Sänk dina kostnader med en bränslesnål bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

För de flesta bilägare är en stor del av bil-ägande att försöka spara pengar genom att sänka sin bränsleförbrukning. Denna poäng blir extra viktig när man letar efter en ny eller begagnad bil att köpa. Kostnaden för bränsleförbrukning är minst lika viktig som inköpspriset när det kommer till att köpa en bil, med andra ord är det mycket viktigt att välja en bränslesnål bil.

För att demonstrera detta har CARFAX satt ihop denna artikel som förklarar hur att köpa rätt bränslesnål bil kan hjälpa dig att spara pengar genom lägre bränsleförbrukning och dessutom innehåller några av de mest bränslesnåla bilar.

infographic bränslesnål bil carfax

Genomsnittliga europeiska kostnader gällande bränsleförbrukning, med eller utan bränslesnålar bilar

Innan vi tittar på några specifika exempel tar vi en titt på lite allmänna siffror som visar hur de europeiska bränslekostnaderna ser ut. Dessa siffror är baserade på exempel från de tio följande EU-länderna.

Belgien Nederländerna
Frankrike Norge
Tyskland Portugal
Grekland Spanien
Italien Sverige

Att köpa en bränslesnål bil

För att demonstrera hur ditt fordonsval gör stor skillnad när det gäller bränsleförbrukning, ta en titt på följande exempel om de mest bränsleeffektiva bilarna. Alla beräkningar är baserade på ett genomsnitt av 20,000 km per år med en bränslekostnad på 13,30 kr.

Poloklassen

Bränslesnåla bilar är ett kännetecken för den så kallade poloklassen. Men detta är givetvis inte alltid fallet. Ta till exempel en Fiat 500 TwinAir Sport med 4,10 L/100km och jämför med en Renault Grand Modus med 7,61 L/100km. Mellan dessa bilar finns potentialen att spara ca 9349 per år. Och att ha nästan 10,000 kr extra i fickan om året skadar ju inte.

Golfklass

Om man jämför en Ford Focus 1.5 TDCi med en Renault Mégane, där bränsleförbrukningen är 3,16 L/100km respektive 6,60 L/100km finner man ett liknande resultat som innan. I detta fall skulle du potentiellt kunna spara ca 9052 kr per år.

Standardstorlek

Standardklassen är mycket populära fordon på bilmarknaden. Och som man kan tänka sig finns det pengar att spara här också. Den möjliga mängden pengar sparade per år mellan en BMW 320d Efficient Dynamics (3,41 L/100km) och en Citroen C5 3.0 HDi (7,39 L/100km) är ca 10473 kr.

"Multi purpose Vehicle" / Van

 Dessa större fordon är ett vanligt val för familjer. Här finns det mycket pengar att sparas om man väljer rätt fordon. En Skoda Roomster 1.2 TSI (5,70 L/100km) jämfört med en Chrysler Grand Voyager (12,28 L/100km) kan spara dig ca 17547 kr per år. 

SUV / Crossover

Åren med bränsleslukande SUV:ar är förbi, nu för tiden är det möjligt att hitta SUV:ar och crossovers med relativt låg bränsleförbrukning. Om man jämför en Nissan Qashqai 1.5 dCi (4,90 L/100km) med en Volvo XC60 3.0 T6 (10,7 L/100km), finns det möjlighet att spara ca 15458 kr per år.

Att spara pengar med mest bränslesnåla bilar

En sak är säker, bränslekostnader över en bils livstid är ingen liten kostnad. Allt sparande när det kommer till att köpa en begagnad bil gör stor skillnad. När man ska köpa en begagnad bil rekommenderar vi alltid att göra sin efterforskning och leta efter en bränslesnål bil. CARFAX-rapporten är en mycket viktig, oberoende resurs som hjälpt miljontals kunder på jakt efter den rätta begagnade bilen ta ett mer välinformerat och bättre köpbeslut.