Guide till hur du hittar din perfekta, klassiska bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det finns en stor glädje och en härlig spänning kring spaningen efter ett fordon som är ett eftertraktat samlarobjekt. De som letar efter klassiska bilar drivs ofta av en stor passion för bilar i sig och ett stort intresse för specifika bilmodeller. Men hur hittar du då din efterlängtade bil? Att förstå anledningen till ditt intresse kan vara en god start på sökandet. Att dessutom, på ett tydligt sätt, kunna definiera din passion kommer bra till pass när nära och kära ifrågasätter summorna du lägger på en "gammal bil".

Bilpassionen startar oftast redan i barndomen

För många startar kärleken till bilar redan i barndomen. Kanske ägde dina föräldrar en Volvo Amazon i klarröd lack som du älskade att åka på semester i? Eller såg du också på "Tillbaka till framtiden" och drömde om att en dag äga en DeLorean att flyga iväg i? Oavsett var och hur du första gången blev förälskad i en bil kan de känslorna leva kvar resten av livet – och dessutom vara svåra att förklara för andra som inte förstår din passion.

Bli inte förblindad av nostalgikänslor i köpprocessen

Det gäller bara att inte låta dina starka känslor förblinda dig och ditt goda omdöme vid bilköpet. I slutändan kan det göra att du betalar alldeles för mycket för en gammal skrothög.

Att hitta din klassiska bil

När du i din sökning har minskat ner din lista över potentiellt, intressanta fordon börjar det riktiga arbetet. Samlarobjekt kommer sällan med fler garantier eller löften än "Jag vet att du kommer ha kul med bilen", något som gör det extra viktigt att verkligen göra läxan innan du skriver på något köpekontrakt.

Börja din efterforskning på nätet

Internet är ett bra ställe att inleda din efterforskning. Några enkla sökordssökningar kan ge en hel del användbar information. Som med allt på nätet, se till att leta efter pålitliga källor. Internet kan också hjälpa dig att begränsa sökningen till det särskilda året du är intresserad av i bilhistorien, samt till tillverkningsår och den specifika modell du vill undersöka litet närmare.

Onlineforum och specialiserade webbplatser som endast fokuserar på ett visst bilmärke eller en viss modell kan vara mycket användbara platser att samla information på. Där skriver oftast endast de mest pålästa entusiasterna. Det gör att du inte bara får tillgång till relevant kunskap, utan du kan även fråga ägare om deras personliga erfarenheter av att äga en viss bil. Det finns så klart undantag, men de flesta du möter på dessa webbplatser är snälla, ärliga och hjälpsamma. Om de inte är det, fortsätt leta, det finns det många andra forum.

Bilutställningar och bilklubbar har mycket information

Lokala bilutställningar och klubbar kan också vara ett bra ställe att besöka och samla fakta på. Du kommer inte bara att träffa entusiaster och glada ägare där, du kan dessutom knyta kontakter som i slutändan kan leda till ett köp. De flesta bilklubbar kräver inte medlemskap för ett besök och vanligtvis är informationen om mötesplats och tid tillgänglig online.

Tidningar, köparhandböcker och böcker om klassiska bilar kan också vara till stor hjälp. Ditt lokala bibliotek kan ha några användbara material.

klassiska bilar

Bestäm budget för ditt klassiska åk

En bra riktlinje angående budget är att den tid du investerar i efterforskningar ska stå i proportion till de pengar du kan tänka dig spendera på bilen. Så om det är din granne som funderar på att sälja sin Miata för 10 000 kronor kan du lika gärna ta dealen. Om du i stället funtar på en Camaro för över 500 000 kronor kan det vara bäst att göra en noggrann efterforskning och läsa på lite.

Sätt en realistisk summa

När du väl har fastställt vilket samlarfordon du är intresserad av, sätt direkt en fast budget. Genom att studera de nuvarande försäljningspriserna på olika webbauktioner, vintage-bilhandlare och höra efter vad andra har fått betala för sina bilar av samma modell kan du ställa in realistiska parametrar för din budget. Tänk på dina utgifter med lite perspektiv och undvik att låta känslorna styra dina beslut.

Att handla din drömbil ska vara roligt

Låt oss säga att du beslutat dig för vilket bilmärke och modell du ska köpa. Som ett exempel kan vi säga att det är en första generationens Datsun 240z byggd 1970-1972. Du har uteslutit modellen 1973 för du har läst dig till att att Hitachi SU-förgasarna inte erbjuder samma prestanda som de år 1971 och 1972. Och nu vad?

Din framtida bil kan finnas närmare än du tror

Liksom med mycket av din efterforskning kan du även starta ditt bilköp över nätet. Det finns massor av välrenommerade återförsäljare runt om i världen som erbjuder klassiska samlarfordon genom sin webbplats. Dessutom finns det också populära auktionssidor online, med både svenska och utländska annonser. Dina besök på bilutställningar och lokala bilklubbar kanske har gett dig några leads. Det kan till och med vara så att du har en arbetskamrat som råkar sälja just den exakta bilen du är ute efter. Det händer oftare än du kan tro att det du letar efter finns just i din närhet. Oavsett var du hittar din drömbil finns det några riktlinjer som du bör följa innan du bestämmer dig för ditt köp.

Att inspektera en gammal bil

Oavsett om du köper online från en återförsäljare i ett annat land eller om du bestämmer dig för en bil som du hittar mer lokalt, bör du alltid inspektera fordonet personligen. Om du nu inte kan resa till säljaren, betala en bilentusiast i närområdet för att gå och ta en titt på bilen åt dig. Om säljaren ställer sig tveksam till att låta en yrkesverksam mekaniker inspektera bilen, gå vidare och släpp fordonet. Det ett riktigt dåligt tecken och innebär förmodligen att bilen har en hel del dolda fel.

Fordonsspecifika och generella frågor till säljaren

När du inspekterar bilen, använd dig av dina nyfunna kunskaper från efterforskningen du gjort för att fråga eftertänksamma, fordonsspecifika frågor. Du bör dessutom fråga helt allmänna frågor, som om säljaren innehar ägarbeviset, om denna vet hur många ägare fordonet har haft, om tidigare reparationer och service finns uppskrivet någonstans och om du kan få titta på det. Om bilen inte körs eller har stått still länge, leta efter registreringsinformation i handskfacket eller fönsterkortet.

VIN-koden säger mycket om bilen

Om fordonet från 1981 eller senare modell ska du använda den 17-siffriga VIN-koden för att köra en CARFAX-fordonshistorikrapport. Rapporten kommer att ge dig en grundläggande kunskap om tidigare ägare, olyckor, försäkringsrapporter, reparationer och mer som är bra för dig att ha koll på.

Teståk den klassiska bilen innan köp

Om bilen fortfarande går att köra och du dessutom bedömer att den inte är en fara för allmänheten på vägarna – ta ut den på en längre provkörning för att känna hur den känns.

Den första starten säger mycket om bilen

Den första, kalla starten berättar mycket om bilens tillstånd och huruvida den stått still eller rastats något den senaste tiden. Lyssna på motorn när du testkör, om något låter konstigt är det förmodligen det. Om du inte är helt bekant med vare sig fordonsmodell eller bilmärke, ta med en vän som är det.

Testa bromsarna först – för säkerhets skull

Testa alltid bromsarna först, de är viktigast för en säker åktur. Känn sedan hur bilen går fram genom växlarna, är växelsystemet smidigt eller finns det udda upphängningar och ljud? Känns styrningen som den borde och om bilen har servo – hörs det något konstigt ljud när du vrider på ratten? Ju längre du kör, desto mer sannolikt är det att du upptäcker dolda fel eller skavanker.

Titta under huven och på lacken

Ta givetvis även en titt under huven och försök upptäcka om det finns några uppenbara problem. Kontrollera däckslitage och räkna på hur mycket det kommer kosta att köpa nya om det behövs. Hur ser lacken ut och är karosseriet i gott skick? Till exempel, under batterilådan och bakom hjulen finns de mest notoriska rostområdena för nästan alla samlarbilar.

Se till att njuta av hela upplevelsen

Tänk att det är själva efterforskningen och spaningen som är det roliga, det är resan som är målet – inte destinationen. Om du sedan hittar din drömbil, anse dig lyckligt skattad!