Så kontrollerar du däcken på en begagnad bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

Det kan vara lätt att glömma, men att kontrollera däck på en begagnad bil är ett viktigt steg i förhandlingsprocessen. Däck är inte den dyraste delen att byta ut på ett fordon, men de kan ofta ge en indikation på om den tidigare ägaren tog hand om bilen ordentligt eller inte. De kan även identifiera dolda problem hos bilen. Med denna video visar CARFAX vad du ska leta efter när du kontrollerar däcken på en begagnad bil.

Titta på närmare på slitbanorna

Till att börja med, gör det enklare att kontrollera däcken genom att vrida framhjulen mot utsidan när du inspekterar dem. Detta ger dig en bättre överblick av slitbanorna på däcken, vilket är ett av de viktigaste områdena att titta på.

Sprickor och ojämnheter

Kontrollera däcken för sprickor eller ojämnheter. När det ojämnheter har den ena sidan av däcket har mer slitage än den andra. Detta beror vanligen på felaktig vinkling på däcken och hur de möter vägbanan, men det kan också vara en indikation på en tidigare olycka i fordonets historia.

Kontrollera mönsterdjup på däcken

En annan viktig punkt när det kommer till att kontrollera mönsterdjup på däcken är genom att mäta slitaget. I Europa måste sommardäck ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm för att vara få köras på vägen. Detta kan mätas med hjälp av en anordning speciellt för mätning av mönstrets djup, eller helt enkelt genom att använda ett mynt. Du måste alltså se till att däckens mönster har det rätta djupet, annars får du köpa nya däck direkt efter att du köpt bilen. En onödig och tråkig kostnad.

Djupare skador och repor

Var noga med att inspektera sidorna på däcken och på hjulen, detta efter skador på grund av parkering. Ofta kan du skrapa i, få repor eller till och med djupare skador medan du parkerar bilen och kommer fel med däcken mot trottoarkanten.

Ålder och däckets däcktryck

Du kan också se åldern när du kontrollerar däcken på en begagnad bil. Detta görs genom att söka efter DOT-numret på däckens sidodel. Till exempel, om de sista fyra siffrorna i koden är 3915 betyder det att däcket producerades vecka 39 år 2015.

Däcktrycket hittas i fordonets manual

Att säkerställa att däcktrycket är på tillverkarens rekommenderade nivå är också ett bra sätt att veta om fordonet är väl underhållet. Vanligtvis kan det rekommenderade däcktrycket för däcket hittas på insidan av bilen vid förarsidan eller i fordonets manual.

Är däckbytespaketet fortfarande intakt?

Dessutom, när du kontrollerar däcken på en begagnad bil, se efter om däckbytespaketet fortfarande är intakt och fungerar. Detta kan komma till nytta på vägen om du får punktering eller andra problem med ett däck.

CARFAX-rapporten till stor hjälp vid köp av begagnad bil

Och som vanligt, när du köper en begagnad bil, rekommenderas det att du kollar CARFAX-fordonsrapport. CARFAX-rapporten hjälper dig och återförsäljare att upptäcka mycket om ett fordons förflutna. Detta inkluderar information som äganderätt, milantal, import- och exportdetaljer och ingående teknisk information samt mycket mer. Kontroll genom CARFAX kan hjälpa dig att fatta ännu bättre köpbeslut!