Så importerar du en bil till Sverige

Kontrollera registreringsnummer
SE

Sugen på att köpa ny bil och bestämt dig för att importera en som kommer utanför Sveriges gränser? Då finns det en hel del saker som du bör tänka på för att göra ett så bra köp som möjligt. Det är något som vi på Carfax kan hjälpa till med – läs nedan hur du går tillväga.

Att importera bilar från utlandet är något som blir allt vanligare och också något som många väljer att göra tack vare flera fördelaktiga anledningar. Till exempel kan man många gånger få ner priset på en sprillans ny bil ganska så markant precis som att man kan göra riktiga fynd när det kommer till den begagnade bilmarknaden. Dock finns en hel del regler som en bör känna till när man funderar på att importera en bil från utlandet – och visst är det skillnad på att köpa bil inom EU jämfört att köpa från ett land utanför EU.

Viktiga regler att känna till om import från utanför EU

Vill man importera en bil från utlandet bör man först och främst vara på det klara med att reglerna för detta skiljer sig beroende på om man importerar en bil från inom EU eller från utanför. Främsta skillnaden är att man inte behöver förtulla en EU-importerad bil, men det behöver man göra om man köper och importerar bilen från land utanför EU. Har man köpt en bil utanför EU bör man därför veta med sig att man hos Tullverket ska betala tull och moms för bilen. För en personbil är tullsatsen tio procent vilken brukar räknas ut på bilens inköpspris, dina fraktkostnader, din försäkring och de hanteringskostnader som du dragit på dig under transporten, fram till EU:s gräns. Likaså tillkommer moms vilken vanligtvis är på 25 procent.

Enligt regelverket ska du anmäla införseln av bilen direkt till det tullkontor som finns på införselorten. Du får välja om du vill betala tull och moms på en gång vid detta tillfälle eller vänta och betala på annan ort i landet senare. Väljer du det andra alternativet kommer du dock få deponera ett belopp hos införselorten som säkerhet. Men detta är inte allt du behöver. Det är även en hel del dokument som Tullverket vill ha av dig för att du ska få förtulla den importerade bilen och dessa är:

  • Inköpsfaktura
  • Köpehandling
  • Kvitto
  • Det utländska registreringsbeviset

Viktigt att känna till när du importerar bil inom EU

Den främsta skillnaden när du importerar en bil till Sverige från ett annat av EU:s länder mot att importera utifrån EU, är att du slipper tullen då EU är en tullunion. Men det finns trots det en hel del andra saker och regler att hålla koll på. Till exempel blir köpet i stället en skattefråga vilken regleras av Skatteverket. Detta eftersom att bilen som inhandlats enligt Skatteverkets regelverk anses som ny och därför kräver att du i vissa fall ska betala moms. Likaså ska Transportstyrelsen informeras om din importerade bil då denna myndighet hanterar frågor såsom registrering, fordonsskatt och registreringsskyltar.

Kolla alltid om bilen har körförbud eller skatteskuld innan du slår till så slipper du eventuella eftergifter. Du kan även kolla om en bil är försäkrad genom att göra en fordonskoll.

Hos Transportstyrelsen ska du alltså registrera ditt importerade fordon och det gör du genom att ansöka om registrering hos styrelsen. Denna registrering sker i flera steg och innebär för din del att ha en hel del dokumentation som ska fyllas i och lämnas över till Transportstyrelsen för att du sedan ska kunna börja använda ditt fordon.

Alla importerade bilar registreras hos Transportstyrelsen

Oavsett om du köpt en bil innanför eller utanför EU ska bilen registreras hos Transportstyrelsen. Innehållet i registreringen, såsom vilka handlingar och formulär som ska skickas med, ter sig lite olika beroende på vilken typ av fordon som importeras men processen för hur registreringen utförs är densamma. Vilka blanketter och formulär som lämpar sig i just ditt fall är därför alltid enklast att kontrollera på Transportstyrelsens egen hemsida.

Processen att registrera ett fordon i Sverige hos Transportstyrelsen sker i fem steg:

  • Ursprungskontroll
  • Tidsbeställning för registreringsbesiktning och identitetskontroll
  • Få ett registreringsnummer
  • Kontrollbesikta bilen
  • Ställa på bilen

Att tänka på när du importerar en bil

Något att tänka på när du väljer att importera en bil eller ett annat fordon är att priserna skiljer sig ganska rejält mellan de olika utländska återförsäljarna. Lägg därför tid på att faktiskt jämföra priser för att hitta det som är mest förmånligt för dig. Dessutom ska man inte glömma att det även tillkommer en del kostnader för själva importen av bilen. Bara importen kan kosta omkring 5 000 till 7 000 kronor beroende på hur du väljer att transportera fordonet in i landet samt alla registrering- eller tullavgifter med mera.