Främsta tech-funktioner hos begagnade bilar idag

Kontrollera registreringsnummer
SE

Med ett genomsnittspris på någonstans över 300 000 kr för en ny bil, vet konsumenter att de kommer att göra en stor investering för att köpa sig en bil fulladdad med de senaste bekvämligheterna. Dessa bekvämligheter inkluderar Bluetooth-koppling, adaptiva farthållare och backkameror.

Som tur är finns det många bilar av senare modell med samma funktioner, som gör att konsumenterna i fråga kan hitta bilar som är snällare mot plånboken. Nedan hittar ni en lista på de främsta tech-funktionerna i dagens bilutbud.

Adaptiv farthållare

Också känd som radar-farthållare. Denna sortens farthållare ger föraren en liten smakbit på det kommande autopilot-läget för bilar. En vanlig farthållare håller din bils hastighet stadig på en hastighet bestämd av föraren. Men en adaptiv farthållare ändrar din hastighet beroende på din trafiksituationen.

Om du har en vanlig farthållare och sätter din hastighet till 70 km/h, kommer din bil åka i 70 km/h tills du bromsar, stänger av farthållaren eller gasar.

Om du istället använder en adaptiv farthållare med samma hastighet inställd kommer din bil att ändra hastighet i vissa omständigheter. T.ex. om bilen framför dig bromsar in kommer radarsystemet i din bil känna av detta och sakta ned lika mycket för att bibehålla ett säkert avstånd till bilen framför. I vissa fall kan den till och med bromsa in och stanna om det skulle behövas. Vanligtvis kan du också ställa in hur långt mellanrum du vill ha mellan dig och bilen framför.

Backkameror

Backkameror kommer vara standardutrustning på alla bilmodeller från början av 2018. Vanligtvis kommer de numera med GPS-system. Men kommer ibland som separata tillval.

Dessa kameror är en säkerhetsfunktion som hjälper förare undvika olyckor. När de används kan man lätt upptäcka barn, husdjur och hinder som vanligtvis inte hade synts från förarpositionen. Vissa system har lagt till rutnätslinjer och vissa har parkeringssensorer som hjälper föraren, ofta genom att pipa, att bedöma avståndet till ett hinder.

Döda vinkeln-sensor

Detta system känner av om någon kör i döda vinkel. När en bil närmar sig i din döda vinkel varnar systemet föraren genom en lampa i backspegeln eller på instrumentbrädan, ibland båda två. Med ett sådant system undviker man lätt mardrömmen att byta fil vid fel tillfälle och bli påkörd.

Bluetooth-parning

Trådlös ihopkoppling är senaste trenden och Bluetooth erbjuder just denna ihopkopplingsmöjlighet som låter smartphones, surfplattor och datorer kopplas ihop trådlöst över små avstånd  I bilar används detta för att koppla ihop er mobila enhet med bilens ljudsystem.

Bluetooth introducerades 1998. Första hands-free lösningen för bil utvecklades 2001 och inkluderades i en bilmodell först 2004.

Andra populära tech-funktioner

Några andra populära funktioner som blir vanligare och vanligare är uppvärmnings- och nedkylningsbara säte, adaptiva strålkastare och bil-wifi.

skatt bil

Visst erbjuder nya bilar fler val men många relativt sena modeller av begagnade bilar har liknande alternativ och vanligtvis behöver man då titta på välutrustade modeller med mycket extraval. Men även detta är ofta lättare för plånboken att hantera än en helt ny bil.