Fem funktioner som du "måste" ha i din nästa bil

Kontrollera registreringsnummer
SE

​Vare sig ny eller begagnad finns det vissa saker vi förväntar oss i en bil, förutom de mest grundläggande förväntningar gällande pålitlighet, säkerhet och användbarhet. Dessa nya förväntningar är bekvämligheter som gör det möjligt att leva med en bil på lång sikt. Många av dessa bekvämlighetsartiklar var kostsam extrautrustning eller fanns till och med inte för bara några år sedan. Nu för tiden hittar man många utav dem som standardutrustning.

Om du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil, första steget är att se till att alla dina förväntningar möts när det gäller storlek, bränsle-ekonomi och säkerhet. Därefter, kontrollera om bilen har följande "must-have" bekvämligheter.

Uppvärmda säten

Bor man i Sverige vet man aldrig när det blir kallt, då är inget lika välkommet som varma säten i en kall bil. Visst är fjärrstart en bra funktion, men om dina rutor inte alltid är igen-isade så drar fjärrstart extra bränsle, uppvärmda säten löser detta utan det extra bränslet. I de flesta bilar värmer sätena upp sig inom några minuter från att du startar bilen. Vissa "infotainment"-system som till exempel Chryslers Uconnect låter dig ställa in att sätesvärmen och rattvärmaren starta automatiskt med fjärrstart eller när bilen startar.

Säten med inbyggd ventilation blåser kall luft på din rygg eller drar den genom sätet för att hålla dig sval under varma sommarmånader.

Back-kamera/Parkeringssensorer

Trots att många säger att om du behöver en back-kamera borde du inte köra bil, men faktum är att de är en välsignelse när det kommer till fulla parkeringsplatser. En back-kamera är dessutom hjälpsam när man backar ur ett garage eller manövrerar in och ut från parkeringar i trafik och över gångbanor.

Parkeringssensorer aktiveras vanligtvis när bilen förflyttar sig mycket långsamt eller när man backar och kan göra det mycket lättare att manövrera i trånga utrymmen. Om du bor eller reser till platser där det finns mycket människor kan en back-kamera och parkeringssensorer vara ovärderlig för att undvika skador på person och bil.

eco driving

Bluetoothkopplingsmöjligheter

Att använda din telefon när du kör är en mycket dålig idé. Vi har alla sett och hört olycksstatistiken. Trots detta kräver våra stressiga liv att vi upprätthåller kommunikationer. Detta samtal kan ju vara för att berätta att mötet du sitter fast i trafiken för att komma till är inställt. Eller kanske är du på väg hem och skolan ringer och säger att ditt barn är sjuk?

Handsfree-system, som vanligtvis använder Bluetooth för att koppla ihop med din telefon, är ett mycket bra alternativ till att ha hörlurar i öronen eller annan utrustning man kan glömma. I de flesta bilar med ett "infotainment"-system med en touchskärm kopplar din telefon ihop sig med systemet och visa samtalsinformation. Många av dessa låter dig till och med använda röststyrning för att komma åt kontakter, ringa eller skicka och ta emot meddelanden. Detta låter dig hålla händerna på ratten och ögonen på vägen.

bilteknik

Kontakter och uttag

Från smarttelefoner, till surfplattor och laptops, dagens värld är full med prylar som behöver laddas. De flesta fordon har nu för tiden två eller tre 12-voltsuttag. Dessa kan användas till allt från laddare till kaffevärmare.

Precis som uttag i hemmet, ju fler ju bättre. Att kunna koppla in dina mobila enheter till USB portar, speciellt de som är gömda i mittkonsolen eller handskfack är mycket bra. Detta låter dig koppla i din mobil eller GPS och ha dem gömda och ur vägen.

Justerbara säten och ratt

Nu för tiden kommer nästan alla fordon med justerbara säten. Justerbar ratt, dock, är inte lika vanligt. Att få till en bekväm körposition, vare sig permanent eller tillfällig, är ett måste. Ibland behövs justeringar beroende på dina skor (du kanske behöver mer eller mindre plats med högklackat, stövlar eller sandaler) och ibland behöver ratten riktas eller liknande för att få bästa körposition.

Justerbara säten är mycket viktiga och nästan alla nya fordon har fyra till sex olika justeringar som kan göras för föraren. Tills du har en har du ingen aning om hur mycket en justerbar rätt kan hjälpa dig med bekvämligheten i din bil.