Vad är chassinummer (VIN)?

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Alla europeiska och amerikanska bilar från och med 1981 har ett unikt chassinummer på 17 tecken. Ett chassinummer har många viktiga användningsområden – bland annat ger det tillgång till viktig information om en bils historik.

​Chassinummer har också många andra viktiga användningsområden. Till exempel använder verkstäder chassinummer för att identifiera motorn, växellådan och bromssystemen som tillverkaren har installerat så att de kan ge bilen rätt service. Brottsbekämpande organ använder chassinummer för att identifiera och ta hand om stulna bilar och bildelar. Biltillverkare använder chassinummer när de hanterar återkallanden av bilar.

Hitta chassinumret

Chassinumret finns på flera platser i bilen, men vanligast är att det sitter på instrumentbrädan (du kan se det genom vindrutan) och på en etikett på förarsidans dörrkarm. På vissa bilar sitter chassinumret också på motorn, motorhuven och andra delar. Chassinumret kan också stå i bilens dokumentation, försäkringsbrev, i serviceboken och polisrapporter som rör bilen.

Bilhistorikinformation från chassinumret

Tecknen i ett chassinummer anger bilens årsmodell, märke, modell, var den tillverkades m.m. Att tolka ett chassinummer går ut på att avkoda denna information.

Chassinumret används också för att komma åt CARFAX fordonshistorik. Alla CARFAX-rapporter innehåller viktig information som kan påverka ditt beslut om ett begagnat fordon genom en noggrann kontroll av chassinumret. Tack vare den här chassinummersökningen kan CARFAX-rapporten innehålla vissa typer av information:

  • Bilens registreringsnummer
  • Information om bilens trafikstatus, inklusive inlösning och skrotning
  • Vägmätaravläsningar
  • Eventuella uppgifter om att bilen är en problembil
  • Historik vid ev. totalskrotning
  • Skador på ram/struktur
  • Olycksindikatorer, t.ex. utlösning av krockkuddar
  • Service- och reparationsinformation
  • Fordonets användningsområde (taxi, hyrbil, leasingbil etc.)
  • Information om ev. återkallning

Använd chassinummer när man köper bil

Framför allt när det handlar om begagnade bilar finns det många saker som en säljare/importör kanske inte avslöjar för dig, t.ex. om bilen har lösts in eller skadats i en översvämning eller om vägmätaren har ställts tillbaka. Dessa och andra problem kan påverka säkerhet, prestanda och till och med värdet på en begagnad bil. För att göra det svårare för dig att få fram fordonshistoriken kan oärliga säljare ange fel chassinummer när bilen annonseras online, eller inte vilja uppge ett chassinummer över huvud taget. Oseriösa säljare kan också ändra bilens dokumentation för att dölja potentiella problem. Ta hjälp av dessa tips för att skydda dig mot bedrägerier när du är på jakt efter en begagnad bil:

Be säljaren om chassinumret eller skriv av det från bilen. Om säljaren inte vill avslöja chassinumret kan det vara ett tecken på ovilja att låta dig få fram bilens historik.
Skaffa bilens historik. Be säljaren om en CARFAX-fordonshistorikrapport. Om säljaren inte tillhandahåller en rapport, använd chassinumret för att köpa en CARFAX-rapport.