Faktorer för att räkna ut bilförsäkring

Kontrollera registreringsnummer
SE

Efter ett bilköp tar inte vägen till ägarskap slut, utan du har fortfarande ett viktigt och nödvändigt steg kvar, att skaffa bilförsäkring. Innan du beställer en sådan kan det vara bra att förstå vad försäkringsbolagen tar i åtanke när de bestämmer priset för just din försäkring. Detta kan hjälpa dig att inte betala för mycket för din försäkring.

Kostnad baseras tillslut på hur troligt det är att du gör en skadeanmälan, dessutom hur dyr denna anmälan skulle vara. Tänk på att olika försäkringsbolag kan använda olika metoder för att bestämma riskerna, så titta inte bara på ett försäkringsbolag utan ta fram priserna hos fler för att hitta det bästa av alla alternativ.

Följande faktorer brukar spela in när försäkringspris räknas ut.

1. Ålder

Om du inte har några tidigare skadeanmälningar eller prickar på ditt körkort så har försäkringsbolaget inte mycket att gå på när det gäller hur troligt det är att de får betala för en skada. Därav använder försäkringsbolaget bland annat statistik för personer i din ålder när de bestämmer kostnaden för din försäkring. Med andra ord kostar försäkring mer för unga människor för att det statistiskt sett är troligare att de hamnar i någon slags olycka.

2. Var du bor

Din adress spelar också roll när det gäller kostnaden för din försäkring. Om du till exempel bor i ett välbefolkat område är det givetvis större risk för olyckor. Samma sak gäller om du bor i ett område med en hög brottslighet, då det i detta fall är mer troligt att bilen får fötter.

3. Vad du jobbar med

Statistik visar på att vissa yrken bär högre risk att kräva utbetalning på sin försäkring. Därför måste givetvis försäkringsbolagen ha detta i åtanke.

4. Hur du använder din bil

Du som planerar att pendla till jobbet med bilen kommer förmodligen få betala en högre försäkringspremie, eftersom du kommer köra när vägarna är som mest trafikerade och med andra ord när det är störst risk för olyckor. Förutom detta så gör också hur långt du kör varje år skillnad, då detta naturligtvis innebär större risk för olyckor.

5. Bilen du kör

Precis som man kan tänka sig spelar det roll vad det är för bil du försäkrar. De följande faktorerna gällande din bil spelar in:

  • Värdet: Om du kör en dyr bil är den givetvis dyrare att ersätta om den är med i en allvarlig olycka eller om den blir stulen.
  • Reparationskostnader: Dyra bilar brukar vanligtvis vara dyra att laga, men detta kan också gälla för äldre bilar då reservdelar är svårare att få tag på.
  • Hästkrafter: Mer kraft = Högre hastighet. Det är mer troligt att en snabb bil hamnar i en olycka än en långsam, och med höghastighetsolyckor kommer mer och dyrare reparationer eller till och med ersättning av hela bilen.
  • Stöldbegärlighet: Vissa bilar är mer stöldbegärliga än andra. Om du skulle köpa en av dessa mer stöldbegärliga bilar så skulle också din försäkringspremie gå upp.

6. Din olyckshistorik

Om du har en historik som innehåller olyckor eller har prickar på ditt körkort, även om olyckan i fråga inte var ditt fel kommer med största sannolikhet din försäkringspremie gå upp i pris. Detta gäller givetvis dessutom positivt, eftersom ett olycksfritt förflutet hjälper dig att hålla ner priset.

7. Hur hög självrisk du är bekväm med

Vilket självriskbelopp du väljer för din försäkring påverkar givetvis kostnaden, då ju mer du betalar vid en olycka ju mindre behöver försäkringsbolaget betala och därav kan de sänka den månatliga kostnaden för din bilförsäkring.

8. Vilken sorts täckning du väljer

Helförsäkring är betydligt dyrare än andra sorter, men å andra sidan täcker den det allra mesta. Sen finns det givetvis mindre täckning som i vissa fall är ett bättre val, då de kostar mindre och kan vara mer prisvärda för vissa fordon.

9. Kön får inte längre användas som faktor i försäkringskostnaden

Även om det är statistiskt sett mindre troligt att kvinnor hamnar i mer allvarliga olyckor än män, får denna information inte påverka försäkringspriset i Europa.