Bilvärdering - tips på hur du kan värdera en bil direkt på nätet

Kontrollera registreringsnummer
SE

Funderar du på att sälja din bil? Eller vill du kolla upp om bilen du är intresserad av säljs till ett rimligt pris? I så fall kan en bilvärdering, som ger dig information om vad bilen har för marknadsvärde, vara till stor hjälp. En värdering kan hjälpa dig att sälja en bil till rätt pris eller undvika att betala för mycket för en begagnad bil du är intresserad av att köpa, och idag finns flertalet olika värderingstjänster och värderingsmöjligheter på nätet.

CARFAX har gjort en sammanställning av olika sidor på nätet som erbjuder bilvärdering för att underlätta för dig som köpare eller säljare att hitta rätt alternativ som passar dig. I listan presenteras tre olika företag som erbjuder bilvärdering utan inbördes ordning.

Bilvärdering på nätet – en sammanställning

1. Bilpriser.se

På bilpriser.se görs bilvärderingar baserat på företagets egna prognoser, på marknadspriser och på försäljningspriser. Priserna hålls aktuella för att matcha fluktuerande pristrender på marknaden. Efter att du angett registreringsnummer för den bil du är intresserad av görs en övergripande värdering direkt på hemsidan. Efter att en värdering genomförts presenteras två uppskattade priser; dels förväntat utpris hos en bilhandlare och dels förväntat privatpris om bilen säljs av en privatperson.

Här kan du även se vilka modeller som är mest frekvent värderade, liksom vilka bilmärken som toppar listorna när det kommer till värdering. I Sverige är det föga förväntat Volvo som står på första plats över de bilmärken som värderas oftast, därefter kommer Volkswagen, BMW, Audi och Mercedes. Det enda du behöver göra är alltså att fylla i registreringsnummer för att få en gratis värdering direkt på sajten. Det går även att göra en manuell värdering där du fyller i fabrikat, modellår, modell, första datum i trafik samt antal körda mil. 

2. Autouncle.se

Autouncle.se gör en uppskattning på bilens marknadsvärde baserat olika faktorer som exempelvis bilens miltal, växellåda, motor och årsmodell. I uppskattningen tas även hänsyn till bilens värdeminskning på marknaden. Genom att på hemsidan ange fabrikat, modell, fordonsår och miltal för den bil du är intresserad av kan en bilvärdering genomföras direkt på hemsidan. På sajten finner du närmare 150 000 begagnade bilar på ett och samma ställe eftersom sajten samlar information från nästan 50 olika webbplatser i Sverige. Det går dels att göra en gratis bilvärdering direkt på sajten men du kan även läsa dig till goda råd om hur du bäst säljer en begagnad bil. 

3. Flexidrive.se > Numera snappcar.se

Hos Flexidrive.se erbjöds en annan form av bilvärdering där man som bilägare, genom att ange registreringsnummer för bilen i fråga, kunde ta reda på ett rekommenderat uthyrningspris för bilen. Via hemsidan kunde man hyra ut sin bil till människor i ens omgivning som var i behov av en bil och genom värderingen gjordes en uppskattning av vilket uthyrningspris som är rimligt för bilen i fråga.

Nu har Flexidrive blivit uppköpt av holländska SnappCar, men funktionen och affärsidén är fortfarande densamma. Hyr en bil från din granne på ett flexibelt och billigt sätt. Privat bildelning blir allt mer populärt, det är dessutom perfekt om du bara behöver hyra ett fordon för en bilsemester eller liknande.

bilvärdering

Därför är en bilvärdering viktig att göra

För att kunna sälja en bil till ett rimligt pris är det viktigt att ha koll på vilket marknadsvärde bilen har. Eftersom priset bestäms av flertalet aspekter, bland annat vilken modell det rör sig om, hur gammal bilen är och hur långt den körts, kan det vara svårt att göra den uppskattningen på egen hand. Att som utomstående köpare uppskatta en bils egentliga värde för att avgöra om det priset på bilen är rimligt är inte det enklaste.

Fordonshistoriken påverkar också bilens värde 

Bilens fordonshistorik, bland annat hur många tidigare ägare den haft, om den blivit importerad, om den är/har varit rapporterad som stulen eller bilens besiktningshistorik är ytterligare aspekter som påverkar en bils egentliga värde. CARFAX an erbjuder därför köpare och säljare av begagnade bilar oberoende fordonshistorik direkt på nätet. Genom att ange registreringsnummer för den bil du är intresserad av direkt på vår hemsida, och således få reda på bilens egentliga fordonshistorik, kan du undvika att fatta ett felaktigt köp- eller säljbeslut.

Klicka här för att se ett exempel på vilken typ av information som inkluderas i en CARFAX-rapport!