Fördelar med att köpa en bil med lägre koldioxidutsläpp

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att köpa en bil med lägre koldioxidutsläpp kan ha många fördelar, både för dig som ägare och för resten av allmänheten. Då förordningar och regler gällande koldioxidutsläpp och vårt evigt ökande koldioxidavtryck blir ett större och större orosmoln är det viktigare att än någonsin att hitta rätt fordon att köpa. CARFAX Sverige gör det lättare att lista ut ett fordons utsläpp med CARFAX-rapporten.

Lite historia bakom koldioxidutsläppsregleringar

Här i Europa måste nya fordon följa de så kallade "Euro 6"-utsläppsreglerna. Detta innebär att koldioxidutsläpp måste vara lägre än 0,5 g/km för dieselbilar och 1 g/km för bensinbilar. Det är en ganska stor skillnad på denna standard och "Euro 1"-standarden från 1992 som innebär 2,72 g/km. Även om Euro 1 inte används för äldre bilar, finns det många andra fördelar med att köpa en bil som har låga koldioxidutsläpp.

Miljöanledningar att köpa en bil med lägre koldioxidutsläpp

Den första (och den lättaste att rättfärdiga) anledningen att köpa en bil med mindre utsläpp är hälsofördelarna för allmänheten. Även om koldioxid är nödvändigt för liv på jorden, är den också skyldig för att öka växthuseffekten som på senare år har blivit en större källa för oro. Kväveoxider som också är biprodukter av förbränning vid hög temperatur, är ett förödande, förorenande ämne för både miljön och för människans välmående.

För förare i Tyskland är det viktigt att tänka på att de flesta städer är skyddade, så kallade "Environmental Zones". Detta innebär att för att få köra din bil i staden måste den ha ett speciellt grönt klistermärke på vindrutan. Dessa gröna klistermärken utfärdas endast till bilar som följer de mest stränga koldioxidutsläppsreglerna. De som inte följer dessa regler får böter.

Finansiella fördelar med att minska koldioxidutsläpp

Förutom de miljömässiga anledningarna, sparar ofta köparna av bilarna med lägre koldioxidutsläpp pengar också. I många fall betalar ägarna av "grönare" bilar lägre registreringsskatt och andra skatter likaså. Dessa skatter är givetvis olika för alla olika länder, men i genomsnitt kan det gå från gratis för de allra miljövänligaste bilarna till ca 20000 kr per år för de minst "gröna".

Dessa siffror förklarar hur mycket man kan spara genom att släppa ut mindre koldioxid:

  • 28,000 kr – 42,000 kr. Detta är hur mycket man kan spara över en bils livstid om den följer de kommande 2025 utsläppsregleringarna.
  • 5,57 miljarder kr – 18,9 biljoner ackumulerat sparande från minskade bränslekostnader mellan 2010 och 2050 om utsläpp minskar med 80 % från nivåerna registrerade under 2005.

Att hitta en bil med låga koldioxidutsläpp

Få reda på utsläppsmängderna för en ny bil är enkelt, på varje bil i en bilhall eller på nätet kan du läsa denna information. Men för begagnade bilar är det inte alltid lika lätt. CARFAX-rapport gör det lättare för köpare av begagnade bilar. På de flesta CARFAX-rapporter finns koldioxidutsläppen listade på ett enkelt sätt, tillsammans med en grafisk representation som går från grönt (bäst) till röd (sämst).

Genom att veta om detta innan köp är det lättare att räkna ut din skattekostnad. Dessutom sparar du med lägre koldioxidutsläpp på både naturen och dina pengar.