Så finansierar du köpet av en bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det finns olika sätt at finansiera köpet av en bil, det hela beror lite på vad för modell du ska köpa och om du köper begagnat eller sprillans nytt. Sedan handlar det också om vad du har för förutsättningar ekonomiskt.

Det är givetvis alltid bäst att köpa sin bil kontant och slippa ta lån. De flesta har dock inte möjlighet att spara ihop till en bil. Det kan även vara så att man behöver bilen ganska omgående och väntan det tar att spara ihop funkar inte med vardagslivets alla bestyr. Då är det bra att det finns möjlighet att ta ett billån. Men det är viktigt att man går igenom ett antal punkter innan man faktiskt lånar pengar till köpet av en bil.

Billån på bästa sätt

Det är lite olika hur var och en väljer att göra för att bekosta ett bilköp. Det är oftast en rätt dyr affär att köpa ett fordon, inte minst när det kommer till en bil. Vad är viktigt att tänka på och hur får du som privatperson så bra lånevillkor som möjligt?

Faktorer som påverkar

Att ta ett lån är för de allra flesta en förutsättning för att överhuvudtaget kunna köpa en bil. Med det sagt är det fortfarande möjligt att påverka kostnaderna, inte minst när det kommer till villkoren för själva lånet.

Det är i stort sett din ekonomiska situation som styr hur mycket du faktiskt får låna. Detta styr även hur bra ränta du som kund kan få. Hur mycket du själv har sparat som du kan lägga in som kontantinsats avgör vilken typ av bilfinansiering som blir aktuell. Om du vill ta ett billån hos en bilhandlare eller hos banken krävs det en kontantinsats på ungefär 20 procent av själva bilpriset. Saknar du sedan den summan som krävs för kontantinsatsen kan du ta ett privatlån, som även kallas för blancolån. Det gör att du får loss pengar att finansiera hela lönesumman, en nackdel är i stället att räntekostnaden ofta blir högre i månaden.

Räntejämförelser och förhandling

Nöj dig aldrig med det första, bästa erbjudandet som dyker upp i din jakt på ett billån. Det är en grundregel att försöka pruta och förhandla så långt det bara går. Detta fungerar även på banker, trots att många kunder tror att allt på en sådan institution står skrivet i sten. Kolla upp vad andra långivare är beredda att ge dig för villkor på lånet och se sedan om din vanliga bank kan tänka sig vara villiga att gå under det.

Jämför, jämför, jämför

Jämför billån med varandra samtidigt som du förhandlar så gott du kan om räntan. En skillnad på bara två procent i höjd ränta gör att räntekostnaden ökar med flera tusen kronor, inte minst om du planerar att betala av ett lån på 200 000 eller mer, under många år.

Hitta rätt ränta – inte lägst

Den lägsta räntan är inte alltid det bästa alternativet – så stirra dig inte blind på detta. Det finns nämligen olika typer av ränta. Som kund är det viktigt att du alltid ser till att be om att få veta den effektiva räntan. Det är inte förrän du har den siffran som du kan räkna ut vad just billånet kommer att kosta dig. Höga avgifter för avier och uppläggningskostnader hit och dit gör att lånet blir betydligt dyrare.

En annan sak som är viktig att komma ihåg är avdragsrätten. Det går att göra avdrag på 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 per år, i deklarationen. Detta kan vara bra att komma ihåg om du står och väljer mellan två lån som har olika räntesatser. Lånet som har den lägsta räntan kanske har dyrare avgifter till exempel – då kan det för dig personligen vara mer fördelaktigt att välja ett lån med högre ränta, även om det låter lite konstigt. Eftersom det endast är räntan som är kopplad till avdragsrätten, inte andra avgifter, så kan det vara värt att ha med det i beräkningen innan man väljer vilket lån som känns rimligast att ta.

Gör en kalkyl innan lån

Det är viktigt att göra en noggrann kalkyl på billånet, detta för att vara säker på vad lånet kommer att kosta dig. Det är nämligen den totala kostnaden du personligen kommer sitta på och behöva betala av.

Ju längre återbetalningstid desto högre totalkostnad

För att faktiskt värna om din egen ekonomi bör du i din kalkyl ta med vad den faktiska kostnaden är för att ha bilen i drift. Det gäller med allt från reparationer, bensinkostnader till kringkostnader som försäkring och vinterdäck. Gör en budget och se vilket utrymme du har att röra dig med månad för månad. Ta även hänsyn till bilens värdeminskning när du väljer återbetalningstid, detta för att inte hamna i ett läge där du har ett lån som är högre än bilens faktiska värde. Om du då säljer bilen kan det bli så att du inte har någon bil men fortfarande måste betala av på lånet.