Gör alltid detta när du köper en begagnad bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Du köper en begagnad bil, vad måste du alltid göra? När du väl har hittat en intressant, begagnad bil är det ett antal enkla steg du måste gå för att köpet ska bli så lyckat som möjligt, bland annat en ordentlig fordonskoll.

Du har hittat en intressant gammal pärla på nätet och du vill köpa, gärna så fort som möjligt. Men när du köper en begagnad bil, vad måste du alltid göra? Jo, bland annat bör du kontakta säljaren till bilen och ha en lista med frågor redo, för att kunna utföra en egen fordonskoll. Det gäller alltså att ligga lite i framkant så att du inte glömmer något när du gör en inspektion av bilen. Några av de frågor som kan vara bra att skriva upp inför mötet med säljaren är dessa:

 • Hur länge har du haft bilen in din ägo?
 • Varför vill du sälja bilen?
 • Har bilen någonsin skadats?
 • Vilket tillstånd är bilen i?
 • Finns det några skador som inte visas på bilderna i annonsen?
 • Kommer bilen att passera en trafiksäkerhetsinspektion?
 • Hur detaljerad är bilens servicehistorik och finns denna tillgänglig att se?

Innan du ens bestämmer dig för att åka och titta på bilen du hittat – se till att du har både försäkring och finansieringen klar. Det finns tyvärr alltför många historier om köpare som åker och hämtar bilen för att sedan på vägen hem råka ut för en bilolycka. Att inte vara försäkrad då är en stor kostnad. Se till att inte vara en siffra i den statistiken.

ägaruppgifter bil

Gör en fordonskoll med en CARFAX-rapport

Det spelar ingen roll hur genuin eller hur ärlig en köpare ger intrycket av att vara, gör alltid en ordentlig bilkoll för att se så att bilen inte är vare sig stulen, belastad av lån eller tidigare försäkring. Allt du behöver för detta är bilens registreringsnummer och chassinummer. Detta kan både spara dig tid och pengar eftersom det hjälper dig att fatta ett mer välgrundat beslut. Se till att göra detta innan du åker och ser över bilen.

En CARFAX-rapport ger dig följande information:

 • Registreringar i fordonets namn
 • Om det funnits problem med vägmätaren
 • Antalet tidigare ägare till bilen
 • Registrerad service av fordonet
 • Besiktningshistorik

​​Klicka här för att kolla upp CARFAX-rapporten för den bil du är intresserad av!

kolla mätarställning med carfax

Gör en fysisk fordonscheck

Om den person som säljer bilen är en privatperson och inte en återförsäljare, insistera på att göra en fordonskoll på bilen, på säljarens hemadress. Om säljaren inte är villig att visa bilen på hemadressen kan denna försöka dölja något. Se också till att du tar med någon du litar på, helst någon som vet en sak eller två om bilar. Går du in i processen med dimmig blick kanske du ser bilen i dina drömmar och missar eventuella dolda fel och gör ett opartiskt beslut. En pålitlig bilkännare vid din sida säkerställer att du i alla fall inte tar ett förhastat beslut.

Även fast du vid bilinspektionen tycker att bilen ser ut att vara i hyggligt skick kan det vara värt att låta en oberoende mekaniker eller verkstad utföra en mer grundlig undersökning av bilen. På så sätt missar du inga dolda fel eller säkerhetsrisker. Men när du själv står och inspekterar bilen är det bra att titta på detta:

 • Kontrollera pappersarbete, se efter så att alla handlingar är i ordning och att all service har utförts korrekt.
 • Kontrollera alltid bilen i dagsljus, aldrig i mörker eller i regn - som kan dölja märken, bucklor, rost och andra defekter.
 • Kontrollera bilen under motorhuv och matta - för rost och tecken på svetsning, övermålning – det kan tyda på att bilen reparerats efter en olycka.
 • Kontrollera att mellanrummen mellan karossdelar är lika – om de inte är det kan detta tyda på reparationer.
 • Under huven, leta efter tecken på eventuella oljeläckage. Använd oljestickan för att kontrollera mängden olja. Om nivån är låg har inte ägaren hållit efter bilen ordentligt.
 • Titta runt oljepåfyllningslocket för en vit majonnäsliknande substans - det kan vara en indikation på en läckande topplockspackning som kan vara mycket dyrt att åtgärda
 • Kontrollera alla däck - inklusive reserv - att se till att det finns gott om slitbanan och att de bär jämnt
 • Inuti bilen, se till att säkerhetsbälten fungerar korrekt och att dessa inte är skadade. Se så att framstolarna rör sig på rätt sätt och att samtliga brytare och har arbete
 • Försök att starta bilen när motorn är kall, vilket kan bidra till att avslöja problem som dålig start eller rök som indikerar motorslitage. Om säljaren har värmts upp bilen, kan de försöka dölja något.
 • Kontrollera alla däck - inklusive reservdäck - se efter hur slitna dessa är och kontrollera så att de jämnt slitna.
 • Kontrollera även hur gammalt batteriet är. De flesta batterier har en livslängd på cirka tre år. Efter detta är det oftast bara en tidsfråga innan du behöver ringa vägassistans.
bil servicehistorik

Testkör alltid bilen

När du köper en begagnad bil vad måste du alltid göra ett teståk. Och om möjligt, be ägaren att visa bilen när motorn är kall. Starta bilen och se om det kommer rök eller om det är svårt att starta igång motorn, det senare indikerar på internt motorslitage. Däremot är vatten som kommer ut ur avgasröret vid uppstart helt normalt.

 • Innan du kör iväg, vrid på ratten från ena sidan till den andra, oregelbundna ljud kan tyda på servostyrningsproblem.
 • Testa handbromsen i en riktigt brant backe för att se så att den är korrekt inställd.
 • Lyssna efter eventuella, oregelbundna ljud från motorn, och se till att radion är avstängd under körningen.
 • Kör bilen i motorvägshastighet om möjligt, försöka hitta olika vägytor för att få en bättre bild av hur bilen fungerar och beter sig.
 • Kontrollera att transmissionen växlar upp och ned genom växlarna smidigt, och att den manuella kopplingen fungerar smidigt med växelspaken.
 • När du bromsar, se till att bilen bromsar i en rak linje.
 • Be säljaren att köra bilen på vägen medan du tittar på. Om bilen kör vinklat, där de främre och bakre hjulen inte verkar vara i linje är detta en stark indikation på att bilen har varit i en stor olycka. Det gör att du bör få bilen kontrollerad av en professionell mekaniker.

Få bilen besiktigad av en expert

Det är alltid viktigt att låta bilen undersökas av en professionell mekaniker, även fast du testkört den samt kollat dess historik. En bil har nämligen tusentals rörliga delar och slitage är vanligare än man kan tro. Om säljaren är seriös kan denna med enkelhet tillgodose din begäran om en oberoende besiktning av bilen. Om däremot säljaren tvekar och inte är tillmötesgående på den här punkten är det i stället bra att dra öronen åt sig. Det kan vara ett tecken på fuffens eller att personen i fråga är oseriös. Det finns dessutom gott om andra bilar på marknaden, se till att du inte köper en med massa skavanker och dolda reparationer.

köp mercedes

Prisförhandling

Det finns ofta utrymme för förhandling när det kommer till säljarens begärda pris på bilen. Ett smart sätt att gå tillväga på är att använda en CARFAX-rapport för att identifiera områden du kan förhandla med. Till exempel om bilen i fråga har missat en viktig, årlig servicekontroll eller om det saknas vital serviceinformation.

Gör en lista även över de eventuella fel och skavanker du har upptäckt och förhandla ner priser med kostnaden för att reparera dessa som argument. Om du inte kan peka på några brister överhuvudtaget, se ändå till att föreslå en rimlig summa under det tillfrågade priset. Säljaren kommer då att antingen acceptera, säga nej eller föreslå ett pris som ligger närmare det begärda. Arbeta igenom denna process till dess att båda parter är överens.

Betalning och pappersarbete

Se till att alla registreringar och alla servicehistorikspapper är i sin ordning. Se också till att du har de ursprungliga versionerna av allt - inte kopior.

Om du gör en betalning eller bara en insättning, se till att få ett kvitto och kontrollera att säljarens fullständiga information finns på detta kvitto. Skriv ett ordentligt köpekontrakt.

Se dessutom till att meddela berörda parter om bilköpet och att du har alla relevanta dokument. När du köper bil av en privatperson har du nämligen ett sämre skydd än när du köper av en bilhandlare. Det är köplagen som gäller och denna är inte tvingande, utan det är avtalet du gör med säljaren som gäller i första hand.  Om du till exempel inte skrivit in ångerrätt i avtalet så kan du i efterhand inte ångra ditt köp. Du har heller ingen garanti allt som oftast, därför är det extra viktigt att verkligen veta vad du faktiskt köper.

Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring som ersätter alla olika personskador du skulle kunna orsaka med bilen. Dessutom måste du göra en anmälan om ägarbyte hos Transportstyrelsen om du väljer att köpa bilen. Det kan du göra på myndighetens hemsida, via deras app eller via registreringsbeviset.

Innan du bestämmer dig för vilken bil som är rätt för dig rekommenderar vi att alltid kolla upp bilens CARFAX-rapport. Rapporten ger dig insikt i bilens fordonshistorik, och hjälper dig att undvika att bli lurad.