Vilket bilpris har bilen? Vi hjälper dig att värdera begagnade bilar

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Vid försäljning av en begagnad bil behöver man som säljare värdera bilen och sätta ett rimligt bilpris - något som kan vara ett av de mest utmanande momenten i själva försäljningsprocessen. Om du gör en felaktig värdering och väljer ett orimligt bilpris kan du hamna i en situation där du efter flera veckor fortfarande inte hört från potentiella köpare. Av denna anledning har CARFAX sammanfattat en guide för att hjälpa dig att korrekt värdera din begagnade bil och sätta ett rimligt bilpris.

Grunderna bakom bilvärdering och bilpriser

Att sätta ett rimligt och korrekt bilpris på din begagnade bil gör inte bara att du kan sälja bilen snabbare, utan ger båda parterna möjligheten att känna att de gjort en bra affär - försäljaren kan känna att hen får en rimlig summa pengar för bilen och köparen behöver inte känna sig lurad på någonting.

Ett bilvärde bestäms av en rad olika faktorer, bland annat bilens ålder, skick, miltal och utrustning. Men det finns även andra faktorer som ligger helt utanför säljarens kontroll. Det kan till exempel röra sig om en marknad där ett större antal bilar av samma märke och modell erbjuds till försäljning samtidigt, vilket gör att utbudet överskrider efterfrågan och priserna sjunker.

I ett idealfall hittar du ett mellanting - ett rimligt bilpris som känns rätt både för dig och för köparen. I de följande stegen går vi igenom vad du behöver tänka på när du vill värdera din bil.

Förstå marknaden

Innan du börjar fundera över bilpris och värdering bör du undersöka hur marknaden ser ut. Ställ dig själv följande frågor för att få en ökad förståelse för marknaden:

  • Hur ser efterfrågan på bilar av samma märke/modell just nu?
  • Är nu rätt tid på året att sälja just din typ av bil?
  • Hur ser den ekonomiska situationen ut just nu?

Låt dig inspireras

Genom att gå in på hemsidor där bilar finns listade till försäljning och se hur andra säljare valt att värdera bilar av samma märke och modell som din kan du få en indikation om ett rimligt bilpris. Och även om du inte hittar annonser för den bilen du har kan du ändå få en uppfattning om prisnivåerna. Ett ytterligare tips är att kika på priserna för föregående modeller till din bil. Om en bil av någon årsmodell tidigare erbjuds till ett mycket lägre pris tenderar köpare att välja de lite äldre bilarna.

Mätarställningens betydelse

Det är viktigt att ha i åtanke att bilar av samma märke och modell inte alltid kan ges samma bilpriser. Bilens miltal har stor betydelse för bilens värde och när du går igenom annonser är det klokt att jämföra miltalen för de olika bilarna. Att räkna ut precis hur mätarställningen påverkar värdet på din bil är nästintill omöjligt, men du kan alltid göra en uppskattning. Om du säljer en bil som är två år gammal och har en mätarställning på 50 000 km utgår köpare från att den körts relativt intensivt. En bil med fler år på nacken och en relativt låg mätarställning kan köpare tolka som en bil i gott skick. Man brukar räkna med att 15 000 km per år är en rimlig körnivå och för bilar med högre mätarställningar än så kan bilpriset förväntas påverkas negativt.

Konkurrenskraftiga priser

Som säljare bör du sikta på att sätta ett bilpris som är konkurrenskraftigt på marknaden men samtidigt ligger i överkant. Detta av anledningen att det ska finnas utrymme för prisförhandling med köpare utan att du går miste om din vinst. Det bästa sättet att hitta ett bra mellanting är att börja med att bestämma vilket slutgiltigt pris du önskar få för din bil och därefter lägga på lite som är förhandlingsbart. Du bör dock ha i åtanke att denna metod kan skrämma bort potentiella köpare då inte alla känner sig bekväma med att förhandla om priser.

Erbjud en CARFAX-rapport

Ett ytterligare sätt att få ut mer av affären är att visa potentiella köpare att du inte har någonting att dölja. Genom att erbjuda en CARFAX-rapport för din bil för att på ett enkelt sätt visa din bils fordonshistorik kan du öka förtroendet hos köparna och underlätta försäljningen av din bil. I rapporten ingår bland annat följande:

  • Ägarskap. Om du är den enda som har ägt bilen kan du använda detta som ett starkt säljarargument.
  • Servicehistorik. Som komplement till servicedokument kan du använda CARFAX-rapporten för att visa att din bil genomgått regelbunden service.
  • Mätarställning. Visa intressenter att mätarställningen inte är avvikande och att miltalet stämmer.
  • Bilens användningsområden. Har bilen inte använts som taxi/hyrbil är detta ytterligare en faktor som kan höja ditt bilpris.

Sammanfattning

Att bestämma sig för ett rimligt bilpris och att korrekt värdera sin begagnade bil är inte alltid enkelt. Om du följer de ovanstående punkterna och samtidigt låter din intuitiva magkänsla bedöma vilken typ av prissättning som känns rimlig kan du sätta rätt bilpris på din bil och få ut så mycket som möjligt av din bilaffär.