Håll rosten borta från bilen med rostskyddsbehandling

Kontrollera registreringsnummer
SE

Rostskyddsbehandling är ett sätt att hålla en bil i bra skick genom att förhindra korrosion av underredet samt i hålrum och lack. Det gör att du bevarar bilens värde och minskar risken för kostsamma reparationer av rostskador i framtiden.

Inom fordonsteknik är rostskyddsbehandling en metod som används för att förhindra korrosion, det vill säga rost, på bilar. Det är viktigt att rostskydda bilen i vårt kyliga, nordiska klimat med mycket salt på vägarna vintertid. Håller du rosten borta bibehåller du kvar mycket av värdet på bilen, och slipper samtidigt dyra reparationer orsakade av just korrosion.

Rostskyddsgarantin är ofta otillräcklig

En nyköpt bil har ofta en rostskyddsgaranti som gäller i ett antal år. Det gör att många bilägare slappnar av när vintern närmar sig, i tron att rostskador täcks in i garantin. Men vad som är bra att veta är att rostskyddsgarantin sällan är heltäckande. Den gäller för inifrån kommande rostproblem som har att göra med bland annat tillverknings- eller materialfel. I garantin brukar det bara vara karossen som ingår, inte bromsröret, hjulupphängningen eller delar av framvagnen. Det är dessa delar som faktiskt brukar få rostskador först. Rost beror i de flesta fall på helt andra saker än tillverkningsfel. Garantin ser med andra ord bra ut på pappret men är rätt så verkningslös i realiteten.

Se därför till att rostskydda bilen och ta hand om den så gott du kan, framförallt under de våta, kalla vintermånaderna då klimatet sliter hårt på fordon i Sverige.

Förhindra rost från första början

Skydda dig från dyra rostskador redan från början och håll uppe värdet på bilen genom att betala för en rostskyddsbehandling. Se det som en slags investering som lönar sig i längden. En rostskyddsbehandling kostar mellan 5 000 till 10 000 kronor och kvaliteten brukar bli bra mycket bättre ju högre upp i pris du går.

Håll koll på lacken och lackgarantin

Ett annat sätt att jobba förebyggande mot rostskador är att få skador i lacken omhändertagna snabbt. Det kan vara skador som galvsläpp och lackprickar. Gå igenom hela bilen på jakt efter lackskador och få dessa åtgärdade med lackgarantin innan denna går ut. Det gör att du förhoppningsvis kommer slippa dyra reparationskostnader i framtiden.

Skaffa ett stänkskydd

Det kanske inte är det snyggaste på en bil. Men att montera ett stänkskydd är ett enkelt sätt skydda bilen. Det är nämligen ett effektivt skydd mot vatten och salt som stänker upp från vägarna när du kör.

rostskyddsbehandling

Använd kompletterande rostskydd

En rostskyddsbehandling är riktigt bra som förebyggande åtgärd mot rost. Kompletterande rostskydd är en slags tilläggsbehandling som efter en behandling håller rosten borta på ett effektivt sätt. I vissa fall kan dock en kompletterande rostskyddsbehandling göra att rostskyddsgarantin för ditt fordon inte längre gäller. Kolla upp med biltillverkaren vilka villkor som gäller för din bil.

Håll din bil ren

Ska du ha en rostfri bil måste du regelbundet tvätta bilen och hålla den ren från smuts och damm. Dessa smutspartiklar binder nämligen fukt, vilket påskyndar och förvärrar rostangrepp. När du tvättar för hand kommer du lättare åt alla delar av bilen, även om det är bättre att tvätta i en automattvätt än att inte tvätta alls.

Ta hand om skador på en gång

Stenskott kan se rätt harmlösa ut i lacken. Men faktum är att även om de inte är särskilt djupgående kan fukt leta sig in under lacken till plåten och ge både lack- och rostskador.

Vårda bilen för att slippa värdefall och skador

En bil som inte tas omhand minskar snabbt i värde, vilket du kommer att bli varse den dag du försöker sälja bilen. Det som är viktigt att känna till är att lite gör mycket - en liten insats kan hålla bilen i fräscht skick länge. Detta gör vidare att du sparar tusentals kronor eftersom andrahandsvärdet blir så mycket högre.

Små sätt att hålla bilen fräsch på

Fler råd för att hålla rost och skador borta från bilen så länge som möjligt är bland annat dessa:

  • Parkera din bil på torra underlag. Undvik våta gräsmattor, fuktig jord och vattenpölar.
  • Ha ditt garage välventilerat, torrt och gärna uppvärmt under vintern för att hålla rost borta.
  • Kontrollera ofta lacken och bilen i dess helhet för att snabbt se om det uppkommit en skada som kan leda till rost. Åtgärda direkt om du ser något som inte funnits där förut, ett stenskott till exempel.