Så håller du bilen organiserad – med barn

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att hålla bilen ren och i ordning när du samtidigt har barn är lite av en utmaning. Men en utmaning är just en utmaning och denna skall antas – det behöver inte vara svårare än att du tänker efter lite och sätter nya vanor på vardagsagendan. Här kommer tipsen på hur du håller familjebilen organiserad och ren under årets alla månader.

Alla som har barn vet att det kan vara mer eller mindre kämpigt att hålla bilens innandöme i ordning. Papper och plast från mat och mellanmål faller gärna ner mellan säten, liksom leksaker, mynt och andra rester gör. Hamnar glass- och godispapper inte djupt mellan säten så faller det garanterat ner på golvmattan där redan annat skräp samlats, som PET-flaskor, bortglömda leksaker och grus. Kort sagt, det blir snabbt en ordentlig oreda i bilen. Låt i stället en bra bil förbli ren och i ordning.

Börja enkelt – ät inte i bilen

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att hålla bilen både ren och organiserad. Varför inte göra det enkelt för sig? Även om du inte tycker att tiden räcker till för städning eller om du bara är en lat person, finns det alltid genvägar till ordning och reda i bilen. En bra start är att sätta som regel att inte äta i bilen. Har du för vana att äta i bilen har du allt som oftast att göra med medföljande kartonger, omslag i plast, smulor på sätet samt en och annan svårborttagen fläck. Undviker du i stället att köpa snabbmat på drive-in eller att låta barnen äta glass och godis bak i bilen har du redan där kommit en bra bit på vägen. Kanske i dubbel bemärkelse.

barn bil

Ha alltid en soppåse i bilen

Det kanske inte låter så glamouröst, men faktum är att det hjälper en hel del att ha just en soppåse i bilen. Om ni som familj ägnar ganska stor del av er tid i bilen, fram och tillbaka till olika ställen, så kan det vara en god idé att ha en sopstation inuti själva fordonet. När det finns en dedikerad sopkorg är det mer sannolikt att skräpet hamnar där direkt, istället för att sluta upp huller om buller på golvmattorna eller i en hög på passagerarsätet. Det fina med detta är också att nästan alla bensinstationer har soptunnor vid pumparna, där kan skräpet behändigt nog kan slängas i bara farten. Är du ännu lite mer samvetsgrann är tipset att åka till återvinningscentralen och återvinna plast, papper och metall i sina rätta sopkärl.

Då smutsas bilen ner värst

Det finns tider på året då bilarnas invändiga smuts verkligen har sin glansperiod. Detta rör sig framförallt om två specifika gånger per år: efter sommarsemestern och efter vintermånadernas snöslask och lervälling. I båda fall handlar det främst om bilar tillhörandes barnfamiljer. Under dessa perioder är det alltså extra viktigt att hålla på ordningen, se till att småstäda så ofta du kan och att tömma soporna när du och familjen tankar bilen, i stället för att spara skräpet i ett berg på bilgolvet.

Under vintern kan fukten från snömoddiga skor vidare samlas under golvmattorna, något som kan orsaka rostskador. Försök därför att torka torrt där under de snöigaste månaderna. Se även till att barnen får bort det mesta av snön innan de sätter sig tillrätta och spänner fast sig.

Be barnen om hjälp

Gör vardagsstädandet av bilen till en lek eller i alla fall till en del av åka-bil-rutinen. Be barnen samla och plocka upp föremål de tagit med in i bilen, ut ur den igen. Låt kanske ett barn få vara städchef och ge en annan ansvar för att hålla leksaker borta från bilen när den inte används. Städchefen kan få i uppgift att slänga godispapper och annat skräp direkt i soppåsen. Be dem vidare att varje gång de lämnar bilen ha för vana att ta ut något som inte behöver vara kvar inuti. Men, låt givetvis inte barnen göra grovjobbet, ansvaret ligger först och främst på dig som vuxen.

Städa själv eller lämna in på bilrekond

Låt oss spela upp ett scenario: du ser i backspegeln hur ett av barnen tappar en chokladglass på sätet. Stanna då gärna på en gång och ta hand om fläcken. Det är nämligen så att hemligheten med fläckars envishet är att de har fått lov att gro in sig. Ju längre de får ligga och torka – desto svårare är de att få bort när du väl ger dig i kast med en halvvåt trasa, åtta månader senare. Om du nu inte lämnar in den på en bilrekond som städar bilen noggrant åt dig, vill säga. En helrekonditionering på en bilfirma kostar runt 2 000 kronor, något som kanske kan vara värt för att inte bara få bilen ren utan även för att få nybilslukt igen.

Det värsta att ta bort, enligt experter på bilstädning, är det som åksjuka barn producerar. Se för till att göra rent bilen på en gång när det som inte fick hända har hänt. Inte minst för luktens skull, som i sin tur kan framkalla repriser.