Så kollar du efter skador på en begagnad bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

I denna videohandledning beskriver CARFAX några av de saker du ska leta efter när du kontrollerar en begagnad bil efter tidigare olyckor och dolda skador. Emedan det inte finns garanterade sätt att ta reda på alla problem den begagnade bilen kan dras med, finns det ändå några tips som kan hjälpa dig att lära dig mer om fordonet du är intresserad av att köpa. Inte minst om dess historik.

Det första du ska göra vid kontrollen

Eftersom det går att reparera ett fordon på så sätt att det verkar som om bilen är i perfekt skick, kan det vara riktigt svårt att upptäcka dolda skador och fel från en tidigare olycka.

Titta noga på lacken

En av de första sakerna du ska göra när du kollar en begagnad bil, efter skador från tidigare olyckor, är att leta efter tecken på ommålning av lacken. Titta runt vindrutorna, mellan luckorna i kroppspanelen och på insidan av dörrarna för eventuella indikationer på översprayning (alltså när färg övergår till andra delar av fordonet efter målning av det område som blivit reparerat). Ofta kan du se variationer i glans och färg på områden där färgjobbet inte är gjort av fabriken bilen tillverkats i.

Avstånd mellan kroppspaneler

En annan viktig sak att leta efter är avstånd mellan kroppspaneler. Mellanrummen ska vara jämnt runt hela fordonet. Om du till exempel hittar en klyfta eller springa mellan en dörr och en annan kroppspanel på ena sidan, är det mycket möjligt att det är ett tecken på att en olycka inträffat. En olycka orsakar ofta den skadan och det är en tydlig skillnad som är enkel att se om man har vetskapen med sig. Viktigt att tillägga är att inte alla nya fordon har exakta mått mellan kroppsdelarna, det är dock bra att hålla koll på tydligare skillnader som kan indikera något.

Ramskador, ljud och repor

Det är inte alla olyckor som lämnar tydliga spår efter sig, särskilt inte om bilen reparerats i en professionell verkstad. Dock finns det en del större tecken som tyder på att en olycka skett, tecken du bör vara vaksam på.

Skador på ramen syns i rörelse

Du ser lättast tecken på att ramen är skadad när bilen är i rörelse. En defekt på ramen tyder ofta på att den begagnade bilen varit med om en större, mer kraftig olycka. Fråga den som säljer bilen om denna skulle kunna köra fordonet först bort från dig och sedan tillbaka mot dig, detta för att du ska kunna kontrollera ramskador. Sätt dig på huk och kolla efter tecken på skevheter, att fram- och bakhjulen inte är rakt mot varandra utan sneda. Det kallas med ett engelskt uttryck för "crabbing" och är som nämnt vanligtvis en ramskada efter en allvarligare olycka.

Ljud från bilen

När det kommer konstiga ljud som gnissel och pip från bilen kan det vara något som är fel. För att kolla detta lite närmare gäller det att öppna och stänga alla dörrar, inklusive bagagelucka och motorhuv. Om det låter konstigt när du öppnar eller stänger, onormala ljud som att det poppar, piper, knäpper, knäcker eller liknande, kan det tyda på att bilen varit med om en olycka. Ljuden kan nämligen vara resultatet av att kroppspanelerna inte är på plats rätt eller en konsekvens av skador på ramen.

Repor och märken

Synliga skador är givetvis en tydlig indikation på att fordonet varit med om en smäll eller krock av något slag. Men emedan ett par enstaka repor i lacken är helt normalt på en begagnad bil, är större märken och djupare repor tecken på något annat, allvarligare än parkeringsskador. För att vara säker på att det är en reparerad skada kan du hålla en magnet mot specifika delar av fordonet och se om magneten fastnar, om den gör det är det förmodligen på grund av att en verkstad fyllt igen en rostfläck eller en skada efter en olycka.

Ta hjälp av experter och CARFAX

Om du någonsin har dina tvivel eller en stark magkänsla av att något inte är rätt när du kontrollerar en begagnad bil, be om råd av en expert efter tecken på en olycka.

En mekaniker ser saker du inte ser

Låt bilen antingen bli inspekterad i en verkstad eller ta med dig en mekaniker som får titta över bilen innan du sätter din signatur på ett papper och köper bilen. Det är dessutom väldigt viktigt att ställa så många frågor som möjligt till säljaren innan du genomför ett köp, när du väl har fordonet i din ägo har du nämligen förlorat din chans att backa ur.

Kolla alltid fordonsrapporten

När du köper en begagnad bil rekommenderas det alltid att kolla CARFAX-rapport. CARFAX-rapporten kan hjälpa dig att upptäcka en hel del angående fordonets förflutna, inklusive saker som äganderätt, mätarstrul, import- och exportdata, detaljerad, teknisk information och mycket mer. Låt CARFAX kan hjälpa dig att fatta ett ännu bättre köpbeslut!

Vill du kolla upp CARFAX-rapporten för en bil du är intresserad av? Klicka här och skriv in bilens reg.nummer för att få tillgång till fordonshistoriken direkt online.