Hur du bäst kollar upp en begagnad bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

I denna videohandledning förklarar CARFAX några av grunderna i hur du kontrollerar en begagnad bil. För även om det kan verka vara en lätt uppgift, finns det flera saker en köpare bör tänka på för att säkerställa att köpbeslutet är noga avvägt och smart. Lär dig grunderna här.

Det kan tyckas enkelt men allt för ofta fuskar vi redan från start och gör ett snabbt, förhastat köpbeslut när det kommer till bil. Läs mer här nedan och titta på videon som handlar om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att eventuellt köpa ett fordon. Lär dig checka av en bil efter våra punkter och bli mer självsäker när det kommer till begagnade bilar. Det bästa köpet görs när du har så mycket information som möjligt tillhanda och har uttömt alla möjligheter att hitta fel och brister. Det minskar risken för att i slutändan ha en bil som inte är bra och som kostar mycket pengar i skador och reparationer.

Kontrollera bilen noga

Att få in rätt timing är ett viktigt första steg när du kontrollerar en begagnad bil. Om det är möjligt bör du alltid se bilen i dagsljus. Det är mycket lättare att se eventuella brister när det finns tillräckligt med ljus tillgängligt. Att titta på fordonet på natten, i regnet eller till och med inuti ett parkeringshus med artificiellt ljus kan dölja detaljerna och försämra en noggrann bedömning av fordonets skick. Var alltid vaksam om säljaren vill mötas upp kvällstid och inte kan ses under dagen.

Titta på bilen från flera olika vinklar

När du tittar på fordonet är ett bra första steg att titta på bilen från flera olika vinklar, detta för att se förändringar eller skillnader i färg. Naturligtvis kommer färgen ibland att se annorlunda utifrån formen på fordonets kroppslinjer. Men om du ser något som inte matchar kan det vara ett tecken på att det finns något som gömmer sig i bilen historik.

Ta med dig någon

För att se till att du inte missar något är rådet att ta med dig en person när du tittar på en begagnad bil. Oavsett om det är en vän, en familjemedlem eller - ännu bättre - en mekaniker, kan en extra uppsättning ögon göra all skillnad.

Titta på bilens dokumentation

När du kontrollerar en begagnad bil bör du också titta på fordonets dokumentation. Papper och dokument kan avslöja mycket information om fordonet. Det är också en bra idé att granska alla serviceuppgifter som ägaren har tillgång till. Detta kommer att ge en tydligare bild om de olika händelser som har inträffat under fordonets livstid. En ägare som tillhandahåller detaljerade uppgifter om bilen utan förbehåll är förmodligen mer pålitlig än en som håller tillbaka. På detta sätt får du även veta om bilen blivit väl omhändertagen.

Att veta så mycket som möjligt

Du köper normalt inte kläder innan du provat hur de känns och sitter. Det kan se bra ut i affären på en skyltdocka men när du provar ett plagg kan passformen sitta helt fel på din kropp. Samma regel gäller för en begagnad bil. Det är inte rekommenderat att någonsin köpa en begagnad bil utan att testköra den först. Du kan helt enkelt lära dig mycket om ett fordon genom att bara köra det. Hörs det några konstiga ljud? Är det bekvämt att köra bilen? Drar styrningen dra åt ena sidan eller den andra på vägen? Testkör och känn efter innan du bestämmer dig.

Kolla historiken

Vid kontroll av en begagnad bil bör du alltid kolla upp så mycket som möjligt innan du beslutar dig för ett köp. Det innebär att göra en viss efterforskning om fordonet på nätet. Kontrollera CARFAX-rapport, det kan ge dig massor av information om fordonet, till exempel ägarhistorik, import- och exportdetaljer samt skador. CARFAX vet mycket om begagnade bilar och är ledande när det kommer till att bidra fullgoda fordonsrapporter och fullständig fordonshistorik till presumtiva köpare i Sverige och utomlands.

Fråga säljaren så mycket som möjligt

Det är också en god idé att fråga säljaren så många frågor som möjligt. Om säljaren verkar undvikande och inte vill ge ett entydigt svar kan det betyda att denna försöker dölja något från dig. Låt inte en köpare avleda dig från sanningen, det kan stå dig dyrt och till och med äventyra din och andras säkerhet ute på vägarna, särskilt om det visar sig att fordonet du köpt dras med skador som dolts.

Våga gå vidare om det inte känns bra

Slutligen, om det finns något som känns fel vid kontrollen av en begagnad bil, var inte rädd för att gå vidare. Chansen är stor att det finns ett annat alternativ på marknaden av begagnade bilar och du vill ju inte köpa ett fordon som ger dig huvudvärk. Du kan spara både tid och pengar på att vara noggrann och eftertänksam, för när du väl köpt ett fordon och bytt ägarlicens är det försent att vända tillbaka.