DE 10 BÄSTA SÄTTEN ATT SPARA BRÄNSLE

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det spelar ingen roll om du drar en väldigt snål hybridbil eller en riktigt törstig sportbil – ett av de mest effektiva sätten att dra ner kostnaderna för bilen är att spara bränsle. Även små förbättringar kan göra stor skillnad. CARFAX har sammanställt en lista med de 10 bästa sätten att dra ner på bränsleförbrukningen – både för miljöns och ekonomins skull.

1. Töm bilen

Det är lätt hänt att man börja samla mer och mer saker i sin bil vilket kan resultera i extra vikt. Att regelbunden städa ur bilen och se till att den är tom på saker som inte nödvändigtvis måste vara i bilen kan spara in en del bränsle.

2. Sakta ner!

En av de mest effektiva sätten att spara bränsle på är att helt enkelt köra lite långsammare. Men en högre hastighet följer också en ökad bränsleförbrukning vilket blir dyrare i längden. Om du är en av dem som föredrar att köra snabbt, testa i en vecka att dra ner på hastigheten så kommer du att se skillnad bara inom en vecka. Dessutom minskar risken för olyckor.

3. Ta tid på dig att accelerera

Att ligga och accelerera mellan trafikljus är en typisk bränslebov som lätt går att åtgärda. Detta betyder inte att du måste köra i snigeltempo när ljuset är grönt. Var noga med att hålla ögonen öppna när du ser att ljuset slår om till rött och håll hastigheten nere. Just att accelerera och därefter behöva bromsa ner kraftigt när ljuset slår om till rött tar mycket bränsle.

4. Kontrollera luftfiltret

Ytterligare ett trick som ofta glöms bort och som kan hjälpa till att spara bränsle är att byta ut luftfilter när de blivit smutsiga. Om det sitter fast för mycket smuts i filtren begränsas luftinströmningen till motorn vilket resulterar i att mer bränsle går åt. Det är som tur är väldigt enkelt att kontrollera och byta ut luftfilter och du kan ta hjälp av bilens manual om du känner dig osäker. Ett snabbt och lätt knep som kan göra stor skillnad!

5. Kontrollera att däck lufttryck stämmer

Om du kör med däck som inte är tillräckligt pumpade (ett mycket väl förekommande problem) kommer detta påverka bränsleförbrukningen. Däcken förlorar luft, och således lufttryck, över tid (runt 1 psi per månad) och kan även gå ner när temperaturen minskar under vinterhalvåret (runt 1 psi per 5.5 °C). Eftersom otillräckligt pumpade däck inte ger ordentligt med motstånd måste bilen arbeta mer. Att kontrollera lufttrycket en gång i månaden hjälper dig att spara bränsle.

6. Lite frisk luft

När du kör i lägre hastigheter kan du öppna bilens fönster istället för att använda AC vilket hjälper dig att spara bränsle. Detta kan vara svårt vid högre hastigheter på motorvägen och dessutom kan öppna fönster där resultera i att luftmotståndet ökar och bör därför undvikas då.

7. Gör som lastbilschaufförer gör

Har du lagt märke till att lastbilar ofta kör långsamt och regelbundet när det är bilköer istället för hackigt (dvs. gasa och bromsa in om vart annat)? Detta görs av ett par anledningar. Det leder dels till att chaufförerna slipper att växla upp och ner och dessutom sparar det en hel del bränsle. Det går åt mycket bränsle när man accelererar ifrån stillastående och att undvika detta genom att hålla en låg och jämn hastighet hjälper dig att spara bränsle.

8. Rätt utrustning

Fastän stora och nya hjul med ordentliga däck kan göra bilen lättare att hantera (och se väldigt häftiga ut), kan de samtidigt vara missgynnande för bränsleförbrukningen. Om de är bredare än ursprungsdäcken skapar de större motstånd och ger således upphov till en ökad bränsleförbrukning.

9. Dags att fundera på en mindre bil eller en hybrid?

Mindre bilar är helt enkelt mer bränsleeffektiva eftersom de väger mindre vilket gör att du automatiskt sparar bränsle i jämförelse med om du kört en större bil. Många oroar sig över platsen (lastutrymme, plats för bilstolar till barn osv) men idag designas de mindre bilarna på ett sätt som gör att man maximerar platsen inuti bilen men samtidigt bibehåller en låg vikt och låg bränsleåtgång. Ytterligare ett alternativ är att investera i en hybrid som också har en effektiv bränsleförbrukning.

10. Kör inte om du inte måste!

Det är inte alltid nödvändigt att ta bilen och köra själv. Alternativ som kollektivtrafik, bilpooler, cykel eller att promenera gör att du kan lämna bilen hemma, spara in på bränslekostnaderna och samtidigt reducera utsläppen till miljön.