Fråga på annat fordon? Ta reda på svaren innan du köper!

Kontrollera registreringsnummer
SE

Ställ rätt frågor när du är intresserad av ett annat fordon.

Är du på väg att köpa en begagnad bil? I så fall har du säkerligen flera frågor och funderingar som du gärna vill ha svar på. Att ställa flera frågor är viktigt för att undvika att du fattar ett felaktigt köpbeslut och kör hem med en bil med negativ fordonshistorik. För att minska risken har CARFAX sammanställt en lista med viktiga frågor som du bör ställa innan du fattar ett köpbeslut.

Har bilen haft mer än en ägare?

En grundläggande fråga på annat fordon är hur många tidigare ägare bilen haft. Denna information kan hjälpa dig att ta reda på om bilen sålts flera gånger under en kortare tidsperiod, vilket kan indikera att det förekommer problem med bilen.

Har bilen använts som taxibil eller hyrbil?

Bilar som använts i kommersiella syften körs ofta mer slitsamt än privatbilar. Bilar som tidigare används som bland annat taxi- eller hyrbilar säljs oftast till privatpersoner och för en intet ont anande köpare kan detta vara ett problem. Ta reda på om den bil du är intresserad av har använts som taxi- eller hyrbil!

Har bilen importerats?

Ytterligare en viktigt att fråga på annat fordon är huruvida den begagnade bilen blivit importerad eller inte. Att veta om var bilen kommer ifrån kan i vissa fall säga en hel del om bilens fordonshistorik. Exempelvis kan bilar som kommer ifrån länder utanför EU vara i behov av att byggas om för att anpassas och leva upp till den ofta hårdare lagstiftningen i Sverige. Idag finns det 241,379 bilar på svenska vägar som importerats. Ta reda på om bilen du är intresserad av är en av dem!

importera bil

Kommer bilen ifrån USA?

Totalt kommer 39,429, motsvarande 15 %, av alla begagnade importbilar i Sverige ifrån USA. Det finns flera problem som kan vara förknippade med dessa bilar och ofta kan den negativa historiken hållas gömd ifrån potentiella köpare i Europa. Denna information behöver lyckligtvis inte hållas hemlig längre då CARFAX har fordonshistorik för samtliga begagnade importbilar ifrån USA.

Är eller har bilen varit rapporterad som stulen?

För att undvika potentiella framtida problem med bilen bör du undvika att köpa bilar som någon gång varit rapporterade som stulna. I april fanns 28,728 bilar i trafik i Sverige som är rapporterade som stulna. För att undvika att stötta kriminella verksamheter bör du försäkra dig om att den bilen du är intresserad av att köpa inte är en av dem.

Är bilens mätare högre än genomsnittet?

Ytterligare en intressant aspekt är huruvida bilens mätarställning är högre ställd än genomsnittet för respektive bilmärke, modell och ålder. Detta kan indikera om bilen använts i kommersiellt syfte eller om den helt enkelt kört ovanligt långa sträckor. Oavsett är just mätarställningen ett sätt att mäta åldern på bilen och indikerar vilket skick den är i, vilket kan vara mycket intressant för dig när du fattar ditt köpbeslut.

mätarställning

Förekommer avvikelser i bilens historik?

En mycket viktig fråga är om bilen utsatts för manipulering av mätarställningen. Detta är ofta en mycket god indikator på att inte allting står rätt till och bör ses som ett varningstecken. Idag finns 160,093 bilar i trafik i Sverige med avvikande mätarställning där manipulering av mätarställningen kan vara en bakomliggande orsak.

Har bilen blivit återkallad?

Trafiksäkerhet är en mycket viktig aspekt gällande köp av begagnade bilar. Begagnade importbilar ifrån USA som har blivit återkallade är problematiska då det handlar om att tillverkarens garanti vanligtvis inte längre gäller när bilen exporterats ifrån landet. Detta betyder att den nya ägaren i Sverige får stå för samtliga reparationskostnader. Idag har 60 % av de begagnade importbilarna från USA som finns i Sverige blivit återkallade.

Har bilen fått regelbunden service och godkändes den i senaste besiktningen?

En vanlig, men väldigt viktig, fråga på annat fordon är om bilen fått regelbunden service. Bilar som säljs med fullständiga serviceuppgifter som visar att allt står rätt till ger köparen en ökad känsla av trygghet. Det är dessutom viktigt att kontrollera att bilen blivit godkänd i den senaste besiktningen.

servicehistorik bil

Har bilen rapporterats som skrotad?

Det är förvånansvärt att det idag finns 115 bilar på svenska vägar som är rapporterade som skrotade och dessa kan till och med finnas listade till försäljning. Detta inkluderar bilar som stått på skrotplatser. Försäkra dig om att den bil du är intresserad av inte är skrot!

Var du ska leta när du har fråga på annat fordon

Att informera dig själv om fordonshistoriken när du har en fråga på annat fordon är ett mycket viktigt steg i köpprocessen. Genom att köpa en CARFAX-rapport för den bil du är intresserad kan du snabbt och enkelt få en detaljerad fordonshistorikrapport som innehåller information om samtliga punkter som listats ovan och mycket mer därtill. Försäkra dig om att inte köpa en bil i dåligt skick som du senare ångrar. Klicka här för att se ett exempel på hur en CARFAX-rapport ser ut!