Uppgifter om fordon är viktigare än du tror

Kontrollera registreringsnummer
SE

Hur får man reda på fordonsupplysningar och ägaruppgifter för ens eget eller andras fordon? För att få information om biluppgifter, tekniska uppgifter, ägardetaljer och upplysning kring skatt och avgifter gäller det att veta var en ska titta – bland annat i en CARFAX-rapport.

För att få reda på det som är viktigt att ha koll på inför ett bilköp kan det verkligen löna sig att satsa på en fullständigt uttömmande CARFAX-rapport från oss. I en sådan finner du den information som gör det hela både enklare och mindre riskfyllt, inte minst med tanke på vilka dolda skador och liknande, som kan finnas på ett fordon du köper av en okänd ägare.

Ta reda på om bilen är stulen eller inte

Vad som är bra att veta är bland annat om bilen du hittat, på till exempel Blocket, är stulen eller inte. Det är nämligen tyvärr så att allt fler stulna bilar importeras till Sverige där de sedan får falska identiteter och säljs vidare till godtrogna köpare. Det innebär inte bara en risk för trafiksäkerheten på våra vägar och gator utan även en stor risk för alla köpares plånböcker.

En bil som har en oklar bakgrund innebär alltid ett vågspel för alla involverade. Du vet inte vad fordonet i fråga varit med om. Är den verkligen trafiksäker eller finns det en massa dolda faror och problem som lurar under ytan? Varje år görs cirka 30 000 ursprungskontroller av importbilar och sedan 2008 har Transportstyrelsen stoppat mellan två- till trehundra stulna fordon. Dock är det så att allt fler bilar tar sig igenom den tekniska identifieringen och fler trafikfarliga bilar tar sig tyvärr över gränsen och registreras i Sverige. På grund av detta det hårdare kontroller från myndigheter, men det skadar inte om du förekommer dessa och själv kontrollerar fordonet genom att titta på både fordons- och ägaruppgifter i ett inledande skede av en eventuell köpprocess.

Kolla i flera olika register innan du köper en bil på nätet

Det är viktigt att som konsument titta efter varningssignaler och vara vaksam på både underliga meddelanden från säljaren i fråga, tveksamheter kring själva i annonsen och orimligt bra erbjudanden generellt. Om en bil som man är ute efter kostar 500 000 i de allra flesta erbjudanden, men i ett erbjudande går att finna för bara 200 000 – då är det läge att vara lite misstänksam. Med sunt förnuft borde man reagera på att det är lite för bra för att vara sant. Tänk gärna efter fler än en gång och kontrollera bilen så mycket du kan i olika register som finns tillgängliga. Den som är ägare av en stulen bil riskerar att bli av med denna utan någon som helst ersättning.

Riskera inte att förlora en massa pengar på köpet

Det är alltså ett måste att göra en ordentlig ursprungskoll på fordonet innan man faktiskt slår till. Den som köper en stulen variant har inte den juridiska termen "god tro" på sin sida och det är stor risk att alla pengarna går förlorade. Det som kan hända är att man i bästa fall får behålla den eller kanske köpa loss den, men risken är större för att man faktiskt förlorar den och sina pengar i slutändan. Inte riktigt värt det, med andra ord.

Riskerna med stulna bilar

De som inte gjort sin hemläxa och därmed inte kontrollerat sitt fordon utsätter inte bara sig själv och sin omgivning för risker, även plånboken kan dras med i eländet. Risken med de stulna importbilarna när de säljs till ovetande kunder är att de mycket väl kan råka ut för omfattande tekniska fel, eller att det finns maskinskador, skruvade mätare, att bilen råkar ut för servicefel och också visar sig vara rapporterad stulen utomlands.

Det är också värt att veta att tjuvarna som håller på med detta oftast är medlemmar av större ligor som satt detta i system. De riktar inte in sig på bara dyra premiumbilar utan även på mindre modeller som givetvis inte väcker lika mycket uppmärksamhet.

Allt detta i rapporten – och mer därtill

I en CARFAX-rapport får du veta om:

  • Bilen är rapporterad stulen eller inte, utomlands eller i Sverige
  • Om bilen är rapporterad skrotad eller inte, i Sverige eller utomlands
  • Om fordonet är importerat från ett annat land eller tillverkad och förstagångssåld i Sverige
  • Om bilen i fråga har blivit använd som taxi någon gång under sin tid på fyra hjul

Dessutom ser du enkelt om det finns några som helst problem inrapporterade med fordonet från den stunden den lämnade tillverkaren och såldes av en bilfirma, om dess nuvarande ägarstatus, vad för typ av ägare som har bilen, det vill säga privat eller juridisk och om den är registrerad för trafik eller avställd. Det som kan vara bra att notera i rapporten är även om den nuvarande ägaren har haft bilen i sin ägo länge eller bara ett litet tag. Hur lång tiden är sedan köpet kan vara något som säger mycket om en säljare.