Om du vill sälja bilen snabbt – sälj här!

Kontrollera registreringsnummer
SE

Andrahandsmarknaden för bilar går bra i Sverige och det är främst via sajten Blocket som köpen sker, men var i Sverige säljer bilarna snabbast?  Detta kan vara bra att veta när man vill sälja sin bil snabbt.

Gotlands andrahandsmarknad är het

Vill du sälja din bil snabbt? På sajten Blocket.se säljs det i snitt en bil var tredje minut. Snabbast säljer bilar faktiskt på Gotland. Men varför är det så? Enligt Blockets PR-chef handlar det om att utbudet finns på en väldigt begränsad yta, något som gör ön till en marknadsplats för sig. Men vilka är de andra orsakerna? Och hur många bilar i timmen säljs på Blocket?

Varför säljs det snabbast på Gotland?

Listan över bilar snabbast säljs toppas av Gotland. Vad exakt beror det på? Förklaringen från Blocket själva lyder som följer:

– Gotland som ö en marknadsplats för sig. Att ta färjan över till fastlandet för att titta på bilar och därtill betala bilplats på färjan hem kan vara en tröskel. Hittar man i stället sin bil på Gotland så är det eventuellt ett lättare beslut att slå till än att träffa flera olika säljare på fastlandet – Expressen

Hela listan på län och antal dagar på Blocket

Den genomsnittliga liggtiden för begagnade bilar på Blocket, med alla privatbilar inräknade ser ut som följande. Längt upp finner man Gotland, följt av Västmanland och Östergötland. Längst ner i botten ligger Norrbotten och de två andra på tur är Jämtland och Uppsala. I stort skiljer det sig dock inte så mycket från län till län utan skillnaderna kan ändå sägas vara marginella.

 1. Gotland – 12,14 dagar
 2. Västmanland – 12,27
 3. Östergötland – 12,31
 4. Södermanland – 12,32
 5. Örebro – 12,33
 6. Västerbotten – 12,34
 7. Västra Götaland – 12,54
 8. Halland – 13,16
 9. Jönköping – 13,16
 10. Värmland – 13,19
 11. Dalarna – 13,2
 12. Gävleborg – 13,3
 13. Västernorrland – 13,32
 14. Kalmar – 13,33
 15. Stockholm – 13,34
 16. Blekinge – 14,12
 17. Skåne – 14,14
 18. Kronoberg – 14,15
 19. Uppsala – 14,19
 20. Jämtland – 14,19
 21. Norrbotten – 15,26

Källa: Blocket

21 bilar i timmen i Sverige

Om man ser till snittet i Sverige gällande sålda bilar på Blocket ligger det på hela 21 stycken fordon i timmen. Det innebär att en bil säljs ungefär var tredje minut. Ganska mycket med andra ord. Ännu mer statistik visar att en tredjedel av alla bilannonser som läggs upp på denna digitala marknadsplats säljs inom ett dygn och hela 66 procent av alla fordon är sålda inom sju dagar. Men sedan är det givetvis så att snittiden dras upp av de objekt som får ligga riktigt länge innan de antingen tas bort eller säljs av.

De populäraste bilarna att köpa

Det är olika slags bilar som säljer mest, det hela beror på vad för fordon man är ute efter. Rariteter som gamla jänkare, veteranbilar, särskilda importbilar och bilar med speciell bakgrund säljer bra. Det kan vara en känd tidigare ägare som ger upphov till ett större intresse till exempel. Många potentiella köpare sitter och bevakar sajten och slår till snabbt när just den rätta bilen och den rätta modellen dyker upp i flödet.

Förutom särskilda bilar och rariteter säljer alltid bilar som gjort bra ifrån sig i olika test. Nya modeller säljer även de väldigt bra och de bilar som varit storsäljare när de först kom ut på marknaden. Bäst-i-test är även de ofta riktiga kassakor på Blocket. Bilar säljer som grundregel snabbt om priset är helt rätt och utbudet begränsat på marknaden, dessutom får gärna miltalet vara så lågt som möjligt och ingå mycket extrautrustning som vinterdäck och liknande. Volvo V70 och liknande modeller säljer alltid bra, oavsett var i landet man befinner sig, kanske för att bilmärket är välrenommerat i Sverige och alltid gör bra ifrån sig i bäst-i-test.

Här säljs bilarna långsammast

Var i Sverige tar det tvärtom längst tid att sälja en bil på Blocket? Svaret är i Norrbotten. Om Gotlands styrka är den begränsade ytan på 3 135 kvadratkilometer och utbudet, har Norrbotten med sin enormt mycket större yta på 97 239 kvadratkilometer en nackdel på samma premiss. Det är Sveriges största län och dessa långa distanser påverkar hur snabbt bilen blir såld, man måste som potentiell köpare åka längre sträckor. Dessutom finns det fler bilar att välja på och möjligheter gör de köpsugna mer eftertänksamma.