5 steg: Vad ska man tänka på när man gör en bilkoll på en begagnad bil?

Kontrollera registreringsnummer
SE

När du är intresserad av att köpa en begagnad bil är ett viktigt steg i köpprocessen att grundligt kontrollera bilen innan ett köpbeslut fattas – vilket kan spara dig både tid och pengar. I följande 5 steg finns viktig information som hjälper dig med vad du ska hålla koll på när du genomför en bilkoll.

Steg 1: Kontrollera bilens yttre

Kontrollera om bilens yttre är i gott skick

Det första du ska göra när du genomför en bilkoll av en begagnad bil är att undersöka bilens yttre. Undersök noggrant om du ser rost, märken, bucklor eller repor och håll ögonen öppna efter ojämnheter i spalterna på bilen. Ojämna spalter kan bero på slarv vid tillverkningen eller bristfällig reparation. Håll utkik efter färgskillnader mellan panelerna och använd en ficklampa för att säkerställa att hjulen är rostfria, även på insidan.  Slutligen kan du kontrollera att samtliga dörrar går att öppna och stänga, inklusive motorhuv och bagagelucka, samt att fönstren går att öppna och stänga utan svårigheter.

Se över glaset

Gå runt bilen och kolla så att glasrutor är intakta och att det inte finns några sprickor.  Mindre hack eller repor är ingenting man behöver oroa sig över, men du kan använda detta när den slutgiltiga prisförhandlingen görs. Däremot kan sprickor i glaset bli värre med tiden och komma att behöva repareras på sikt.

Ta en titt på fjädringen på plan mark

Det är bra att ta med en vän när man ska genomföra en bilkoll för att lättare kunna undersöka om bilens lampor fungerar. Testa samtliga ljusinställningar och säkerställ att allting fungerar som det ska, att det inte fattas några delar samt att lamporna inte är dimmiga på grund av hög fuktighet.

Är lamporna i bra skick?

Det är bra att ta med en vän när man ska genomföra en bilkoll för att lättare kunna undersöka om bilens lampor fungerar. Testa samtliga ljusinställningar och säkerställ att allting fungerar som det ska, att det inte fattas några delar samt att lamporna inte är dimmiga på grund av hög fuktighet. är bra att ta med en vän när man ska genomföra en bilkoll för att lättare kunna undersöka om bilens lampor fungerar. Testa samtliga ljusinställningar och säkerställ att allting fungerar som det ska, att det inte fattas några delar samt att lamporna inte är dimmiga på grund av hög fuktighet.

Bilens däck kan ge mycket information

Bara genom att kolla igenom bilens däck kan man få reda på en del viktig information och när du ska göra en bilkoll är det viktigt att inte glömma att kontrollera däckens skick. Bilar som inte kört längre än 20,000 km har vanligtvis kvar originaldäcken. Skulle det röra sig om en bil som har en lågt ställd mätarställning men nyligen utbytta däck kan detta indikera att mätarställningen blivit manipulerad. Samtliga fyra däck ska vara i liknande skick och ser du stor skillnad mellan slitaget på däcken kan detta indikera att något av däcken blivit utbytt.

Slitaget på däcken bör vara jämt och skulle du upptäcka att utsidan av bilens främre däck är mer slitna i jämförelse med de bakre indikerar detta att bilen körts på ett intensivt och aggressivt sätt.

Om bilens däck körts överpumpade med ett för högt däcktryck leder detta till att däckens mitt är mer slitna än sidorna. Tvärtom gäller för däck vars tryck varit för lågt.

När du kontrollerar bilens däck bör du även se efter så att däckmönstret inte understiger minimumkravet på mönsterdjup (1.6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck). Du kan hitta mönsterdjupmätare hos de flesta verkstäder eller däckhandlare.

Slutligen rekommenderar vi dig att kolla upp att reservdäcken är i bra skick och att samtliga verktyg för däckbyte finns tillgängliga.

Om du har möjlighet – kontrollera att bilens avgassystem inte är rostigt

När du genomför en bilkoll är det viktigt att kontrollera att avgassystemet är i gott skick. Håll utkik efter svarta fläckar eftersom dessa kan indikera att det förekommer läckage. Känn efter med fingrarna kring avgassystemet och var noga med att kontrollera att du inte hittar några klistriga fläckar.

Slutligen bör du övergripande kontrollera att det inte förekommer några rostfläckar på bilens undersida eller några tecken på skada.

Steg 2: Ta en titt under bilens motorhuv

Kontrollera att det inte förekommer rost eller läckage i motorn

När du gör en bilkoll är det väldigt viktigt att säkerställa att allting under bilens motorhuv är i gott skick. Ser du mörka oljefläckar på motorn är detta ett tecken på läckage och kan komma till att behöva repareras i framtiden.

Se över oljan och kylvätskan

Kontrollera att bilen har tillräckligt med olja. Om det förekommer rester av skum på insidan av locket indikerar detta att det kan förekomma läckage i oljebehållaren. I fall där det förekommer läckage bör du avsluta din bilkoll då detta är ett dåligt tecken. Kylaren ska inte vara smutsig eller brunfärgad då detta också kan indikera förekomsten av läckage.

Steg 3: Kontrollera bilens inre

Ta en titt på insidan av bilen

Nu när du försäkrat dig om att de yttre delarna av bilen är i gott skick är nästa steg vid genomförandet av en bilkoll att gå igenom insidan av bilen. Se över om sätena har fläckar, revor, brännmärken från cigaretter eller andra typer av skador. Se även över andra material inuti bilen (ex. plast, trä, metall) så att de inte har några repor, märken eller andra skador.

Kontrollera luftkonditioneringen

Om bilen du kollar på har luftkonditionering, kontrollera att denna fungerar som den ska. Om luftkonditionering är en viktig aspekt för dig, köp en bil med R134-konditionering. Dessa bilar har klistermärke på luftkonditioneringen som indikerar att den är av modellen R134.

Mätarställningen kan visa tecken på bilens ålder

Varje bilkoll bör inkludera en noggrann titt på bilens mätarställning. Vanligtvis är en lågt ställd mätarställning det första man kollar efter när man köper en begagnad bil. En vanlig personbil körs ungefär 16 000 – 24 000 km om året. Samtidigt ska man inte stirra sig blind på en högt ställd mätarställning. En äldre bil med en lågt ställd mätarställning som inte har körts någon längre sträcka behöver inte nödvändigtvis vara ett positivt tecken.

Kontrollera extrafunktioner

Gå igenom och se så att alla lampor inne i bilen fungerar. När du sätter på motorn bör du hålla ett öga på instrumentbrädan och se att alla ljus fungerar. Slutligen, under tiden du genomför din bilkoll, bör du se över all elektronik på insidan av bilen såsom stereo, navigatör, parkeringssensorer osv.

Steg 4: Testkör bilen

Se till att bilen är körvänlig

Ett av de viktigaste momenten när du ska avgöra om bilen lever upp till dina förväntningar under en bilkoll är att testköra den. Innan du fattar ett slutgiltigt köpbeslut bör du fråga personen som säljer bilen om du kan köra den en sväng.

Kontrollera bromsarna

Acceleration och maxhastighet kan visserligen vara intressant att testa, men att kunna bromsa bilen är också en viktig aspekt. Var noga med att testa bromsarna innan du börjar köra i högre hastigheter (40-50 km/h räcker). När du bromsar ska du inte känna några vibrationer eller ryck i bromspedalen och du ska inte höra konstiga ljud när du bromsar. Om bromsarna pulserar (bromsar, släpper efter och bromsar igen) är detta ett tecken på att bromsklossarna eller rotorerna måste bytas ut. Slutligen bör du kontrollera så att bilen inte börja svänga åt höger eller vänster vid inbromsning.

Skakningar

Du ska inte känna av några skakningar under tiden du kör bilen i låga hastigheter. Skulle bilen skaka kan detta vara tecken på att det förekommer allvarliga problem du bör veta om innan du fattar ett köpbeslut. Det kan bland annat bero på att däcken är ojämna, att styrningen inte fungerar som den ska eller att hjulupphängningskomponenter är defekta.

Tips:

  • Gör en 90-graders-sväng
  • Gör en snäv sväng i låg hastighet och lyssna noga efter ljud eller känn efter så att bilen inte skakar.

Steg 5: Fatta ditt slutgiltiga beslut

Kolla upp bilens fordonshistorik

Det slutgiltiga steget i en bilkoll är att se över bilens fordonshistorik. Många bilägare behåller dokument från servicetillfällen och reparationer osv. Om personen som säljer bilen själv är bilkunnig kan det vara så att det inte finns dokumentation då bilen är reparerad hemma. Detta kan vara ett gott tecken eftersom de bör kunna visa att bilen är i gott skick. Var bara medveten om att det förekommer att bilar säljs som tidigare har varit med om både det ena och det andra.

Visa bilens CARFAX!

Se till att få tillgång till bilens CARFAX-rapport för att kunna undvika att köpa en bil med negativ fordonshistorik. En sådan rapport tillhandahåller viktig och användbar information, bland annat om bilen har en avvikande mätarställning, har varit vattenskadad, är eller har varit rapporterad som stulen eller har en salvage-titel.

Om du är osäker – ta med någon som har koll på bilar

Om du känner dig osäker på den mekaniska biten kan det vara till stor hjälp att ta med en vän som har erfarenhet. Du kan även betala en mekaniker för att följa med och genomföra bilkollen åt dig. Var noga med att välja en mekaniker med goda referenser och rekommendationer eftersom att det förekommer att mekaniker hittar problem som egentligen inte finns där.

Sammanfattning

Genom att följa dessa fem steg kan du genomföra en ordentlig bilkoll av en begagnad bil. Kontrollera bilens yttre, under motorhuven, insida, testkör bilen samt informera dig själv om bilens fordonshistorik genom att använda en CARFAX-rapport. Detta hjälper dig att fatta ett köpbeslut du inte ångrar.