Guide: köpa begagnad hybridbil

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Det som talar för att köpa en hybridbil är fordonens mycket låga utsläpp och att du inte behöver vara orolig för att inte komma vidare när elen är slut, då kör du bara vidare på bränsle. Vad finns det för anledningar till att köpa en begagnad?

Att köpa en begagnad hybridbil sänker kostnaden för bilköpet, inte minst nu när det finns allt fler ute på andrahandsmarknaden att välja mellan. Det blir allt populärare att köpa nya hybrider, något som gör att allt fler begagnade också säljs. Som alltid är det en kostnadsbesparing att köpa en begagnad bil, och när det gäller hybrider är det samma sak som gäller.

begagnad hybridbil

Hybrider – en vanlig syn på svenska vägar

En hybrid är en korsning, det vill säga något som är både och. I bilkontext handlar detta om de varianter av fordon som både kör på el och fossila bränslen som bensin eller etanol. De drar med andra ord mindre motorbränsle men kräver laddning för att kunna köras på sitt batteri. Några vanliga begagnade hybrider är bland annat:

  • Toyota Prius
  • Honda Civic Hybrid
  • Lexus

Ska jag köpa en hybrid?

Beslutet att faktiskt köpa en hybridbil kräver en del eftertanke. Även fast en sådan bil ofta har minimal bränsleförbrukning och låga utsläpp, så är det inte alltid på det viset. Tyvärr är det så att hybridbilar inte alltid är så miljövänliga eller snälla mot plånboken som man kan tro. Du måste fråga dig om det är värt det innan du bestämmer dig för att slå till.

En hybrid drar en del bensin

Det hela beror på hur dina körvanor ser ut och var du kör. Om din dagliga rutin är att köra långa sträckor i pendlingssyfte, där hastigheten är hög, kommer du förmodligen lägga märke till att din hybrid inte använder mindre bränsle än vad en modern diesel gör.

Likaså kommer du inse att en hybridbil inte besparar dig jättemycket i bensinkostnader om du bor på landsbygden och kör kortare, lokala sträckor. Detta beror på att endast en bråkdel av varje resa du gör kommer att utföras på en låg hastighet, vid vilka hybrider byter till ett helelektriskt läge och inte går på bensin.

Passar perfekt i stadsmiljö med låg hastighet

Om du däremot bor i en större stad, som till exempel Stockholm, där din körning består av start-stopp-trafik i centrala delar med mycket trafikljus, kan det vara ett väldigt smart val att välja en hybrid. Detta eftersom elmotorn kommer göra det mesta av arbetet och det sparar in en hel del bränsle, något som i sin tur skapar ett kostnadseffektivt körsätt. De syns ofta i stadsmiljön som taxibilar, just på grund av detta.

Kom dock ihåg att vanliga, fossilbränsledrivna bilar nuförtiden är utrustade med just motorstoppsstart, alltså att de stänger av motorn vid stopp och startar den lika snabbt vid trafikljus och övergångsställen. Det gör även att det används mindre bränsle i körningen samtidigt som utsläppen minskar vid så kallad tomgångskörning. Ibland kan det till och med vara så att dessa bilar sparar in nästan lika mycket som hybridbilar när det kommer till kostnader för bränsle.

Gör en ordentlig fordonskoll

Det är alltid viktigt att göra en ordentlig bakgrundskoll när du funderar på att köpa en bil i andrahand, alldeles oavsett om det är en konventionell bil som bara går på bensin eller en hybrid. Med CARFAX-rapport ser du historiken i kronologisk ordning och vet med dig om bilen varit inne på reparation för något under sin levnad.

Batteriets livslängd

Många oroar sig för att batteriet kan vara utslitet när de köper en begagnad bil som delvis går på el. Om du funderar på att köpa en hybrid som endast har två-tre år på nacken behöver du allt som oftast inte oroa dig för batteriet, de håller länge i dessa bilar. Men om du köper en som närmar sig tio års ålder kan det vara bra att kolla så att batteriet fortfarande är välfungerande. Att köpa ett nytt sådant kan nämligen bli väldigt kostsamt, just för att det är så stort och kraftfullt i dessa typer av bilar. Kostnaden för ett nytt batteri kan uppgå till runt 20 000 kronor.

I dag finns mer kunskap än för bara några år sedan

Att köpa en begagnad hybrid behöver inte vara mer komplicerat än att köpa en bensin- eller dieselbil. Hybrider är ändå en relativt vanligt förekommande på svenska vägar samtidigt som återförsäljare och privatpersoner är bättre rustade för att både förklara tekniken, ge exakta råd och tillhandahålla information än vad de var för bara några år sedan.

Det är dock viktigt att veta vad för sorts hybrid du är ute efter så att du kan se till att du träffar rätt i ditt sökande och får en bil som bäst möter dina behov.