Hur du upptäcker en justerad mätarställning

Sök registreringsnummer gratis
SE

En guide för hur du som köpare kan upptäcka om en mätarställning blivit justerad

Bilar med justerade mätarställningar är tyvärr ett väl förekommande inom marknaden för begagnade bilar. En bil med en justerad mätarställning utgör en ökad risk för köparen då priset, funktionaliteten, restvärdet och trafiksäkerheten kan påverkas. Med rätt information kan man som kund skydda sig mot detta bedrägeri.

Den ekonomiska situationen i Europa har lett till en stadigare utveckling av marknaden för begagnade bilar de senaste åren. Konsumenter tenderar att göra mindre investeringar och köper hellre begagnade bilar än nya, men många uppmärksammar inte de risker som ligger bakom ett köp av en begagnad bil. Den ökade försäljningen och användningen av begagnade bilar gör att det är extra viktigt för konsumenter att arbeta mot fusk och därmed göra göra säkra och långsiktiga investeringar möjliga.

Hur kan man upptäcka en justerad mätarställning?

infographic-matarstallning

Det första sättet att upptäcka om en mätarställning blivit justerad är att jämföra vad mätarställningen står på med information från tidigare besiktningar. Vid reparation eller besiktning avläses oftast mätarställningen. Om dessa siffror skulle visa sig vara inkonsekventa i förhållande till varandra kan det röra sig om en justerad mätarställning. En CARFAX-rapport är ett sätt att komma åt denna information. CARFAX samlar in mätarställningsinformation för miljontals bilar och har därför möjlighet att upptäcka vilka bilar som kan ha justerade mätarställningar.

Kontrollera det allmänna tillståndet hos bilen. Kolla tillståndet på t ex bromsar och hjul för att se om skicket stämmer överrens med hur långt bilen ska ha kört enligt mätarställningen. Till exempel har en bil med en mätarställning under 20 000 km oftast orginaldäcken kvar.

Kolla upp när det senaste bytet av olja gjordes. Ofta finns ett klistermärke på insidan av bilen där datumet för det senaste oljebytet finns och där även miltalet står med.

Insidan på bilen är också mycket viktig. Granska ratten, gas- och bromspedaler och jämför även skicket hos dessa med vad mätarställningen säger.

I fall där bilen har en traditionell mekanisk mätarställning, kolla efter så att siffrorna tydligt kan avläsas. Om siffrorna sitter snett kan det röra sig om en justerad mätarställning.

Kolla upp antalet tidigare ägare för bilen och jämför med hur långt mätarställningen uppger att bilen körts. Ett högt antal tidigare ägare och en lågt ställd mätarställning kan indikera att det rör sig om en justerad mätarställning. Hur många tidigare ägare en bil haft kan du enkelt kolla upp med en CARFAX-rapport.

Se om du hittar repor eller andra tecken som kan tyda på att någon fifflat med mätarställningen. Om du ser att vissa delar runt mätarställningen, som vanligtvis inte behöver bytas ut, blivit utbytta kan det röra sig om en justerad mätarställning. Generellt rekommenderar vi dig att låta en mekaniker inspektera bilen.

Kolla upp bilens mätarställning

Med vår nya problemcheck kan du snabbt och enkelt upptäcka om bilen har en manipulerad eller avvikande mätarställning i CARFAX-rapporten. Försäkra dig om att allting står rätt till med bilens mätarställning och fatta ett tryggt och säkert köpbeslut du inte behöver ångra i efterhand.

CARFAX-rapporten

CARFAX-rapporten ger dig bland annat information om bilens mätarställning/tidigare avläsningar, om bilen varit eller är rapporterad som stulen, antalet tidigare ägare och inom vilka områden bilen tidigare använts (taxi, hyrbil etc). Kolla upp bilens fordonshistorik med CARFAX för att försäkra dig om att bilen verkligen lever upp till dina förväntningar och det som lovas av försäljaren

matarstallninginformation

Att få reda på information om bilens historik hjälper dig att undvika investeringar som kan komma att stå dig dyrt. Eftersom CARFAX arbetar tillsammans med nationella och internationella myndigheter, företag och handlare, är den information du får av CARFAX transparent och pålitlig för alla potentiella köpare och säljare. All fordonshistorik vi samlar in sammanfattas till en CARFAX-rapport för att ge dig en precis översikt över bilen.

Med hjälp av CARFAX-rapporter har bilhandlare möjlighet att öka på medvetenhet, öppenhet och tillit när de säljer begagnade bilar. Samtidigt kan köpare med hjälp av rapporterna få tydligare insikt i bilars fordonshistorik och därmer fatta säkrare köpbeslut.