Bästa bilen för en ny bilförare är den begagnade

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Ett vanligt sätt att fira ett nytaget körkort är genom att köpa sig en bil och den bästa bilen för en ny bilförare är utan tvekan den begagnade bilen. Men vilken den bästa begagnade bilen? Turligt nog finns det en hel del information som gör saken lättare, det gäller bara att veta vad man ska titta efter.

Ett enkelt första steg att ta när det kommer till att välja en bra bil av det begagnade slaget är att titta på vad alla andra köper. Vad är det med just den bilen som gör den så speciell? Ta dig tiden att faktiskt läsa på om bilen, modellen och dess funktioner.

Kom bara ihåg att för att en bil eller bilmodell är populär så betyder inte det att den alltid är en bra bil. Ett tips är därför att kolla upp hur bilmodellen över tid presterat i bilprovningens tester och i krocktester för att kunna avgöra om bilen är säker på vägarna eller inte.

Bilinfo CARFAX

En bil du inte bör välja är en Volkswagen Polo som tillverkats mellan 1982-1994. Det är nämligen den bilen som flertalet gånger dubbats till ”Sveriges farligaste bil”, men en Volkswagen Polo av nyare modell är både säker och populär. Andra populära bilar är Volvo V70, som också är Sveriges vanligaste bil, vilken både är trygg och går att hitta till en bra peng. Likaså är Toyota RAV4, Mini Cooper S och Honda Civic Tourer populära val på andrahandsmarknaden. Dessa modeller kan med andra ord vara värda att lägga på minnet i din jakt på den bästa begagnade bilen.

Tänk efter innan du köper

För att hitta den bästa begagnade bilen för dig är det viktigt att du tänkt efter ordentligt innan du genomför ett köp. Till exempel bör du fundera över vad du ska använda bilen till. Ska du använda bilen för daglig körning mellan hem och arbetsplats? Då bör du till exempel titta efter begagnade bilar med låg bränsleförbränning. Är det däremot en bil du vill använda som familjebil bör du istället se över hur bilen presterat i olika säkerhetstest och se till så att alla familjemedlemmar får plats i bilen.

Du bör ha klart för dig vad du har för köpebudget innan du ger dig ut på andrahandsmarknaden. Detta inte minst för att veta vilka prisklasser du ska leta bil i. En begagnad bil är bra mycket billigare än en ny, men för att inte köpa en bil som i slutänden blir på tok för dyr bör du redan från början ha satt ett maxtak över hur mycket du är villiga att spendera. Glöm heller inte att då även räkna med kommande kostnader för bilen i din budget såsom skatt, försäkring och bränsle.

Skicket, historiken och ägarpapper

När du väl hittat en bil du vill köpa finns en hel del saker att kontrollera innan du slår till. Ett tips är att ha en checklista klar att gå efter så att du inte missar något. Denna lista kan med fördel innehålla följande punkter:

  • Bilens skick – provkör alltid bilen innan köp och kontrollera om bilen har rost, något läckage eller andra skavanker för att slippa ytterligare kostnader i ett senare skede.
  • Bilens historik – kolla upp bilens historik genom att beställa en fordonsrapport via till exempel mobilen. I en sådan rapport finns information om alla tidigare skador på bilen nedtecknade samt lagningar och åtgärder. Det kan spara dig en hel del pengar. Mer om det kan du läsa om här.
  • Ägarpapper och skuld – kontrollera att personen som säljer bilen faktiskt äger den och se till att kontrollera om bilen har några skulder. Skulder följer nämligen med bilen i köpet och har du otur tar du över förre ägarens skulder.

Skriv alltid ett avtal

När du kontrollerat ovanstående och känner dig bekväm med att köpa den begagnade bilen du valt ut är det dags att skriva avtal. Ett tips är att alltid göra köpekontraktet skriftligt för att både säljare och köpare ska få likadana papper som båda skriver på. I köpekontraktet bör även eventuella befintliga skavanker och skador på bilen nedtecknas för att undvika diskussioner om exempelvis dolda fel längre fram efter genomfört köp.