder det på att lacken blivit spacklad. På andra material som inte är magnetiska fungerar detta tricket tyvärr inte.
  • Gör en djupgående koll av bilen ifrån alla tänkbara vinklar, även underifrån lättast med hjälp av en hävarm. Skulle du upptäcka bucklor under bilen, i tanken eller i oljebehållare kan indikera att det rör sig om en krockad bil.
  • Även bilens däck kan indikera om bilen varit med om en olycka. Ser däcken ojämna ut kan detta vara till följd av att bilen är krockad.

Om du finner att en eller flera av dessa punkter stämmer in på den bilen du är och kollar på kan detta med andra ord tyda på att det rör sig om en krockad bil. Man kan inte helt säger utesluta andra bakomliggande orsaker och av denna anledning rekommenderar vi att du låter bilen genomgå en oberoende besiktning. Innan ett slutgiltigt köpbeslut fattas bör du kontrollera bilens fordonshistorik med en CARFAX-rapport som kan hjälpa dig att undvika att fatta köpbeslut du senare ångrar.