För- och nackdelar med biluthyrning

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att bestämma sig för att köpa en bil och att dessutom välja vilken bil som passar just dig bäst kan vara väldigt svårt – det rör sig vanligtvis om en investering på lång sikt. För köpare som är ute efter mer flexibilitet i köpprocessen kan biluthyrning vara ett alternativ.

Olika former av biluthyrning

Det finns huvudsakligen två typer av biluthyrning: 'close-ended' och 'open-ended'. Det första alternativet innebär att du när tiden för avtalet gått ut ger tillbaka bilen till företaget som hyrt ut den. Om det har uppkommit skador, omfattande slitage eller om gränsvärdet för mätarställningen överskridits behöver man betala för det.

Det andra alternativet är att man kommer överrens om att man köper bilen, för ett förutbestämt pris, när uthyrningsperioden gått ut. Personer som kör mycket eller företag använder ofta denna formen av biluthyrning. Ofta rekommenderas privatpersoner att ändå välja 'close-ended'-avtal då dessa inte är lika riskfyllda.

Fördelar med biluthyrning

Det finns många fördelar när det gäller biluthyrning. Kanske är det absolut största fördelen att man inte tvingas göra den stora investeringen i början. Nedan listas ytterligare ett par av fördelarna:

  • Ofta lägre månadskostnader
  • Underhållskostnader ingår
  • Du kan köra en dyrare bil för mindre utgifter
  • För de som använder bilen inom företaget kan skatten vara fördelaktig
  • Man får tillfälle att byta bil oftare

I grund och botten rör det sig om att man hyr en bil för en bestämd tid och enbart betalar för själva användandet under den tiden. Man tvingas inte heller att stå för hela kostnaden av värdeminskningen för bilen, vilket också är en stor fördel.

Nackdelar med biluthyrning

Det finns även negativa aspekter gällande biluthyrning. En stor nackdel är att du har en ständigt återkommande kostnad för bilen. Om man inte gillar denna typ av utgift kan biluthyrning vara fel alternativ. Ytterligare en nackdel är att man aldrig riktigt äger bilen under tiden man hyr den. Ofta erbjuds man dock att köpa bilen vid slutet av perioden för ett förutbestämt pris. Här är ett par nackdelar:

  • Beroende på villkoren för ditt avtal kan mätarställningsbegränsningar förekomma
  • Försäkringen för dessa bilar är ofta dyrare
  • Om du av någon anledning vill avsluta avtalet tidigare tillkommer avgifter
  • Det förekommer potentiella kostnader när avtalet går ut (ex. om bilen har skador, har slitage eller kört för långa sträckor)

Det är viktigt att vara medveten om att du betalar för de dyraste åren av en bils liv. Den månatliga avgiften avser att täcka skillnaden i bilens nypris och det restvärde som bilen beräknas ha efter att den används under perioden. Det är ett välkänt faktum att bilars värde minskar som snabbast under de första åren. Detta kan du undvika genom att hålla utkik efter bilar som har en låg värdeminskning och som brukar kunna hållas i gott skick.

biluthyrning

Två saker att vara medveten om

Var uppmärksam på att det finns bilhandlare om försöker att lägga över en större del av värdeminskningskostnaderna på dig genom att uppskatta restvärdet på bilen efter din användning för lågt.

Dessutom är det viktigt att du läser igenom avtalet noga innan du skriver på det. Var noga med läsa vad företaget definierar som omfattande slitage samt hur höga kostnaderna är för om mätarställningsgränsen överstigs. Det är viktigt att minimera alla överraskande utgifter genom att vara noga med villkoren i avtalet.

Kolla upp hyrbilar med CARFAX

När du köper en begagnad bil har du möjlighet att ta reda på om bilen du är intresserad av någonsin använts som hyrbil genom att kolla upp bilens CARFAX-rapport. Rapporten innehåller fordonshistorik och kan till exempel även ge dig information om det finns några lån kopplade till bilen eller kvarstående kostnader. Informera dig själv om bilens fordonshistorik, bland annat om den tidigare använts som hyrbil, innan du fattar ett slutgiltigt köpbeslut.

Sammanfattning

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man köper en begagnad bil. Gå själv igenom för- och nackdelar innan du fattar ett beslut. Det bästa är att du redan innan du besöker en bilhandel för att kolla på bilar går igenom de olika aspekterna för att kunna avgöra vad som passar bäst i just ditt fall.