Att köpa en importerad bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Idag finns det fler än 250 000 importerade bilar i Sverige som importerats till landet som begagnade bilar och sålts vidare här. Är din bil en importerad bil och hur ska du på bästa sätt kunna hitta information om importerade bilar? Svaret är enkelt: Kolla upp en begagnad bils importhistorik genom att använda dig av en CARFAX-rapport innan du skriver på ett köpekontrakt!

Hur vet man om det rör sig om en importerad bil?

Det är inte alla bilägare som vet om att deras bilar blivit importerade som begagnade bilar från utlandet. Fler än 6 % av de bilar som idag finns på svenska vägar är importerade bilar som köpts in som begagnade bilar från andra länder. Ett par av de vanligaste begagnade importmärkena är Volvo, BMW, Mercedes-Benz och Volkswagen – vilka även tillhör landets mest populära bilmärken att köpa på marknaden för begagnade bilar.

Hur kan man som köpare få reda på om det rör sig om en importerad bil? Det viktigt att vara uppmärksam på bilens fordonshistorik för att undvika att fatta köpbeslut man senare kommer till att ångra. Håll utkik efter följande punkter för att lättare upptäcka om den bil du är intresserad av har blivit importerad eller inte:

  • Utländska stämplar eller signaturer finns i bilens servicehandbok.
  • Varningsmärken och klistermärken på vindrutorna är på andra språk och inte på svenska.
  • De flesta bilar som säljs i andra europeiska länder har inte värme i framsätena, bilar som saknar sätesvärmare är därför ofta importerade bilar.

För att kunna genomföra en ordentlig kontroll för att se om bilen är importerad eller inte behöver man tillgång till bilens fordonspapper och servicehandbok. Men att få tillgång till dessa dokument är tyvärr inte alltid möjligt när det rör sig om köp av en begagnad bil. CARFAX erbjuder därför alla köpare att direkt kunna kolla upp om en bil är importerad. Det är dessutom väldigt enkelt: genom att ange antingen bilens registreringsnummer eller chassinummer kan du kolla upp vilken bil som helst i Sverige och se om det rör sig om en importerad bil eller inte.

Varför är det viktigt att som kund få reda på om en bil har blivit importerad? Läs mer om riskfaktorn importerad bil här.

CARFAX har en viktig roll på marknaden för begagnade importbilar

CARFAX erbjuder både pålitlig och neutral fordonshistorik för samtliga begagnade importbilar i Sverige. Vi arbetar kontinuerligt för att alltid kunna ge köpare av begagnade bilar tillgång till transparent och nödvändig information för att göra det så enkelt som möjligt att köpa bil – inte minst när det gäller köp av importerade bilar.

CARFAX-rapporterna innehåller även annan viktig information om bilens fordonshistorik, såsom bland annat hur många tidigare ägare den haft, om den använts i kommersiellt syfte, om den är eller har varit rapporterad som stulen, mätarställningshistorik, servicehistorik och mycket mer som kan vara av stor vikt vid val av bil.

Läs även våra guider och tips till köparen för att lära dig så mycket du bara kan om vad du bör tänka på när du står inför ett bilköp, en besiktning eller en bilvärdering.