Guide för Bilregistrering hos Transportstyrelsen

Kontrollera registreringsnummer
SE

Processen för bilregistrering hos Transportstyrelsen består av flera steg, och beroende på hur du köper din bil kan stegen bli mer komplicerade. CARFAX Sverige har bestämt sig för att förklara hur man registrerar ett fordon hos Transportstyrelsen i Sverige för att klargöra eventuella frågor ni må ha och hjälpa er ut på vägen så snart som möjligt.

De tre olika situationerna som täcks av denna guide är:

  • Registrering av en ny bil
  • Registrering av en begagnad bil
  • Registrering av en importerad bil

Läs genom detta för att komma fram till vad ni borde göra i er speciella situation.

Registrering av en ny bil hos Transportstyrelsen

Processen för bilregistrering när det kommer till nya bilar är ganska enkelt. Bilens första bilregistrering görs hos Transportstyrelsen. Registreringsbevis behöver då beställas.

Registreringsbevis

Det behövs registreringsformulär för alla bilar som registreras i Sverige. Dessa kan beställas online eller via telefon (0771252525). Dessa bevis har två delar som beställs separat.

Del 1 – Fordonsuppgifter & Registreringsinformation

bilregistrering transportstyrelsen

Den första delen av registreringsbeviset skickas till personen som använder bilen. I de flesta fallen är detta ägaren. Men i vissa fall, som till exempel leasing, är inte användaren samma person som ägaren. Del 1 innehåller följande information:

  • En behörighetskod (Används på transportstyrelsen.se eller när man ringer transportstyrelsens support).
  • Tekniska fordonsuppgifter och ägar-/användaruppgifter
  • Information gällande kreditköp eller leasing
  • Allmänna fordonsuppgifter

Del 1 kan användas vid registrering för trafik, avställning (om du inte använder bilen, behöver du inte om den är avställd betala trafikförsäkring och skatt), när man beställer del 2 eller registreringsskyltar.

Observera att vid utlandsresa måste del 1 tas med i bilen.

Del 2 – Ägarrelaterad information

Del nummer två skickas efter beställning till ägaren av fordonet. Denna del av registreringsbeviset är mycket viktigt, då det alltid måste bifogas vid ett ägarbyte när bilen säljs och när den avregistreras. Del 2 av registreringsbeviset innehåller följande information:

  • Nuvarande ägare
  • Tidigare ägare (finns inte alltid)
  • Allmänna fordonsuppgifter

Påställning av fordon

Innan man kan lagligt köra sin bil måste den ställas på. För att göra detta måste man registrera en trafikförsäkring och betala fordonsskatt. De två lättaste sätten att göra detta är att antingen ta det via internet eller på telefon.

Trafikförsäkring

Alla påställda fordon i Sverige måste ha minst trafikförsäkring. Detta betyder att för att kunna ta ut bilen på vägen måste ens fordon vara registrerat i Transportstyrelsens vägtrafikregister. För ägare som inte har en trafikförsäkring behöver minst en trafikförsäkring registreras hos ett försäkringsbolag innan påställning.

Fordonsskatt

När det kommer till bilregistrering måste fordonsskatten betalas i samband med påställning av din bil. Omedelbart efter att du ställt på din bil skickar Transporstyrelsen dig ett inbetalningskort. Fordonsskatten måste betalas inom 3 veckor från påställningsdatum.

Observera att fordonsskatten betalas för hela månader, oberoende när bilen registreras på ny ägare. Med andra ord, om man registrerar bilen på sig i slutet av månaden måste man fortfarande betala för hela månaden.