Hur kan man kolla upp om en bil är eller har varit stulen?

Kontrollera registreringsnummer
SE

Enligt Interpol sker det varje år över 7 miljoner bilstölder världen över som årligen uppskattas att leda till vinster på över 19 miljarder amerikanska dollar. Exakt hur många stulna bilar som idag finns till försäljning i Sverige är inte känt.

Bilar som utsätts för denna typ av bedrägeri kan utgöra stora risker för intet ont anande köpare och därför är det viktigt att köparen hör sig för och får rätt information om bilen innan ett köpbeslut fattas. Kan man som köpare kolla upp om en bil är eller har varit registrerad som stulen? Vad händer om man köper en stulen bil? Det kan vi på CARFAX svara på.

Hur får man reda på om en bil är stulen?

När begagnade bilar säljs av privatpersoner eller overifierade bilförsäljare finns det alltid en risk att bilarna inte tillhör försäljaren. Av denna anledning kan det underlätta för köpare att kunna kolla upp om bilen i fråga har varit eller är rapporterad som stulen och därför har CARFAX​ sammanställt ett par tips som gör att du som köpare kan undvika att bli lurad.

stulna bilar

Indikationer som visar på att bilen kan vara stulen:

  • När bilen säljs till ett pris som ligger under det egentliga marknadsvärdet och det inte ligger några synliga defekter bakom.
  • När säljaren bestämmer träff på avlägsna platser.
  • När säljaren inte går med på att visa upp en CARFAX-rapport för bilen i fråga.
  • När säljaren inte går med på att låta bilen bli kontrollbesiktad.

Följande indikationer är extra alarmerande:

  • När chassinummer och mätarställningen inte stämmer överrens med vad bilens dokument anger
  • När informationen ifrån CARFAX identitetscheck överrensstämmer med bilen (klicka här för att helt gratis använda dig av tjänsten CARFAX identitetscheck)
  • När säljaren inte vill visa upp bilens officiella dokument.
  • När du tvingas betala in deposition för bilen till utländska konton.
  • När säljaren bara vill kommunicera via e-mail och det angivna telefonnumret inte är i funktion.
  • När säljaren inte vill visa upp kvitto på bilen.

Få svar på frågor om bilen du planerar att köpa

Ett enkelt sätt att få svar på alla dina frågor om en bil är skaffa en CARFAX-rapport online. Rapporten kan ge dig tillräckligt med information så att du undviker att fatta ett köpbeslut du senare ångrar. Klicka här för att se ett exempel på hur en CARFAX-rapport ser ut. Du kan i vissa fall be säljaren om att få se CARFAX-rapporten för bilen du är intresserad av. Våra rapporter visar dessutom om bilen är eller har varit stulen någon gång under sin livstid.

Nu erbjuder Carfax även tjänsten "CARFAX riskfaktorcheck" helt gratis. Med hjälp av detta verktyg kan du se hur många riskfaktorer som finns kopplade till bilen i fråga, bland annat om bilen har en avvikande mätarställning, om den importerats som begagnad bil ifrån ett annat land eller om den tidigare använts som taxi. När det rör sig om bilar som har flera riskfaktorer kopplade till sig bör du vara extra vaksam.

Vad händer om du köpt en stulen bil?

Om man köpt en bil som visar sig vara stulen kan man inte säga att man köpt den i ”god tro”, du har helt enkelt köpt en stulen bil och kan straffas för detta. Av denna anledning är det mycket viktigt att man, innan man fattar ett köpbeslut, tar reda på om det som säljaren säger faktiskt stämmer. Om det skulle visa sig att bilen i fråga är stulen måste bilen återlämnas till den ursprungliga ägaren. För att undvika att hamna i juridiska svårigheter uppmanar vi alla köpare att ta god tid på sig – när betalningen är gjord kan det vara försent.

CARFAX arbetar för en transparent marknad för begagnade bilar

Om du fattar misstanke om att en bil som finns till försäljning kan vara stulen ber vi dig att omgående kontakta polisen genom att ringa 114 14 (telefontjänsten har öppet dygnet runt). Klicka här för att komma direkt till polisens hemsida.