Säkra bilar för familjer – Top 10 i EU

Kontrollera registreringsnummer
SE

För många bilköpare är bilens säkerhet en av de viktigaste kriterierna. Dessutom, när du inte åker själv i bilen utan kör tillsammans med din familj, är bilens säkerhet ännu viktigare. Av denna anledning har CARFAX satt ihop en lista med de 10 mest säkra bilarna för familjer baserat på de senaste resultaten ifrån EU’s New Car Assessment Programme (Euro NCAP).

Mer om klassificeringssystemet

Det underlättar att förstå hur klassificeringen inom programmet går till innan bilarna listas. Bilarna i fråga bedöms inom följande kategorier:

 • Skydd av vuxna passagerare
 • Skydd av barn som passagerare
 • Skydd av fotgängare
 • Säkerhetsassisterande system

Dessa fyra kategorier är utvecklade för att inkludera alla som kan vara inblandade i och påverkas av en olycka, både personer som befinner sig i eller utanför bilen.

Säkerhetsassisterande system

Medan de första tre kategorierna mer eller mindre förklarar sig själva, kan den fjärde vara något svårare. Denna kategori utvärderar nivån och funktionaliteten av säkerhetsrelaterad teknisk utrustning i bilen som ämnar att förebygga att olyckor uppstår. Det kan exempelvis röra sig om elektronisk stabilitetskontroll och automatiska bromssystem.

5-stjärnigt klassificeringssystem

För att avgöra vilka bilar som är säkrast ges alla bilar en procentsats för respektive kategori. Baserat på dessa resultat ges bilen i fråga 1-5 stjärnor.

sakraste-bilen

Den ökade utvecklingen av säkerhetsutrustning har under de senaste åren lett till högre krav på säkerhetsstandarder och mer omfattande säkerhetstester. Detta betyder att bilar som testats mer nyligen bedömts enligt striktare kriterier än äldre bilar. Med andra ord är det inte alltid problemfritt att jämföra betygssättningar av säkra bilar från olika år.

De mest säkra bilarna för familjer: Resultaten

Volvo XC90

säkraste bilen

Volvo har ett gott rykte på marknaden och anses bygga väldigt säkra bilar. Användet av innovativa säkerhetsfunktioner och nytänkande design har lett till att XC90 hamnar längst upp på topplistan. Häpnadsväckande 97% i kategorin 'skydd av vuxna passagerare' och 87% i kategorin 'skydd av barn som passagerare' visar att Volvo gör sitt absolut bästa för att skydda passagerarna. Dessutom särskiljer sig XC90 med 100% i kategorin för säkerhetsassisterande system. Anledningen till det relativt låga betyget för skydd av fotgängare beror på svårigheterna kring att utveckla stora bilar som inte skadar fotgängare vid inträffande av en olycka.

Toyota Avensis

säkraste bilen Toyota

Toyota Avensis är utvecklad, designad och byggd i Europa. Modellen anses å ena sidan inte vara bland de snyggare vad gäller designen, men säker är den. Med 93% i kategorin 'skydd av vuxna passagerare' platsar den på en andraplats av bilarna på vår lista. Modellens relativt höga procentsats i kategorin 'skydd av fotgängare' (78%) samt i kategorin 'säkerhetsassisterande system' (81%), trots den lägre procentsatsen i kategorin 'skydd av barn som passagerare', gör den mer attraktiv.

Infinity Q30

säkraste bilen

Den till utseendet unika Infinity Q30 erbjuder köpare ett alternativ till tyska premiumbilar på marknaden idag. Modellens kurviga struktur och moderna insida är attraktiva särdrag som attraherar många köpare. I kategorin 'skydd av vuxna passagerare' har bilen kammat hem 84%, i 'skydd av barn som säkerhet' 86% och för 'säkerhetsassisterande system' 81%. I kategorin 'skygg av fotgängare' briljerar Q30 med häpnadsväckande 91%. Användandet av tekniker så som Forward Collision Warning och Forward Emergency Breaking bidrar till förbättrad säkerhet för såväl fotgängare som passagerare. Detta gör att Infinity Q30 är en av de mest säkra bilarna för familjer.

Audi A4

säkraste bilen

Den femte generationen Audi A4 har genomgått stora förbättringar i jämförelse med tidigare modeller, som också haft en hög säkerhetsstandard. Inom många områden så som design, effektiv bränsleförbrukning och teknologi fortsätter A4 att utmana gränserna med målet att stanna i toppen. Detta gäller även för säkerheten. Audi A4 fick höga procentsatser i kategorierna för skydd av både vuxna och barn som passagerare med 90% respektive 87%.

Opel/Vauxhall Astra

säkraste bilen

Opel/Vauxhall (beroende på marknad) Astra är del av Europas mest konkurrenskraftiga fordonssektor. Med sin nya design kan Opel/Vauxhall Astra verkligen vara med i tävlingen med Europas säkraste bilar. Modellens 5-stjärniga betyg baseras på följande resultat: 86% 'skydd av vuxna passagerare', 84% 'skydd av barn som passagerare', 83% 'skydd av fotgängare' respektive 75% för 'säkerhetsassisterande system'. Detta gör att Open/Vauxhall Astra klassas som en säker bil för familjer med barn.

Ford Galaxy/Ford S-Max

säkraste bilen

Ford Galaxy och S-Max, det lite mindre syskonet, har liknande plattform, drivlina och motorer. De två modellerna fick 87% för skydd av både vuxna och barn som passagerare. För kategorierna 'skydd av fotgängare' respektive 'säkerhetsassisterande system' blev resultatet 79% respektive 71%. Oavsett vilken modell du väljer, kan du känna dig lugn med att du kör en av de mest säkra bilarna för familjer i Europa.

Volkswagen Touran

säkraste bilen

Den välbyggda, rymliga och bränslesnåla Volkswagen Touran är även en av toppkandidaterna på listan över EU's mest säkra bilar för familjer. Touran kammade hem 88% i kategorin 'Skydd av vuxna passagerare', 89% för 'skydd av barn som passagerare', 71% för 'skydd av fotgängare' och slutligen 76% för 'säkerhetsassisterande system'. Med det 5-stjärniga betyget, i kombination med hög standard på familjevänliga funktioner, är Volkswagen Touran ett bra alternativ för de som är på jakt efter en säker bil till familjen.

Renault Espace

säkraste bilen

Den stora och stylade 7-sitsiga Renault Espace är en bekväm kandidat på listan över EU’s mest säkra bilar för familjer. Medan modellen har en aningen sportigare design än sina föregångare ligger fokus primärt på körkomforten. Dessutom är den höga säkerhetsstandarden en bidragande faktor till modellens popularitet. Espace erhöll 82% för 'skydd av vuxna passagerare', 89% för 'skydd av barn som passagerare', 70% för 'skydd av fotgängare' samt 80% för 'säkerhetsassisterande system'. Överlag kan konstateras att Renault Espace är en modern bil som erbjuder familjer både hög komfort och säkerhet.

Skoda Superb

säkraste bilen

För köpare som är ute efter en stor och säker familjebil är Skoda Superb att rekommendera. Superb har en stilistisk och modern insida, gott om plats och en lång lista med säkerhetsfunktioner vilket lockar ett stort klientel. Både kategorin 'skydd av vuxna passagerare' och 'skydd av barn som passagerare' nådde upp till 86% vardera. Skydd av fotgängare landade på 71% och säkerhetsassisterande system på 76%. Det kan konstateras att Skoda Superb verkligen lever upp till sin roll som en av de mest säkra bilarna för familjer i EU.

Renault Megane

säkraste bilen

Den nya Renault Megane innefattar både nytänkande design och förstklassig teknologi. Detta gör att familjebilen Megane platsat på topplistan. Utöver den nya designen har modellen erhållit 5-stjärnig klassificering och räknas därmed som en av de 10 säkraste bilarna för familjer. Med 88% i kategorin 'skydd av vuxna passagerar'’ och 87% i 'skydd av barn som passagerare lyckas Renault Megane' att hålla passagerare i bilen säkra. I kategorierna 'skydd av fotgängare' och 'säkerhetsassisterande system' kammade Megane hem 71%. Det franska bilmärket hoppas kunna få upp försäljningssiffrorna igen, och Megane kan ge Renault en god knuff på vägen.

CARFAX hjälper dig att känna dig säker när du köper begagnade bilar

Det är inte alla bilköpare som är intresserade av nya bilar. För de som är ute efter begagnade bilar kan man som köpare inte vara helt säker på att bilen i fråga fortfarande lever upp till sin ursprungliga säkerhetsstandard. Bilen kan ha varit med om en rad saker som påverka bilens kvalitet och övergripande trafiksäkerhet.

CARFAX har som mål att hjälpa köpare av begagnade bilar att fatta trygga och säkra köpbeslut genom att erbjuda omfattande fordonshistorik för begagnade bilar. Nedan följer information om vad CARFAX-rapporten bland annat innehåller för att vägleda dig som köpare:

 • Olyckscheck. Detta hjälper dig att undvika att köpa bilar som varit inblandade i en olycka. Även fastän en bil ser ut att vara i fint skick är detta ingen garanti på bilens egentliga tillstånd eftersom krockade bilar kan ha drabbats av skador som inte ses vid en första anblick.
 • Problem med mätarställningen. Om en bil har en avvikande mätarställningshistorik kan detta indikera att bilens mätarställning har manipulerats. Detta sänder alarmerande signaler om hur ärlig bilhandlaren är och indikerar att bilen kört en längre sträcka än vad mätarställningen avslöjar.
 • Servicehistorik. CARFAX-rapporten innehåller även information om när bilar gått igenom en besiktning, vilket gör att man som bilköpare kan känna sig mer säker på att bilen är i gott skick. Bilar som inte går igenom besiktningen kan ha problem som kan komma till att bli kostsamma för köparen.

Dessutom, om bilen har historik i USA, innehåller CARFAX-rapporten även detaljer om följande punkter:

 • Airbagutlösning
 • ’Total loss’-titel
 • Vattenskador
 • Brandskador
 • Återkallelser
 • Och mycket mer…

Det är alltid en god idé att som köpare informera sig så mycket man kan innan man fattar ett slutgiltigt köpbeslut, och här kan CARFAX hjälpa till. CARFAX-rapporten är ett viktigt verktyg som möjliggör för köpare av begagnade bilar att få reda på bilens historik och göra säkra investeringar.