Förstå bränsleförbrukning

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Med alla förändringar i bestämmelser gällande utsläpp och högre bränsleeffektivitet blir det viktigare att förstå hur bränsleförbrukning fungerar för att förbättra den. För att få en klarare bild av hur det fungerar, läs vidare.

Att mäta bränsleförbrukning

Ett flertal saker påverkar hur mycket bränsle din bil drar, som till exempel motorspecifikationer, fordonets vikt, aerodynamiken och rullmotståndet. Bränsleförbrukning mäts runt om världen i avstånd färdats per enhet bränsle förbrukat. Det finns tre olika sätt som är de vanligaste.

  • Liter per 100 kilometer (L/100 km) – Används i den största delen av Europa, Kanada, Kina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland
  • Kilometer per liter (km/L) – Används i vissa europeiska länder, vissa länder i Nord- och Sydamerika, Asien, Afrika och Oceanien
  • Miles per gallon* (mpg) – Används i USA, Storbritannien och Kanada (*Amerikansk gallon = 3,785 liter, Imperial gallon = 4,5 liter)

Bensin eller Diesel

De stående kostnaderna för en bensinbil jämfört med en dieselbil beror givetvis på skillnaden mellan bränslepriserna. Beroende på var du bor kan en sorts bränsle vara mycket dyrare, eller så är de ungefär samma pris.

Dieselmotorer är kända som de mest effektiva av några anledningar. Till att börja med är energidensiteten i diesel högre. Därav krävs det mindre för att åstadkomma samma kraftnivå som en bensinmotor. Andra positiva egenskaper hos dieselmotorn är det höga vridmomentet vid låga varv och att de kan hålla högre växlar vid lägre hastigheter, som i sin tur minskar bränsleförbrukningen.

Bensinmotorer är i allmänhet tystare och billigare vid inköp än en diesel. Dock minskar svagheterna hos båda motortyperna och skillnaderna likaså.

Teknologier som minskar bränsleförbrukning

Det finns ett flertal lösningar som påverkar bränsleförbrukning, förutom bara motorerna i sig. När man köper en bil är det viktigt att ha alla olika lösningar i åtanke.

Hybridbilar

Att använda en elmotor tillsammans med en konventionell motor blir snabbt vanligare hos de flesta biltillverkare. Prisade för sin utmärkta bränsleförbrukning. Hybridbilar trivs i stadskörning där det är mycket stopp och korta accelerationer. I vanliga bilar är det väldigt icke-ekonomiskt att bromsa, då friktionen slösar energi. Men i en hybridbil används friktionen till att ladda batterierna, därav återvinns energin och slösas inte bort.

Start-stop

Många bilar idag kommer med en start-stopfunktion. Vad detta åstadkommer är mycket enkelt, när bilen står stilla och man växlat ur om det är en manuell bil eller helt enkelt står stilla med en automatväxlad bil så stängs motorn av. När du sedan trampar ned kopplingen eller släpper på bromsen, beroende på växellåda, så går motorn automatiskt igång igen. Enkelt, men det sänker bränsleförbrukning.

Aerodynamik

Förbättrad aerodynamik och däck med lågt rullmotstånd kan minska din bränsleförbrukning. Många tillverkare har börjat fokusera på detta, med saker som till exempel luftavvisare, underredesskydd mm. för att förbättra bilarnas bränsleförbrukning.

Bränsleförbrukning och begagnade bilar

I många fall blir en bil mindre bränsleeffektiv ju äldre den blir. Detta kan bero på ett antal saker, som förfall av kablar, remmar, stift, kolavlagringar och problem med avgassystemet. Om en begagnad bil dessutom varit i en olycka brukar bränsleeffektiviteten minska på grund av felaktig hjulinställning eller svagheter och andra problem med chassiet.

Kontrollera med CARFAX

För köpare som letar efter begagnade bilar och är inriktade på bränsleförbrukning är det mycket viktigt att kolla registreringsnummer med hjälp av CARFAX-rapporten som visar exakta fordonsspecifikationer och dessutom fordonshistoriken, som innehåller service- och besiktningshistorik, olyckshistorik, strukturella skador och mycket mer. Denna information kan hjälpa dig att välja rätt begagnad bil.

info om bil