Därför ska du använda handbromsen vid parkering

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det finns flera anledningar till att dra åt handbromsen vid parkering än att bilen står säkrare på sin plats. Det ökar inte bara säkerheten utan gör även så att bilens automatlåda inte riskeras att gå sönder. Det är också viktigt att använda handbromsen för att bibehålla rörligheten i konstruktionen, så den inte rostar ihop efter vintern.

När en klumpig bilägare i all hast har glömt att dra åt handbromsspaken kan saker gå fel. Väldigt fel. Det finns det många exempel på, inte minst på Youtube. De flesta är ganska roliga men som bilägare är det lätt att få riktigt ont i magen av att se en bil rulla bakåt ner över en kajkant. Dessutom kan en bil lika gärna rulla ut i trafiken igen om inte handbromsen är åtdragen, då är det inte alls lika roligt utan både läskigt och riktigt farligt.

Håll handbromsvanan levande

Det finns flera anledningar till att handbromsen ska användas när du parkerar. För vad händer om du inte gör det? Dels kan det bli så illa så att bilen börjar rulla framåt eller bakåt, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser. Det kan även hända att själva handbromsens konstruktion får rostskador. Se till att ha det som vana att dra åt denna spak, det är en liten rörelse från din sida som skyddar både bilen och andra i trafiken från fara och skador.

Daglig användning motverkar smuts och rost

En handbroms behöver ”motioneras”, det vill säga användas dagligen. Smuts och rost är två vanliga åkommor som kan drabba bromsmekanismen, och detta kan minska både rörligheten och bromskraften om det gått för långt. När du använder handbromsen nöter du automatiskt bort korrosion och smuts. Om du inte använder den kan den snabbt rosta ihop och sluta fungera, något som slutar med en anmärkning på besiktningen och dyra reparationspengar.

Det förrädiska P-läget

Många bilägare har börjat köra med automatisk växellåda istället för den traditionella manuella lådan. Där kan du med ett enkelt klick låsa hjulen med transmissionen. Det kallas för P-läge efter Park som det heter på engelska. Det låter och är i ärlighetens namn väldigt smidigt. Men det finns en risk med att bara använda sig av denna inställning för att hålla bilen tryggt och säkert på sin plats.

Många får lära sig P-läget den hårda vägen.

Vi blir mer och mer bekanta med automatlådor i Sverige och Europa – detta är något som allt fler nybilsköpare riktar in sig på när de tittar efter en bil. Men eftersom de allra flesta är vana att köra med manuell växellåda har vi - till skillnad från de mer erfarna amerikanerna - inte fått lära oss att man även måste dra åt handbromsen. Det räcker alltså inte med att lägga växelväljaren i P-läget.. Detta är något många tyvärr fått lära sig den hårda vägen, genom att bilen rullar iväg och/eller att P-lägets spärr går sönder.

Detta kan slå ut parkeringsläget

Den mekaniska konstruktionen som stoppar transmissionen i P-läget är dessvärre klenare än vad många tror. Även om det är så att bilen inte rullar iväg när den är i detta läge så krävs det inte mycket för att den ska göra det. Spärren som låser ett kugghjul i automatlådan är svag och går lätt sönder. Det som kan slå ut P-läget är:

  • Att bilen blir påkörd av en annan bil i en misslyckad fickparkering.
  • Det kan vara så enkelt som att bilen vaggar lite i fjädringen vid en snabb parkering, den rörelsen kan få P-lägets spärr att slås ut.
  • Att parkera i en backe och dra ner växelväljaren till drive

Dyra reparationer som konsekvens

Förutom att bilen inte längre är spärrad från att börja rulla när P-läget har slagits ut kan det bli fler konsekvenser när spärren lossnat och ligger löst i automatlådan. Denna detalj kan dessvärre fastna i både känsliga kugghjul och andra delar. Då är det inte längre tal om en mindre reparation. Det blir snarare aktuellt med ett byte av hela automatlådan, något som är mer eller mindre dyrt beroende på din försäkring. Har du en maskinskadegaranti kan du använda dig av denna genom att betala självrisken, annars kostar det närmare 50 000 kronor att byta ut hela automatlådan för egen räkning.

Inte minst blir det dyra reparationer om din bil rullar ut i trafiken, ner i ett dike eller över en kajkant för att du inte satt i handbromsen. Kostnaderna för detta går inte att räkna ut med enkel huvudräkning, kort sagt kan det bli väldigt höga summor. Inte heller är riskerna med detta något som du vill tänka på, så glöm inte att dra åt spaken varje gång du parkerar.

Slutsats: Använd alltid din handbroms när du parkerar

Behövs det mer övertalning för att alltid använda handbromsspaken vid parkering? Nej, förmodligen inte. Även om din bil har automatlåda med P-läge är detta alltså en nödvändighet att etsa fast i minnet. Du riskerar både trafikolyckor och stora utgifter för egen del om du inte drar åt handbromsen. Börja dra åt handbromsen vid parkering redan i dag!