Om du är med om en bilolycka – tänk på detta

KONTROLLERA REGISTRERINGSNUMMER

SE

Har du eller någon du känner nyligen varit med involverad i en bilolycka? Då känner du dig förmodligen både frustrerad och orolig. Det spelar egentligen ingen roll om det var ditt fel eller inte att olyckan skedde, det var garanterat inget planerat och konsekvenserna måste tas itu med oavsett. Bra att veta är att du inte är ensam om din situation.

Här nedan kommer några tips som hjälper dig att gå vidare.

På olycksplatsen

När det precis skett en olycka kommer ditt hjärta förmodligen att dunka fortare och hårdare än vanligt. Ditt adrenalin kommer att rusa och andningen kommer att vara häftig. Vad gör du först? Det du bör tänka på att är undersöka olycksplatsen och bedöma situationen, se efter så att både du och dina potentiella medpassagerare är okej. Detta innan du lämnar bilen på ett säkert sätt. Om någon skulle vara skadad ringer du direkt 112.

När du fastställt att alla involverade i bilolyckan är oskadda eller omhändertagna av vårdpersonal, gäller det att så fort som möjligt utbyta information med andra berörda parter i olyckan. Se till att få information om:

Körkort

Skriv ner förnamn och efternamn, hemadress, körkortsnummer, telefonnummer och e-postadress.

Försäkringskort

Skriv ner information om vilka försäkringsbolag ni tillhör, policynummer och fordonets identifikationsnummer (VIN-koden/chassinumret).

Bilder

Ta foton av din bil, de andras bil, deras skylt och olycksplatsen.

Skriv alltid ner registreringsnummer

Ibland finns varken tiden eller möjligheten att stanna kvar för att utbyta information efter olyckan. När det till exempel är den andra parten som bär orsak till att olyckan skett från första början är det vanligt att denne ser till att fly scenen så fort som möjligt. Försök att hinna skriva ner registreringsnummer och vad för slags bil det är, vad för märke och modell. Det gör att både försäkringsbolaget och polisen kan hjälpa dig. Om du inte skriver ner blir det i stället svårt att få ersättning.

Involvera polisen

Det är inte så att polisen nödvändigtvis behöver bli involverad när det skett en bilolycka, men det kan ofta hjälpa dig och andra berörda parter. Vid en mindre olycka där ingen skadats eller om det är riktigt dåligt väder – kan det bli så att polisen inte hinner till platsen i tid. Trots detta ska du alltid gå till polisen för att i efterhand fylla i en så kallad olycksrapport. Om inte annat kan det hjälpa dig i ett senare skede och dessutom finns det då ett bevis på vad som hänt.

Bilbärgning

Om olyckan du är med i är omfattande kan det bli nödvändigt att få bilen bärgad från scenen, alternativt att bildelar och glas behöver plockas bort. Har du själv inte möjlighet att kontakta en bärgare kan du få hjälp med detta för att få din bil bortforslad. Vid svåra trafikolyckor tillkallas nämligen både polis och brandkår till olycksplatsen och dessa samarbetar vanligtvis även med bärgningsbilar.

Vittnen på olycksscenen

Människors minnesbilder och vittnesuppgifter ändras hela tiden, särskilt gällande en olycka. Någon som initialt erkänner något kan med andra ord helt ändra sitt vittnesmål i ett senare skede. Försök att skriva ner allt du minns själv och be andra vittnen göra samma sak. Skriv även ner deras kontaktuppgifter så att du kan kontakta dem om du behöver stöd i en framtida tvist.

Övervakningskameror

Många parkeringsplatser och företag har övervakningskameror som är igång dygnet runt. Det finns också trafikkameror i vissa korsningar. Skriv ned datum och tid då din olycka inträffade om du behöver begära videoband från en kamera. Här kan även polisen hjälpa till med åtkomst.

Går det på försäkringen?

När det bara är din bil som skadas i en olycka, till exempel genom att du sladdat in i ett vägräcke eller skrapat emot en garagevägg, kan du skicka din fordran till ditt försäkringsbolag direkt. Men om det bara är din bil, och ingen annan egendom, som är skadad kan du välja att inte kontakta ditt försäkringsbolag alls och betala för bilreparationen ur egen ficka. Då undviker du att din olycka medför att din försäkringspremie skjuter i höjden.

Du kan få vänta på besked från försäkringsbolaget

Ha tålamod. Även om du kontaktar försäkringsbolaget så snart som möjligt kan det ta några dagar att svara och behandla ditt anspråk.

Ta hjälp av ditt försäkringsbolag

Bra att komma ihåg i den här typen av situationer är att ditt försäkringsbolag troligtvis samarbetar med utvalda bilverkstäder. Att välja bilverkstaden ditt försäkringsbolag rekommenderar kan innebära att din bil repareras snabbare, men du kan också välja att anlita en annan mekaniker - kolla bara vad som står om detta i dina försäkringsvillkor.

Alla verkstäder använder inte samma bildelar för att reparera fordon. Vissa använder originalutrustning andra inte. Det senare kostar mindre men kanske inte blir riktigt lika bra. Fråga verkstadschefen så du vet vad du kan vänta dig.

Före olyckan

Kolla upp vad som gäller med din försäkring. Vad finns det täckning på och vad finns det inte täckning på? Det kan vara bra att veta ifall du skulle råka ut för en olycka. Prata med ditt försäkringsbolag minst en gång om året för att se så att inte något har förändrats.

Det kan även vara så att dina omständigheter har förändrats sedan du tecknade försäkringen, i så fall kan det även vara läge att ändra försäkringen så att den passar just dig och din situation.