Därför ska du inte köpa en ny bil om du är under 30

Kontrollera registreringsnummer
SE

Köpa en helt ny bil eller en begagnad? Detta är tankar som rör sig i mångas huvud när tiden är inne att köpa första bilen. Båda har sina fördelar och nackdelar, men är du under 30 år faller det sig naturligt – en begagnad bil som du vet fordonshistoriken på är det absolut billigaste valet.

Du är 25, plus minus några år – hur ska du tänka kring bilköpet egentligen? Vissa är vid denna ålder fullt och fast övertygade om att ett nybilsköp är helt rätt, för vad vet de egentligen om en begagnad bils dolda fel och skadehistorik? Men faktum är att det finns många fler argument till varför du gör rätt i att köpa en begagnad bil snarare än en ny. Detta särskilt om du ännu inte är 30 år fyllda. Läs mer om detta nedan.

Billigare att köpa en begagnad bil

Det är lika bra att gå på med det starkaste argumentet på en gång: en begagnad bil är med största sannolikhet bra mycket billigare än en ny. Något som verkligen gynnar en köpares plånbok, särskilt i köpläget. Det är nämligen så att en tre år gammal bil, med ungefär 6 000 mil på mätaren, tappat närmare halva sitt nybilsvärde. Servicebehovet behöver trots detta inte vara särskilt mycket större än vad det är för en helt ny bil. Det är först efter ett par tusen mil till som vissa slitageutsatta delar kommer behöva bytas ut.

Utbudet på begagnade bilar som endast har uppnått ett till tre års ålder är dessutom bra, vilket gynnar dig som potentiell köpare och sänker priset på bilarna. Det gör dessutom att det är behändigare för dig att hitta en bil som passar dina preferenser och din smak.

Har bilen en lång nybilsgaranti kan denna efter tre år fortfarande gälla på vissa punkter, något som gör risken för dig som köpare mindre. Det positiva i att köpa en begagnad bil, i jämförelse med en helt ny, är att det med stor sannolikhet bjuds på många problemfria mil innan du behöver byta ut delar eller fräscha upp bilen på service.

En helt ny bil har givetvis den fördelen att garantierna fortfarande gäller. Du som köpare har också möjlighet att på ett helt annat sätt välja bil efter eget tycke och smak. Dessutom är nya bilar oftast att anse som tryggare än äldre. Men en ett år gammal bil är väldigt mycket mer fördelaktig att köpa än att kosta på sig en ny. Detta på grund av bland annat priset, värdeminskningen och leveranstiden. En ett år gammal bil behöver heller inte vara mindre säker än en helt ny.

Oerfaren förare ger hög försäkringspremie

Innan du fyllt 30 år är du att anse som en ung förare i trafiken, särskilt om du dessutom är under 25 år. Detta innebär att du förmodligen inte är lika erfaren som äldre förare. Med mindre erfarenhet ökar risken för olyckor och skador på bilen, en risk som helt enkelt inte är värd att ta med en splitterny bil.

Det är dessutom dyrare att ha bil som ung gentemot vad en person i en mer mogen ålder behöver betala. Detta bland annat på grund av att trafikskadeförsäkringen ligger så mycket högre för de under 25 år än för de över. Särskilt när det kommer till unga män. Priset drivs upp av att unga förare är så pass mycket mer skadedrabbade än sina äldre kamrater ute på vägarna. En som är 55 år betalar i snitt 10 000 kronor mindre för sin helförsäkring än vad en person yngre än 25 år gör. Eftersom det inte rimligtvis går att förutsäga vilken ung person som kör bättre än en annan har det blivit så att hela ålderskategorin får stå för risken. Detta är en kostnad som nödvändigtvis bör räknas in i den totala köpa-bil-kalkylen.

Sist men inte minst

Med en fordonsrapport från oss får du reda på om bilen du tänkt köpa har dolda fel eller en märklig fordonshistorik. Det kallas med andra ord för en fordonskoll. Det gör att det inte längre är lika mycket av en gissningslek att köpa en tidigare använd bil. Det är både enklare och mer tillförlitligt än vad det någonsin varit. Med en rapport från Carfax har du tillgång till fordonsupplysningar från både verkstäder och serviceställen samt besiktningsuppgifter från år 1999 och framåt. Även ägaruppgifter bil finns att finna i ett sådant sök på fordon.

Du kan alltså köpa en bil som du i stort sett vet det mesta om, för en mycket billigare peng än vad du måste lägga ut för en helt ny bil.

Med andra ord - satsa hellre på en begagnad än en ny när det kommer till första bilköpet.