Tänk på detta när du ska byta däck för ett snabbt däckbyte

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att byta däck gör vi minst två gånger om året när vi växlar mellan sommar- och vinterdäck. Men för att göra däckbytet så smidigt som möjligt finns det en hel del saker att tänka på, speciellt om du väljer att genomföra däckbytet själv – och nedan lär Carfax dig att byta däck på rätt sätt.

Förberedelser för skadefritt däckbyte

De allra flesta bilägare väljer att byta däck själva när det är dags att växla mellan sommar- och vinterdäck i stället för att lämna in bilen på verkstad för att ordna detta. Men ska man byta däcken själv finns såklart en hel del saker att tänka på, både ur ren säkerhetsaspekt inför bilkörandet och för att inte skada sig själv under själva bytet.

Något att tänka på när det är dags att byta däck är att utföra däckbytet på ett sätt som gör att du inte skadar dig själv i processen. Vad som därför kan vara bra är att förbereda både dig själv och bilen inför bytet så att allt fortlöper så smidigt som möjligt, sedan är det bara att skruva av de gamla däcken och sätta fast de nya.

Värm upp innan du ska byta däck

Det finns en del saker som kan vara bra att göra innan du sätter igång med bytet av däck på din bil såsom att bland annat värma upp innan. Precis som med vilken fysisk ansträngning som helst kan du enkelt minska risken att dra på dig skador när du är ordentligt uppvärmd innan kraftansträngningen. Ett klokt råd är därför, precis som inför ett träningspass, att faktiskt göra vanliga uppvärmningsövningar för att mjuka upp och stretcha kroppen inför bytet.

Byt däck på platt underlag och placera ut stoppklossar

Sen är det bilens tur att förberedas. Väljer du att byta däcken själv hemma på tomten och inte på en Självhall som många större bensinstationer erbjuder, behöver du kontrollera att underlaget är plant. Detta eftersom att du behöver hissa upp bilen med din domkraft för att kunna genomföra däckbytet. Dock bör du även förbereda bilen inför lyftet vilket du gör genom att lägga i en växel, dra åt handbromsen och placera ut stoppklossar samt även lätta på hjulbultarna med ett fälgkors.

Ett tips är att använda smörjmedel på hårt åtskruvade bultar som du ger tid att verka några minuter innan du påbörjar lossningen av bultarna, och se till att fälgkorset är ordentligt på plats för att undvika att du slinter.

Så genomför du däckbytet

När du hissat upp bilen med hjälp av domkraften på plan mark och lättat på hjulbultarna är det dags att skruva av däcken helt och håller för att sedan sätta på nya. Men var försiktig när du lyfter av och på de gamla och nya däcken! För att undvika skador under detta moment är det bästa sättet att lyfta däck genom att hålla ryggen rak och ha böjda ben. På så vis böjer du knän och höft istället för att böja ryggen. Ska du flytta däcken en längre sträcka är det bästa sättet att förflytta dem på genom att rulla dem till rätt plats i stället för att bära.

Lyft av de gamla däcken och på med de nya

Nu är det dags att lyfta av de gamla däcken och lyfta på de nya. Tänk på att genomföra alla lyft nära bilen, på så vis får du mer kontroll över din kropp och behöver inte bära däcken längre sträckor. Ett tips är också att smörja både bult och gängor som du sedan sätter fast det nya däcket med. Det gör att dessa rostar mindre och underlättar vid nästa däckbyte. Sen är det bara att skruva fast bultarna, lagom hårt. Dessa bör nämligen alltid efterdras när du kört några mil med bilen. Det är inte svårare än så att byta däck!

Efter att däcken är bytta

När du genomfört ett däckbyte är det lätt att tro att du är klar när sista bulten skruvats åt. Men det är några saker kvar att tänka på. Något som alltid bör kontrolleras i nya däck är dess lufttryck, vilket du kan göra på din närmaste bensinmack. För att veta vilket tryck som är rätt för däcken på din bil hittar du anvisningar i instruktionsboken eller på en etikett på dörrstolpens insida. Detta bör göras eftersom att för lite luft i däcken försämrar dess kvalitet samt ökar bilens bränsleförbrukning, slitage och rullmotstånd.

Viktigt att däcken är balanserade

Är däcken på bilen balanserade? Om du misstänker att dina däck på bilen inte är riktigt balanserade bör du lämna in bilen för att kontrollera detta hos din bilmekaniker. Obalanserade däck orsakar vibrationer som i sin tur försämrar däckens prestanda och gör att bilen inte är pålitlig eller säker vid bilkörning.

Förvaring av dina däck mellan bytena​

Om du bytt mellan sommar- och vinterdäck är det rimligt att spara däcken inför nästa byte. För att underlätta för dig själv kan du märka avtagna däck efter dess placering med höger, vänster, fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen och slitage. Passa också på att plocka bort smuts och stenar som fastnat i däckens mönsterdjup samt rengör både däck och fälgar med däck- respektive fälgschampo innan du ställer undan dem för säsongen. Däck bör förvaras hängande eller liggande i ett mörkt, torrt och svalt utrymme när de fortfarande har fälgarna på och inte används – är fälgarna avskruvade bör däcken dock förvaras stående upprätt. Men då ska heller inte glömmas att däcken behöver snurras ungefär var fjärde vecka för att inte bli tillplattade.

Öka livslängden på däcken

Däck som förvaras bör hållas frånskilt kontakt med olika kemikalier såsom olja, bensin och fetter eftersom att dessa kan påverka och angripa gummiblandningen i däcken, vilket minskar dess livslängd.

Lycka till med ditt däckbyte!