Detta betyder varningslamporna på bilens instrumentbräda

Kontrollera registreringsnummer
SE

Många fordonsägare tar sig bara en kort titt på instrumentbrädans varningslampor när de startar tändningen, precis innan symbolerna släcks lika fort som de tänts. Men dessa kontrollampor är viktiga för att diagnostisera bilen och varna för problem innan dessa blir allvarligare. Låt det inte gå så långt att felen blir omöjliga att reparera. Det kan de faktiskt bli i vissa fall.

Om du låter en eller flera tända varningslampor lysa, utan att eventuella fel kollas upp, kan en kostsam reparation vänta runt hörnet. Oavsett om du vill köpa en begagnad bil, eller helt enkelt vill veta mer om ditt nuvarande fordon, är följande sju varningslampor viktiga att förstå och agera på:

Airbag-varningslampan

Airbag-varningslampan skiljer sig från den mer vanliga indikatorn som meddelar föraren att passagerarkrockkudden är avstängd. Varningslampan är mycket allvarligare och viktigare att se till.

Kolla upp eventuellt fel för att slippa fara

Denna brukar indikera två saker. Det första är att krockkudden kan aktiveras helt oväntat, något som kan skapa en farlig situation under körning. Den andra är att krockkudden kanske inte utvecklas alls i samband med en olycka, vilket dramatiskt minskar passagerarnas säkerhet. Kontrollera med andra ord denna funktion om varningslampan lyser.

Motortemperaturindikatorn

En annan viktig varningslampa är motortemperaturindikatorn. Om den här lampan är aktiverad och lyser betyder det vanligtvis att motorn går för varmt och/eller att kylsystemet kanske inte fungerar som det ska. Detta problem bör du se till och åtgärda omedelbart, för att undvika skador på motorn.

Batteriladdningssymbolen på instrumentbrädan

Batteriladdningssymbolen informerar föraren om att fordonet har problem med elsystemet och att batteriet därför inte laddas tillräckligt. För att undvika besväret med att inte kunna starta din bil är det bäst att få fordonet och batteriet att kontrollerat när denna lampa lyser.

Varningslampan för servostyrningen

Kontrollampan för en servostyrd bil indikerar att det kan vara något fel på just styrsystemet. Om problemet redan har påverkat servostyrningen kommer du som förare sannolikt att känna en skillnad när du vrider på ratten under färd. Var uppmärksam på detta.

Varningslampan för ABS-bromssystem

Vissa bilar har inte ett anti-lock-bromssystem, men för de som har blir det en stor skillnad i hur ditt fordon styrs vid en hård inbromsning. ABS-systemet pumpar nämligen bromsarna många gånger per sekund vid en hård bromsning - mycket mer än vad en människa skulle kunna göra. Detta kan hjälpa till att förhindra sladdar och halka längs vägen. Om ABS-systemet inte fungerar korrekt kan bromsarna låsas upp och en sladd kan ske, vilket drastiskt ökar både tiden och avståndet som krävs för att göra ett fullständigt stopp.

Kontrollampan för schemalagd service

Kontrollpanelens schemalagda servicepanel kan meddela föraren när det är dags för bilens schemalagda service. Detta beror på tidslinjen som tillverkaren fastställt vad gäller regelbundet underhåll av fordonet. Om du köper en begagnad bil som har denna indikator påslagen kan det vara ett tecken på att den tidigare ägaren har försummat fordonets service och underhåll.

Låt en expert titta på problemet

Om du någonsin är i tvivel om ett fordons mekaniska hälsa, rekommenderas det att låta en professionell bilmekaniker ta sig en titt på bilen. Detta steg kan eventuellt rädda dig från senare huvudvärk i form av höga reparationskostnader.

Kolla alltid CARFAX fordonsrapport

Det rekommenderas också för alla begagnade bilhandlare att kolla CARFAX-rapport. CARFAX-rapporten har hjälpt bilköpare att upptäcka dolda fel och viktiga fordonsdetaljer på begagnade bilar i årtionden. Viktig information som antalet tidigare ägare, om miltalet på mätare är korrekt, om bilen har importerats och/eller exporterats, samt mer djupgående teknisk information finns att hitta i rapporten. Kontrollera med hjälp av CARFAX och fatta bättre köpbeslut.

Kontrollera och åtgärda fel för att slippa större skador

Slutligen. Kontrollampornas ljus kan indikera ett stort antal potentiella problem med fordonet. I slutändan är det med andra ord viktigt att veta om det behöver åtgärdas eller kan lämnas som det är utan risk för större skador på bilen. Det är viktigt att veta vad de olika varningslamporna på instrumentbrädan betyder och skippa dyra reparationer när det är försent.