Bebis ombord – gör bilfärden säker för barn i bilen

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att åka bil med småbarn är det många föräldrar som behöver göra, men hur ska barnen sitta för att resan ska vara så säker som möjligt och vad ska man tänka på? Vi på CARFAX tipsar dig om hur du gör bilåkning med barn i bilen så säker som möjligt – och vilken bil som är säkrast att åka i.

Du som förälder med bil och körkort vill självklart att bilfärden ska vara lika säker för dig som den är för ditt barn och kanske är det just därför som du i detta nu läser denna artikel här hos oss på CARFAX. Här vill vi nämligen dela med oss av våra allra bästa tips och råd för att du som förälder ska känna dig trygg när du kör i bil men bebis och småbarn.

Allt börjar med bilen

Det absolut första du ska tänka på när du vill att ditt barn ska färdas säkert i bilen på vägarna är att se över vilken bil du väljer att köpa. För att veta vilken bil som är säkrast att köra när du har bebis och barn i bilen bör du kontrollera vilka funktioner som finns i bilen för högre säkerhet. Finns airbags eller krockkuddar, ABS-system, antispinnsystem och parkeringssensorer till exempel? Eller är det kanske funktioner såsom antisladdsystem och autobromsar som är det viktigaste? Sanningen är att den bästa och säkraste bilen för dig med barn är den bil som har så många av dessa funktioner som möjligt och som presterat bra i olika tester. Så innan du väljer bilen du ska köpa kan det vara bra att alltid göra lite efterforskningar kring hur din valda bilmodell presterat i biltester av olika slag såsom stopp- och bromstester samt krocktester.

Om du köper en begagnad bil se till att göra en bilrapport och en ordentlig fordonskoll. Med den bilfaktan blir det säkrare ute på vägarna.

Bilens utseende kan vara till din fördel också, speciellt när du väljer en färg som sticker ut från mängden. Vill du att andra bilister inte ska missa din bil i trafiken kan det vara bra att välja en uppseendeväckande färg såsom gult.

barn bil

Använd alltid babyskydd, bilbarnstol och bilkudde

Beroende på ditt barns ålder behöver du olika säkerhetsanordningar för att göra åkturen i bilen säker. För nyfödda och upp till ungefär nio månaders ålder behöver du ett babyskydd vilket är en bilbarnstol för de allra minsta. Barn som är mellan sju månader till fyra år kan sitta i en bakåtvänd barnstol och barn som är mellan fyra och tolv år kan med fördel sitta på bälteskudde. Oavsett vilken ålder ditt barn i ska säkerhetsanordningen du valt vara både Europagodkända och E-märkta.

Babyskydd. Används av barn mellan 0-9 månader gamla och är en sorts barnstol anpassad för just bebisar. Denna fäster du i bilsätet med hjälp av bilens bilbälte och för att hålla bebisen på plats i babyskyddet använder du det bälte som babyskyddet har. Babyskyddet kan placeras bakvänt i framsätet eller i baksätet och är du ensam i bilen med din bebis väljer du framsätet. Tänk då bara på att din bils krockkudde på passagerarsidan alltid vara urkopplad för att undvika ödesdigra konsekvenser vid en kollision. Det du ska tänka på när du väljer babyskydd är att barnet ska vila både stadigt och bekvämt i det, samtidigt som bebisens huvud är skyddat under hela resan.

Barnstol. Används från 7-9 månaders ålder och upp till 4 år. Denna kan användas när barnet själv kan sitta utan stöd och sätts bakåtvänd i något av bilens passagerarsäten. Precis som med babyskyddet ska barnet använda bilbarnstolens eget bälte och inte bilens bälte. Bilens bälte hjälper till att hålla bilbarnstolen på plats och för att montera fast denna så säkert som möjligt ska du alltid följa stolens medföljande monteringsguide och anvisningar. Tänk på att bilbarnstolens rygg alltid ska luta mot instrumentbrädan och aldrig mot vindrutan när du monterar stolen i framsätet. Det finns även framåtvända barnstolar, men de bakåtvända är säkrast för barnet.

Bälteskudde. Används från cirka 4 års ålder och upp till 10 -12 år. Denna används för att hjälpa barnet att sitta både upprätt i bilen och säkert. Anledningen till att denna bör finnas i varje förälders bil har att göra med svensk lagstiftning som säger att alla barn som är kortare än 135 centimeter i längd ska använda särskild skyddsanordning. Vad man syftar till är då både babyskydd, bilbarnstol och bälteskudde. Bälteskudden finns även i form av en bältesstol och dessa har ryggstöd och nackstöd vilket passar när bilens eget säte saknar nackskydd.

Så sitter bilbältet rätt

Både vuxna och barn, som sitter på bälteskudde eller själva i sätet, ska ha bilbälte på sig för att åka säkert i bilen. Men för att bältet ska kunna uppfylla sin funktion måste det sitta rätt och vad det innebär kan vara bra att veta. Bilbältet ska vara sträckt, sitta nära halsen, gå över bröstbenet och ner över låren. Om bältet sitter över magen så sitter det fel. Ju närmare kroppen bältet sitter desto bättre skydd ger det, så ta för vana att ta av tjocka vinterjackor och lägg dem exempelvis i bakluckan eller bredvid i baksätet om plats finns när ni åker bil.