CARFAX-guiden för begagnade bilar

Kontrollera registreringsnummer
SE

Hur du bäst kollar upp en begagnad bil

Så kollar du efter skador på en begagnad bil

Så kontrollerar du däcken på en begagnad bil

Så tittar du efter rost när du kollar en begagnad bil

Förstå varningslamporna i bilen

I CARFAX-guiden för begagnade bilar får du ta del av bra information när du står inför ett bilköp. Lär dig de allra viktigaste grunderna i hur ett lyckat bilköp på andrahandsmarknaden går till – titta igenom våra videohandledningar med nyttiga råd och smarta tips.

Det är viktigt att ha så mycket fakta som möjligt innan du tar ett stort beslut. Ett väldigt stort beslut är till exempel att köpa en bil - vare sig den är ny eller begagnad.

  • Hur kollar du så att bilen du köper inte har dolda fel och skador?
  • Hur upptäcker du bäst rost?
  • Elektriska fel är oftast de allra dyraste att åtgärda – hur tyder du varningslamporna på instrumentpanelen när du provkör bilen tillsammans med en säljare?

Detta och mycket mer får du svar på i CARFAX-guiden för begagnade bilar.

Att veta så mycket som möjligt innan köp

Att veta så mycket som möjligt innan ett beslut tas är naturligt i de flesta situationer där man står inför ett större val. Detta gäller i alla möjliga situationer: när du ska köpa ett hus, när du ska välja rätt utbildning eller när du träffar en framtida partner. Detta gäller också när du ska köpa en bil, som ofta är en stor kostnad och dessutom påverkar dig säkerhetsmässigt. Du vill självklart att din bil ska vara felfri, säker att köra och bekväm att åka i. Kort och gott ska köpet bli så bra som det bara kan bli. Ju mer information du har tillgång till,  desto större chans har du att göra ett lyckat bilköp. I guiden förklarar vi med hjälp av video och text några av de saker som du som köpare ska leta efter när du kontrollerar en bil inför ett potentiellt köp.

Kolla in våra CARFAX-guider för begagnade bilar

Några av de CARFAX-guider som finns är bland annat dessa:

  • Hur du bäst kollar upp en begagnad bil
  • Hur du kollar efter skador på en begagnad bil 
  • Hur du kontrollerar däcken på en begagnad bil   
  • Hur du tittar efter rost när du kollar en begagnad bil
  • Hur du tolkar och förstår varningslamporna i bilen

Hur du bäst kollar upp en begagnad bil

När du ska köpa en bil på andrahandsmarknaden är det bra att verkligen göra en noggrann koll av fordonets historik. Det gäller också att göra en rejäl fysisk koll av fordonet du är intresserad av att köpa. Fråga säljaren så mycket som möjligt och dra öronen åt dig om denna svarar undvikande eller tvetydigt.

Några av de tips som ges i denna CARFAX-guide för begagnade bilar är att titta på bilen i dagsljus och gärna tillsammans med en vän eller närstående som kan lite om bilar. Titta på fordonet i olika vinklar och studera sedan noggrant dokumentationen.

Så kollar du efter skador på en begagnad bil 

I denna videohandledning tipsas det om hur du som köpare upptäcker dolda fel och skador. Det kan vara allt från skador i lacken som sprayats över på ett lekmannamässigt sätt, till ramskador och springor mellan kroppspaneler. Dessa kan vara tecken på att bilen i fråga har varit med om en bilolycka tidigare. Skador på ramen kallas på engelska för ”crabbing” och dessa skevheter i bilens grundskelett brukar tyda på att fordonet varit med om en allvarligare olycka.

Så kontrollerar du däcken på en begagnad bil

Videoguiden visar hur du kontrollerar däck på en begagnad bil. Detta är en del av förhandlingsprocessen och kan dessutom ge en indikation på om den tidigare ägaren tagit god hand om bilen eller inte. Vi tipsar om hur du tittar efter sprickor och ojämnheter, mönsterdjup, ålder och djupare skador.   

Så tittar du efter rost när du kollar en begagnad bil

En importerad bil, som länge befunnit sig i ett fuktigt kustklimat – kan ha rostskador. I denna videohandledning visar vi hur du kollar efter rostskador på den tilltänkta bilen. Det är viktigt att se efter så att det inte är rost inuti dörrkarmarna, i navet på hjulen samt i och runt avgasröret. Dessa delar av bilen brukar först drabbas av rostproblem och det kan vara kostsamt att reparera.

Förstå varningslamporna i bilen

Instrumentbrädans många lampor kan indikera en hel del olika saker. Dessa kontrollfunktioner är viktiga att läsa av innan du köper en bil, de kan diagnosticera bilen och varna för större problem. I denna handledning lär du dig tyda de sju viktigaste varningslamporna. Slipp kostsamma reparationer – köp inte en begagnad bil med dolda fel.

Detta och mer därtill får du lära dig när du kollar igenom våra videohandledningar i CARFAX-guiden för begagnade bilar. Tipset är även att kontrollera bilen med en CARFAX-rapport för mer information samt ägarhistorik.