Kolla upp en bils servicehistorik

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Det sägs ofta att man inte ska köpa en begagnad bil utan att känna till bilens servicehistorik. Men hur viktig är egentligen servicehistoriken? Ska man avstå från att köpa en begagnad bil enbart av anledningen att servicehistoriken verkar inkomplett? Vilka konsekvenser kan ett köp av en begagnad bil som inte genomgått ordentlig service medföra? CARFAX kikar närmare på dessa frågor och reder ut hur viktig en bils servicehistorik verkligen är samt presenterar var du kan hitta komplett information om begagnade bilars servicehistorik.

Vad innebär servicehistorik?

En bils servicehistorik innefattar all typ av underhållsarbete som gjorts på en bil, oavsett omfattning eller kostnad. Det kan dels röra sig om enklare åtgärder, så som byte av motorolja eller filter, men även om mer omfattande åtgärder, så som byte av tändstift.

Servicehistorik och gott ägarskap

En bils servicehistorik kan säga väldigt mycket om en bils förflutna och ge en indikation på vilket skick bilen är i. Att tidigare ägare tagit sig tiden och lagt pengar på att regelbundet låta bilen genomgå service indikerar att bilen tagits väl hand om. Regelbundna servicebesök kan alltså vara ett positivt tecken.

Bilar utan servicehistorik

Köpare av begagnade bilar kan snabbt konstatera att inte alla ägare har bilens servicehistorik, t ex i form av kvitton, tillgänglig. Om ägaren av bilen du är intresserad av inte har servicehistoriken tillgänglig behöver inte detta nödvändigtvis vara ett negativt tecken och det behöver inte betyda att servicehistoriken för bilen inte finns att hitta på annat sätt.

Det förekommer att bilar inte genomgått ordentlig service vilket kan medföra en stor risk. Som köpare av en begagnad bil bör man ha i åtanke att en bil som inte har servicehistorik kan ha nedsatt trafiksäkerhet och kostsamma defekter som kan leda till höga reparationskostnader på sikt. Av denna anledning är viktigt att som köpare få reda på en bils servicehistorik.

servicehistorik

Kolla upp bilens CARFAX-rapport

I en CARFAX-rapport kan du hitta information om en bils servicehistorik. Nedan ser du ett exempel på hur information om en bils servicehistorik presenteras i en CARFAX-rapport.

Värt att nämna är att en bils servicehistorik endast är en av flera faktorer man bör ha med i åtanke när man köper en begagnad bil. Överlag är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt om en bils förflutna för att kunna fatta ett tryggt köpbeslut.

Utöver servicehistorik innehåller CARFAX-rapporter ytterligare information som kan vara användbar för köpare av begagnade bilar:

  • Registreringsinformation
  • Detaljerad teknisk data
  • Fordonets ålder
  • Kontinuerlig historik över ägarbyten samt antalet ägare
  • Mätarställningshistorik
  • Om bilen är/har varit rapporterad som stulen
  • Och mycket mer…

Även för dig som säljer en begagnad bil och vill kunna visa intresserade köpare din bils servicehistorik kan en CARFAX-rapport vara behjälplig. Detta bygger upp förtroende och visar att du inte har någonting att dölja.