Är det fortfarande smart att köpa en dieselbil?

Kontrollera registreringsnummer
SE

Dieselbilens stora popularitet beror i stort på att denna har framhävts som en miljövänligare bil än den bensindrivna. De flesta av alla nya personbilar som kommer ut på marknaden i Sverige drivs av bränslet diesel. Samtidigt kommer det en rad nya skatter och regler kring dieselbilar och dessas effekt på miljön. Hur ser egentligen framtiden ut för diesel som drivmedel och vad är egentligen att föredra: bensin eller diesel?

Om du funderar på att köpa en begagnad bil under 2018 är det bra att ha koll på politiken kring utsläpp, diesel och klimatzoner. Ovissheten på marknaden skapar stora prissvängningar och det kan göra att du kan förlora eller vinna på att köpa en särskild bil.

Bensin eller diesel?

Diesel har gynnats av både låga skatter och låga utsläpp av växthusgaser. Men den senaste tiden har detta stött på patrull till följd av avslöjanden om höga utsläpp av giftiga kväveoxider som orsakar stora problem i städer. Dessa utsläpp försämrar luftkvaliteten och skadar människor som bor i städerna.

År 2015 upptäckte forskare att Volkswagen fuskat med miljötester på sina bilar och att utsläppen av dessa farliga kväveoxider var bra mycket högre än deras labbtester visade. Nu har det visat sig att andra bilmärken har samma problem med sina utsläpp, och ett dieselförbud kan komma att bli aktuellt i vissa städer. Det ger tillfälligt bensindrivna bilar en viss fördel, även om detta bränsle även kommer att fasas ut så småningom.

Bensin eller diesel bensinstation

Är det värt att köpa en dieselbil?

En frekvent ställd fråga hos bilhandlare är huruvida bränslet diesel kommer att användas en längre tid framåt och om det är värt att köpa en dieselbil. Trots mångas oro och ovisshet kring bränslefrågan har andelen dieselbilar stått för runt 60 procent av nybilsförsäljningen i Sverige. Under hösten som var sjönk dock antalet köpta dieselbilar ganska så dramatiskt. Vad är då anledningen till detta? Framförallt handlar det om att det kommit en ny fordonsskatt men också att nya bensinmotorer blivit både bättre och billigare. Det finns vidare teknik som möjliggör rening av dieselavgaser men detta gör att bilarna blir nästan 25 000 kronor dyrare och det har inte gett incitament för att verkligen införa tekniken.

Bilar att undvika på begagnatmarknaden

Gamla dieselbilar är något du gärna får undvika att köpa på begagnatmarknaden. Om du köper en sådan måste du bland annat hålla koll på vad för typ av rening den har. Du bör till exempel undvika att köpa en bil som inte har en Euro6-klassning på avgasreningen.

Detta är miljözonerna alla pratar om

Något som gör att många tvekar innan de köper en dieselbil i nuläget är allt snack om klimat- och miljözoner. Men vad är detta för något egentligen? Det är regeringen som i sin regeringsförklaring har lovat Sveriges kommuner att de ska kunna införa miljözoner från och med år 2020. Det finns redan Miljözon 1 som innebär ett förbud mot vissa lastbilar och bussar i städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och några fler. Föreslagna miljözoner är de följande:

  • Miljözon klass 2 omfattar personbil, lätt lastbil och lätt buss. Här krävs att fordon som drivs med diesel uppfyller kraven för Euro 6 och fordon som drivs med bensin, etanol eller gas uppfyller kraven för Euro 5.
  • Miljözon klass 3 omfattar personbilar, motorcyklar, mopeder klass I och lätta och tunga lastbilar och bussar. Här krävs att de lätta fordonen drivs med el eller vätgas och att de tunga fordonen drivs med el eller vätgas, eller är av typen elhybrid som uppfyller kraven för Euro 6.

Det gör att vissa äldre bensin- och dieselbilar kan komma att förbjudas i svenska stadskärnor om några år. Det finns ännu inget tydligt bestämt i området men det väntas komma under våren. Miljözonernas syfte är att skapa renare och tystare städer.

Alternativen till dieselbilar är begränsade

Det många oroas och irriteras över är samtidigt att alternativen till dieselbilar och bensinbilar är begränsade. De tekniska lösningar som finns är fortfarande få och antalet elbilar, hybrider och laddhybrider på marknaden är inte så värst många.

Sammanfattningsvis – diesel eller inte?

Om du nu och i framtiden kommer att köra mestadels i städer kan alltså rådet vara att inte köpa en diesel. Då kan en laddhybrid, elbil eller gasbil vara ett bättre alternativ. Om du i stället kommer att köra mestadels ute på landsbygden är det fritt fram med diesel- eller bensinbil, även om det är viktigt att tänka på miljön.