Då krävs ett internationellt körkort

Kontrollera registreringsnummer
SE

Ett internationellt körkort är en översättning av det svenska körkortet, anpassat för det land där du ska köra bil. I Norden och i EU-länderna behöver du inte ha ett internationellt körkort, men i de flesta länder utanför dessa är det ett krav. Det går snabbt att fixa och är enklare än du tror. Läs mer om hur du går tillväga här!

När du ska köra bil eller något annat fordon i ett land som inte ligger inom EES-området krävs det att du har ett giltigt internationellt körkort. Detta är en översättning av ditt svenska körkort och visar myndigheter utomlands att du har de rättigheter och kunskaper som behövs för att få köra ett fordon. Med andra ord är det väldigt viktigt.

importera bil tyskland

Dessa organisationer utfärdar internationella körkort i Sverige

I Sverige är det inte Transportstyrelsen som översätter svenska körkort, i stället finns det ett antal olika organisationer som utfärdar de internationella körkorten, dessa är:

  • Caravan Club of Sweden
  • Kungliga automobilklubben (KAK)
  • Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF)
  • Motormännens riksförbund (M)
  • OK Marknadsservice/Vi Bilägare
  • Svenska motorcyklisters centralorganisation (SMC)

Ett översatt körkort kräver att du även har med det svenska originalet

Du bör eller måste ha internationellt körkort i de flesta länder utanför EU. Men det är viktigt att förstå att det internationella körkortet endast är en översättning av det svenska, med det sagt krävs det att du även alltid har med dig ditt svenska körkort i utlandet.

Viktigt att veta om körkort i utlandet

Det är olika i olika länder vad som krävs av dig som bilförare. Det säkraste är att alltid utfärda ett körkort för landet du ska till om du planerar att köra ett fordon där, oavsett om det är lagkrav eller inte. I USA är det till exempel inte din skyldighet enligt lag att ha ett svenskt körkort översatt till engelska, däremot är det en stark rekommendation att ha det med sig på roadtripen. En poliskontroll kan ta väldigt lång tid om du inte har det, och amerikansk polis är inte skyldiga att känna till utländska körkort.

I andra länder är det däremot ett strikt krav. I Thailand riskerar du böter om du inte har ett översatt körkort med dig. I Australien och Nya Zeeland krävs det också att du har en engelsk översättning av ditt svenska körkort.

Så ansöker du om ett körkort för utlandet

Hur du skaffar ett internationellt körkort beror på vilken organisation du skickar din ansökan till. Oftast erbjuder de olika alternativ för dig att välja bland. Dels kan du:

  • Fylla i ett formulär på nätet, skriva ut och skicka tillbaka med post
  • Skriva ut en blankett, fylla i och skicka tillbaka med post
  • Besöka en butik som hör till organisationen
  • Kontakta den lokala klubben där du bor för hjälp

Fotokopia på ditt körkort och foto på ditt ansikte

Det är alltid viktigt att bifoga eller ta med fotokopior av ditt svenska körkort. Både framsida och baksida krävs. Låt dessutom två personer intyga att kopian du tagit stämmer med originalet – det gör du genom att ange båda deras adresser och telefonnummer. Sedan ska du även bifoga ett foto på dig själv, ett ansiktsfoto utskrivet på fotopapper i måtten 3 X 4 centimeter. Skriv ditt namn på baksidan av fotot. Det spelar vidare ingen roll ifall fotot på ditt ansikte är i färg eller svartvitt. Det viktigaste är att det är likt dig, det kan spara dig massor av tid under en poliskontroll någonstans i världen när du väl har åkt iväg på ditt äventyr.

ägarbyte bil

Ange avresedag och vilket land du ska köra bil i

Du bör ange avresedag, detta kommer nämligen bestämma när du får ditt körkort. Om du ska resa iväg med kort varsel får du det översatta körkortet snabbare än någon som har sin avresedag långt fram i tiden. Men bra att veta är att expressavgifter brukar tillkomma om du är sent ute. Du bör heller inte glömma att ange vilket land du ska köra bil i. Vissa länder har ettåriga körkort, andra treåriga. Priset ligger i genomsnitt på 200 kronor för en översättning av körkortet.

I dessa länder gäller ditt svenska körkort som vanligt

Du behöver inte översätta körkortet om du ska köra bil eller något annat fordon i EES-länderna. Dessa är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Ditt svenska körkort är redan europeiskt och märkt med EU-flaggan.